Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 38

23 september, 2013

Under söndagen kom domen mot den tidigare kinesiska toppolitikern Bo Xilai, som fick livstids fängelse korruption, förskingring och maktmissbruk.

Han blir även med omedelbar verkan fråntagen sina politiska rättigheter som att rösta och kandidera, samt sin yttrandefrihet.

Ett hårt straff var väntat och detta var kanske så hårt det bara kunde bli utan dödsstraff. Även om Bo har möjlighet att överklaga, så ligger bedömningen att hans politiska karriär nu är färdig nära till hands.

Något annat som varit intressant att följa den senaste tiden är myndigheternas allt tuffare åtgärder för att kontrollera vad som skrivs och sprids på Kinas internet, i synnerhet då de dynamiska mikrobloggarna.

Mängder med arresteringar av kritiska bloggare har gjorts sedan Xi Jinping och de nya ledarna tillträde tidigare i år, och senast i veckan nu var det en 16-åring som arresterades efter att ha uttryckt sig frågande om en polisutredning.

Myndigheterna gör inte någon hemlighet av att de ser internet ”som ett slagfält”, och att man just nu för en intensiv kampanj för att ”rena innehållet” på nätet.

Kommande vecka kommer det uppdateras sporadiskt här på InBeijng, eftersom jag ska till bokmässan 26-29 september, samt hålla två föreläsningar i Göteborg och Karlskrona, innan det sedan bär av till Peking igen den 1 oktober.

För kortare uppdateringar, foton och nyheter – häng med på Twitter och Facebook!

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 38

EKONOMI & HANDEL

EU ready for talks with China on pact paving way for free trade – Enligt Reuters kommer Kina och Europa nästa månad kunna påbörja samtal om ett frihandelsavtal, som ytterligare skulle kunna öka handeln mellan dessa världens två största marknader, som har dubblas sedan 2003 och i dag uppgår till 435 miljard euro om året. Ett eventuellt avtal beräknas ta ungefär två år att sluta, och skulle även göra det enklare för länderna att investera på varandras marknader. Således skulle europeiska företag kunna verka i Kina utan att behöva följa lika stränga regler som i dag vad gäller företagsformer och intellektuella rättigheter.

E-commerce: Tencent’s worth – Det för många okända internetföretaget Tencent passerade nyligen gränsen för 100 miljarder dollar i marknadsvärde, vilket gör att man är nästan lika högt värderat som Facebook. Och det är inte lustigt, om man ser till faktumet att Tencent har såväl högre intäkter som större vinst än Facebook. Dess affärsmodell skiljer sig väsentligt från många utländska internetföretag, i och med att inkomsterna inte främst kommer från reklam, utan till 80 procent via försäljning av olika slags avatarer och tillbehör till användarkonton och karaktärer vid företagets populära onlinespel.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

Bo Xilai sentenced to life in prison – The Telegraph sammanfattar domen mot Bo Xilai, som alltså blev livstids fängelse, men paroll kan väntas efter 13 år eftersom det inte handlar om något våldsbrott. Även om straffet var hårt, så finns det missnöje även bland Bos antagonister. Detta för att alla hans brott inte tydligt uttalades eller specificerades, vilket spär på teorin om att det i själva verket inte var domstolen, utan landets högsta politiska ledare som bestämde straffet.

China’s Syria Strategy – Många ställer sig frågande inför Rysslands och Kinas upprepade veton i FN:s säkerhetsråd då det gäller, interventioner eller sanktioner i Syrein-frågan. Huffington Post gör ett försök att reda ut vad Kina egentligen tjänar på att vara så pass bångstyriga och gå emot alla sina största handelspartners då det gäller Syrien, och menar att Kina har ekonomiska motiv även för att upprätthålla Bashar al-Assads regim. Man vill helt enkelt äta kakan och samtidigt ha den kvar, och vill behålla sin handel med såväl Syrien som väst. Således utgör Kina-Ryssland inte en politisk eller ideologisk motvikt till de övriga länderna i säkerhetsrådet, utan snarare en ekonomisk motvikt.

How long can the Communist party survive in China? – Frågan om hur länge kommunistpartiet kan behålla makten i Kina intresserar många, och i veckan spekulerade Financial Times om just detta i en lång artikel. Snart blir Kinas
kommunistparti det sittande parti i världen som regerat längst tid utan avbrott vid makten, men samtidigt börjar man närma sig en kritisk punkt där ekonomisk utveckling inneburit större krav på demokrati. Även om parti utåt säger sig vilja behålla makten i ”1 000 höstar och 10 000 generationer”, så har man börjat diskutera sannolikheten att kommunismen kommer falla till och med på den centrala partiskolan. Kontentan av denna långa och välskrivna artikel dock det är omöjligt att veta hur länge partiet klarar av att sitta vid makten.

