Boktips: ”The Tragedy of Liberation”

19 september, 2013

Om du ska läsa en enda författare om kinesisk historia under Mao Zedong, se då till att läsa Frank Dikötter.

Denne intelligenta och ambitiöse holländare, nu professor vid University of Hong Kong, har som mål att skriva en triologi om de hemskheter som ägde rum under Maos år vid makten.

Den första boken, ”Mao’s Great Famine”, belönades 2011 med Samuel Johnson Prize för att ha blottlagt de övergrepp som innebar minst 40 miljoner kinesers död under Det stora språnget (1958-62).

Dikötters andra bok i serien släpptes nu i september, och heter ”The Tragedy of Liberation: A History of the Chinese Revolution 1945-57”. Boken behandlar alltså tidsperioden som föranledde svältkatastrofen 1958.

Det finns – såväl i Kina som i väst – en vag uppfattning om vad som egentligen skedde under denna period. Många tänker på tiden innan 1958 som kommunisternas gyllene årtionde i Kina, då ett långt inbördeskrig nådde sitt slut, och Kinas mark delades ut till de sedan länge förtryckta bönderna.

Men den historia som Dikötter förtäljer visar något helt annat. Från första dagen vid makten använde kommunisterna våld för att sudda ut alla maktfaktorer mellan partiet och bönderna. Tillfälliga domstolar upprättades på bynivå, där ”markägare” och ”feodala element” godtyckligt dömdes till döden, ofta genom att brännas upp eller begravas levande.

Hela familjer avrättades eller skickades till koncentrationsläger, och barn så unga som sex år avrättades beskyllda för att vara borgerliga ägare av land.

Efter att markägarklassen – som enligt Dikötter delvis var inbillad eftersom nästan alla kineser under denna tid var fattiga – utraderats, var det dags för köpmän, hantverkare och intellektuella att gå samma öde till mötes.

Under bara ett par år hade man nationaliserat jordbruk, tillverkning och banker. Bönderna hade effektivt gjorts till statens slavar, just enligt sovjetisk modell, vilket The Telegraph konstaterar i en recension i dag:

Dikötter demonstrates, however, that from the start the Communist revolution was implemented with overwhelming violence. He estimates that as many as five million people died in China during what is traditionally described as its period of liberation. Millions more were despatched to labour camps. Moreover, the Great Helmsman copied the Soviet model of dictatorship, above all in reducing the nation’s farmers to little more than slaves of the state.

Vad man mer gjorde i likhet med Sovjet, var att införa kvoter på hur många invånare som skulle dödas i varje provins eller större stad. Ungefär 4 av 1 000 kineser skulle dödas, då våldet helt enkelt användes som ett medel för att härska, skrev The Economist i veckan:

A parallel terror was waged against those deemed to be counter-revolutionaries, Nationalists or foreign spies, some as young as eight, with new victims trucked daily to execution sites. Throughout these orgies of violence, Mao and other leaders coolly laid down quotas—up to four deaths for every thousand Chinese was considered appropriate.

In the three provinces under the jurisdiction of Deng Xiaoping, known today for having been open-minded, 150,000 had been executed by November 1951. The total number of deaths will never be known. But in late 1952 Bo Yibo (father of Bo Xilai, whose recent trial has caused a sensation) said, approvingly, that 2m had been executed.

Dikötters senaste bok ämnar alltså att belysa vad som egentligen hände under denna period, och precis som med ”Mao’s Great Famine”, så har han samlat material under flera års tid i kinesiska arkiv som öppnades just innan Peking-OS 2008, men nu har stängts igen. Således är boken fylld med fakta, siffror, data, personliga skildringar och fruktansvärda intervjuer.

Ingen som är seriöst intresserad av Kinas moderna historia bör missa denna bok, som alltså kom ut tidigare i september och redan nu kan beställas via Adlibris.

Jag intervjuade Frank Dikötter (se artikel nedan) i hans arbetsrum i Hongkong, med anledning av framgångarna för ”Mao’s Great Famine”.

Han berättade då att hans tredje och sista bok i denna hemska serie kommer handla om Kulturrevolutionen, en bok som han nu outtröttligt jobbar med om som kan räknas bli färdig inom ett par års tid.

Min intervju med Frank Dikötter 2011

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.