Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 33

19 augusti, 2013

Nu är jag efter lite resande tillbaka i Sverige. Då jag farit runt och spenderat tid med familj och vänner, blev det klent med uppdateringar på InBeijing under föregående vecka. Men här kommer nu måndagens nyhetsuppdatering som vanligt.

Värt att notera är givetvis att den sedan länge efterlängtade rättegången mot Bo Xilai kommer inledas på torsdag denna vecka.

Bo Xilai var tidigare borgmästare i Chongqing, och hade ambitioner att nå upp till Kinas absoluta politiska maktelit. I ett fåfängt försök att väljas in i politbyråns ständiga kommitté, lanserade han i egenskap av borgmästare ”röda sånger” och allehanda obehagliga kampanjer som fick tankarna att gå tillbaka till kulturrevolutionens hysteri.

Det var nu ett drygt år sedan Bo avsatte från sin post, och denna rättegång är ett viktigt landmärke för hur Kinas kommunistparti i modern tid väljer att hantera interna maktkamper.

För uppdateringar om denna rättegång och annat, går det även bra att följa InBeijing på Twitter och Facebook!

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 33

EKONOMI & HANDEL

The economy: A bubble in pessimism – I veckans nummer påpekar The Economist hur det verkar bli allt mer populärt bland ekonomer och analytiker att ha en negativ bild av Kinas ekonomi. Tidningen menar rent av att det finns en bubbla av pessimism i ämnet, och att de som spår en krasch i Kina bör tänka på att landet tidigare har lyckats med att justera sin ekonomi och behålla tillväxten på samma gång. Därmed bör man även kunna klara av de stora utmaningar man står inför nu, som exempelvis brist på billig arbetskraft och behovet av att öka den inhemska konsumtionens del av BNP.

China Plans to Invest at Least CNY4Trl by 2020 in Urban Rail Construction – Vad gäller just Kinas ekonomiska tillväxt så kan man i alla fall räkna med att byggnationen av järnväg och snabbtåg de närmaste åren kommer fortsätta bidra stort till denna. Caijing uppmärksammade i veckan myndigheternas planer på att investera 4 000 miljarder kronor på att bygga ut Kinas järnvägsnät med ytterligare 6 000 kilometer till år 2020. Över tio städer – bland annat Chongqing, Hangzhou och Wuhan – har nyligen fått godkännande av landets nationella utvecklingskommission om att påbörja tidigare planerade järnvägsprojekt.

China Trading Error Reduces Investor Confidence in Stocks – Som om Kinas börsmarknader inte redan hade nog med svårigheter att vinna allmänhetens förtroende, så innebar ett handelsfel att Shanghaibörsen, som är landets största börsindex, i fredags morse steg med sex procent på bara två minuter. Då felet upptäcktes backade indexet genast igen, och stängde på minus 0.6 procent. Enligt Bloomberg är detta den största rörelsen på Shanghais börs sedan 2009, då indexet dessutom var värt 40 procent mer än i dag.

China’s building debate: How high is too high? – Christian Sceince Monitor uppmärksammar denna vecka det enorma antal skyskrapor som byggs i Kina för tillfället. Just nu är 269 byggnader med en höjd på 200 meter eller mer under byggnation i Kina, vilket kan jämföras med bara åtta stycken i hela USA. Överskottet i Kina sägs bero på att såväl allmänheten som lokala politiker ser skyskrapor som ett kvitto på framgång, samt något som ska inge förtroende för en stads framtid och ekonomiska välstånd. Viss oro uttrycks dock för säkerheten, då flera byggen har fått stoppas de senaste åren, då undermåligt byggmaterial använts för att minska kostnaderna.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

Japanese nationalists sail close to islands in dispute with China – Oroligheterna har återigen blossat upp denna vecka kring ögruppen Diaoyu/Senkaku, sedan Kina skickade några fartyg till japanska vatten i närheten, som stannade där i över 24 timmar innan de gav sig av. I vad som verkar vara en sorts vedergällning har en japansk nationalistisk gruppering åkt ut med fem mindre båtar alldeles i närheten av de omtvistade öarna. Nationalisterna kunde dock inte landstiga på öarna, även om de velat, eftersom deras båtar snabbt omringades av den japanska kustbevakningen som bad dem lämna området.