Politics in Taiwan: Daggers drawn – Det är inte bara i Kina det politiska läget är ovisst. I Taiwan har det uppstått stora inre slitningar i regeringspartiet Kuomintang, mellan landets president Ma Ying-jeou och en äldre, inflytelserik politiker i samma parti vid namn Wang Jin-pyng. Efter att Ma avskedade Wang över anklagelser om korruption, har presidenten fått kritik för att inte vara lyhörd nog, och hans förtroende såväl inom Kuomintang som i hela Taiwan har sjunkit till det lägsta någonsin. The Economist spekulerar i att detta rent av kan innebära återkomsten för oppositionspartiet DPP, vilket i så fall skulle få relationen till Kina att surna till.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

China Intensifies Social-Media Crackdown – I en lång artikel sammanfattade Wall Street Journal nu i veckan den kampanj som i statlig media kallas ”purification of the online environment”, och har lett till ett par dussin frihetsberövningar eller arresteringar av bloggare sedan Kinas nya ledare tog över i mars i år. I augusti visades bloggaren Charles Xue upp på statlig tv, orakad och i handbojor, erkännandes sina ”brott” om att ha spridit falska uppgifter online. Han blev även beskylld för att ha umgåtts med prostituerade.

China media: Detained bloggers – Även BBC tar fasta på Charles Xues arrestering, och citerar den tuffa tonen i inhemsk media som förkastar all kritik och alla uppmaningar på att släppa Xue och andra frihetsberövade bloggare. På statliga tv-närverket CCTV sade Xue, som har 12 miljoner följare på sin mikroblogg, att Kina skulle gå baklänges i utvecklingen om det inte vore för restriktionerna som finns på internet.

16-year-old Weibo user detained in Gansu under new online rumour rule – Nyligen infördes en lag som ger myndigheter rätt att fängsla någon som skriver ”kritiska” inlägg på en mirkoblogg, om detta inlägg postas om minst 500 gånger. Och i veckan skedde de för första gången att denna nya lag omsattes i praktiken, då en 16-åring i provinsen Gansu arresterades efter att ha uttryckt skepsis mot polisens utredning av ett dödsfall vid en lokal karaoke-bar. Hans inlägg retweetades över 500 gånger, varpå han togs till polisstationen där han fortfarande hålls i förvar.

Chinese Twitter and the Big-V Takedown – Briljanta och väldigt up-to-date Sinica Podcast gör denna vecka ett specialprogram just om den ökade kontrollen på Kinas internet. Podcastens två sakkunniga värdar har bjudit in tre experter för att tala om hur det nu i själva verket är kriminellt att uttrycka sig negativt om myndigheterna på internet, vad detta innebär för landets internetföretag och möjligheten för olika medier och personer att uttrycka sig fritt. Leder denna utveckling i själva verket till att politiska diskussioner kommer flyttas till hemliga och potentiellt mer farliga forum?

ENERGI & MILJÖ

The politics of dam-building: Opening the floodgates – Som ett steg i ledet för att minska beroendet av kol, byggs det dammar för vattenkraft som aldrig förr i Kina. Problemet är bara, som The Economist uppmärksammar nu i veckan, att ingen som helst hänsyn tas till miljö och ekosystem. Olika miljöorgansationer och landets vattenministerium har ingen talan då det gäller att bygga eller inte bygga; istället är det lokala myndigheter som bestämmer vart dammarna ska vara och i många fall även påbörjar bygget innan man fått klartecken från högre ort. Det leder till korruption och resursslöseri, som i exemplet med ett bygge vid Xiaonanhai, som hotar såväl fiskebestånd som jordbruksmark utan att egentligen ge så mycket energi alls i utbyte.

China Has over 200 ”Cancer Villages” due to Water Pollution: Expert – En ny rapport visar att Kina har över 200 så kallade ”cancerbyar”, alltså samhällen där en oproportionerligt stor andel av invånarna har cancer. Anledning till detta ska vara förgiftat grundvatten, som används i allt från jordbruk till matlagning och som dricksvatten. Enligt Caijing innehöll 55 procent av undersökta vattenstationer giftigt vatten, och värst var problemen i Gansu, Qinghai, Zhejiang, Fujian, Jiangxi, Hubei, Hunan och Yunnan.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Environmental Concerns on the Rise in China – En ny och omfattande samhällsundersökning från Pew visar att kineser blir allt mer bekymrade över miljö, matsäkerhet och kvalitén på tillverkade varor i allmänhet. Pew Global sammanfattar svaren på hur många procent av de tillfrågade kineserna som är oroade över vad, och jämför med en liknande undersökning från 2008. Av 17 olika saker är det bara en, nämligen ”stigande priser”, som oroar kineser mindre i dag än för fem år sedan. Störst är ökningen av misstro vad gäller matsäkerhet, som oroar 38 procent av kineserna i dag, jämfört med bara 12 procent år 2008.

China family planning officials levied £160m in fines in three years – En rapport från kinesiska myndigheter tillkännagav i veckan att lokala myndigheter förskingrat miljardbelopp av de böter som getts till familjer som genom att skaffa ett andra barn brutit mot ettbarnspolitiken. Bara i fem provinser, under 2009-12, har över en miljard kronor gått till representation och allehanda bonusar för de lokaltjänstemän som samlat in böterna. Bland annat The Guardian spekulerar i att myndigheternas öppna kritik är ett tecken på att man planerar lätta på ettbarnspolitiken.

Go toTop