Rättegången mot Bo Xilai tar sin början

21 augusti, 2013

morgonen torsdag den 23 augusti kommer rättegången mot Kinas före detta toppolitiker Bo Xilai börja, nästan ett och ett halvt år efter det att han avsatts från sin post som borgmästare i megastaden Chongqing och sedermera även uteslutits ur kommunistpartiet.

Historien kring Bo Xilais uppgång och fall är turbulent och saknar knappast snaskiga detaljer. Som son till en av Kinas mest kända revolutionära politiker som stod Mao Zedong nära, hade Bo ett klart försprång då han navigerade sig fram i Kinas politiska sfär.

Då han 2007 blev borgmästare i Chongqing, stod det snart klart att han hade siktet inställt på den absoluta toppen, och ville ha en plats bredvid Xi Jinping och Li Keqiang då politbyråns nya ständiga utskott valdes i fjol.

Men istället för att bli en av de sju i detta utskott, blev Bo Xilai alltså förra våren avsatt under förnedrande former.

Bo kunde visserligen skryta med en stark ekonomisk tillväxt och allehanda imponerande utveckling i Chongqing under sin tid som borgmästare där. Men det var allmän kännedom att detta skett genom icke rumsrena metoder, som bland annat bestod av summariska rättegångar och till och med avrättningar av politiska antagonister och andra hinder på Bos väg mot toppen.

boxilaiBo Xilai har all anledning att se oroad ut inför morgondagens rättegång

I Peking hade man sedan länge även oroat sig över Bo Xilais så kallade ”röda kampanjer” i Chongqing, som innehöll allsång av maoistiska sånger och massutskick av textmeddelanden med gamla Mao-citat. Tonen och framförandet gav obehagliga vibbar från kulturrevolutionens dagar.

Droppen rann dock över i februari i fjol, då Bo Xilais egen polischef, Wang Lijun, smet in på amerikanska konsulatet med en hopp bevis om Bos illdåd. Bland annat kunde Wang visa på att Bo torterat flera meningsmotståndare, och att familjen dessutom varit inblandade i ett mord på den brittiska affärsmannen Neil Heywood.

En obekväm härva av våld och korruption rullades snart upp. Bo Xilai avsattes månaden efter som Chongqings borgmästare, och fick i april även lämna sin stol i Kinas politbyrå. Bos fru Gu Kailai dömdes sedan under sommaren till döden med två års uppskov för mordet på Neil Heywood.

Medier världen över har sedan dess hungrigt väntat på Bo Xilais rättegång under ett helt år. Först nu i veckan kom uppgifterna om att Bo ska upp i rätten på torsdag, där han kommer anklagas för maktmissbruk, korruption och för att ha tagit mutor.

gukailaiBos fru Gu Kailai, och den brittiska affärsmannen Neil Heywood som nu är död. Gu dömdes i augusti i fjol till döden med två års uppskov för mord på Heywood.

Det kan verka märkligt att en enstaka rättegång får så pass mycket uppmärksamhet i ett Kina där korruption och maktmissbruk hör till vardagen. Men det finns flera skäl till detta.

Främst är rättegången intressant eftersom detta är första gången i modern tid, ja egentligen sedan Deng Xioaping tog över makten i Kina 1979, som man utåt kan se en tydlig spricka mellan olika fraktioner i den så enade fasad som Kinas kommunistparti vill visa upp.

Således blir denna rättegång ett landmärke för hur Kina i modern tid hanterar interna konflikter och maktkamper. En delikat balansgång mellan att straffa en av sina egna hårt nog för att statuera exempel, men samtidigt inte skapa oro i de egna leden.

Flera kinesiska politiker har nämligen dömts till döden för långt mindre allvarliga brott än vad Bo Xilai gjort sig skyldig till. Men Bo Xilai med familj har fortfarande många mäktiga kontakter. Rättegången blir därför även en måttstock på hur pass mycket Kina styrs enligt premissen ”rule of law”, eller om landets domstolar blott är ett instrument som i brottmål likt dessa delar ut på förhand bestämda straff.

Bland annat Washington Post är övertygade om att straffet redan bestämts av landets politiska elit, samt att förhandlingar och kohandel bland denna elit gjort att det tagit så långt tid innan ”rättegången” kunnat börja. Särskilt som makteliten just haft sitt årliga möte vid badorten Beidaihe, där många viktiga politiska beslut tagits genom åren.

Gu Kailais rättegång pågick i en dag, innan hon dömdes till döden med två års uppskov, vilket i realiteten med största sannolikhet betyder livstids fängelse.

Nu väntar världens Kina-nördar med spänning på hur länge Bo Xilais rättegång kommer pågå, och vilket straff han kommer få för att ha brutit mot flera politiska tabun och utmanat landets maktelit. Oddsen talar för ytterligare en kort rättegång, och ytterligare ett dödsstraff med uppskov som dom.

Relaterat: SR, SvD, SvD, GP, GP, DN, DN

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.