Japan Shrine Still Flashpoint 68 Years After War – Vad som ytterligare höjt oron mellan Kina och Japan i veckan är årsdagen av den japanska kapitulationen i andra världskriget, som ju skedde 15 augusti 1945. Varje år uppmärksammas detta i Japan med besök vid templet Yasakuni, där döda japanska soldater hedras sida vid sida med flera dömda krigsförbrytare. Japans president Shinzo Abe bestämde sig klokt nog för att inte besöka Yasakuni i år, men skickade icke desto mindre sin kondoleanser, vilket fick Kina att kalla till sig den japanska ambassadören i Peking för en uppläxning.

India launches 1st aircraft carrier made at home – I början av veckan sjösatte Indien sitt första hangarfartyg som är byggt vid ett av landets inhemska skeppsvarv. Därmed blir man det femte landet i världen med förmågan att designa och tillverkat ett eget hangarfartyg, skriver Los Angeles Times. Det är något som Kina inte ännu klarar av, och Indiens nya fartyg kan dels ses som ett svar på Kinas allt aggressivare uppträdanden kring den indiska gränsen samt kinesiska avtal med allt fler av Indiens grannländer om att öppna hamnar i området.

In Bo Xilai’s upcoming trial, verdict may already be a done deal – Rättegången mot Kinas avsatte toppolitiker Bo Xilai kommer inledas nu på torsdag. Den ambitiöse Bo avsattes från sin post som borgmästare i megastaden Chongqing för ett drygt år sedan, och kommer nu åtalas för bland annat korruption och maktmissbruk. Fallet är ett av de känsligaste på länge i kinesisk politik, eftersom den visar hur det pågår en intensiv maktkamp bakom den kuliss av enighet som landets kommunistparti vill visa upp utåt. Bland annat Washington Post misstänker dock att Bi Xilais straff redan på förhand bestämts av Kinas allra högsta politiker.

Xinjiang violence: two get death penalty – I veckan dömdes två kineser från den etniska minoritetsgruppen uigur till döden, och ytterligare tre till långa fängelsestraff, sedan de i kinesisk domstol funnits skyldiga till de våldsamheter som i april innebar att bland annat femton kinesiska säkerhetsstyrkor miste livet i provinsen Xinjiang. Enligt Te Guardian arresterades sammanlagt nitton uigurer i samband med oroligheterna, och fler rättegångar väntas inom kort.

After Cambodia’s election: Stand-off – Tre veckor efter valet i Kambodja är det fortfarande osäkert vem som kommer bli landets president; den sittande Hun Sen eller utmanaren Sam Rainsy. Enligt The Economist var valet mycket jämnt, och har följts av mindre protester och vissa trupprörelser. Oro har lett till att landets valkommission inte ännu velat släppa det slutgiltiga valresultatet på grund av risk för tilltagande våldsamheter. Dock har kommissionen nyss avslöjat att Hun Sen fått mer röster än Sam Rainsy, men färre röster än vad det finns medlemmar i hans parti.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

China ’hacking websites in hunt for Tibetan dissidents’ – Under veckan har administratörerna av en tibetansk internetsida som sköts från Indien anklagat Kina för att ha hackat sig in på sidan och stulit detaljer angående hundratals medlemmar och användare. Många av dessa användare misstänks bo i Kina, och kan nu hamna i trubbel på grund av att sidan uttrycker stöd för Dalai Lama och den tibetanska exilregering som har sitt säte i Dharamsala, Indien. Kinesiska hackers ska ha tagit kontrollen över sidan i tre timmar. Enligt The Telegraph är detta bara den senaste i raden av hackattacker som Kina riktat mot internetsidor relaterde till Dalai Lama och Tibet.

Regulating Myanmar’s press: Bad news – Den senaste tiden har det skrivits mycket om liberala reformer i Burma, vilket också har inneburit ett uppsving för landets medier. Officiellt pågår det inte längre någon censurverksamhet, och sju nya dagstidningar har startat upp bara under de senaste två åren. The Economist påpekar dock att landets media ännu är långt ifrån att kunna arbeta fritt, särskilt som Burmas informationsminister nyligen föreslagit en ”mediakod som tar socialt ansvar”, vilket i realiteten innebär censur eftersom denna kod ska utarbetas av myndigheterna. De fortsatta begränsningarna för landets medier sållar sig således till de många exempel där politiska reformer i Burma ännu inte visat sig effektiva.

China expects nationwide broadband by 2020 – Kinas myndigheter planerar att bygga ut bredbandsnätet så att det täcker hela det väldiga landet senast år 2020. Man ska då kunna erbjuda hastigheter på upp till en gigabyte per sekund i storstäder, där även den allmänna trådlösa uppkopplingen (wifi) ska byggas ut. Enligt Xinhua har en tidsplan redan utarbetats för att nå dessa mål.

Xiaomi raises its target, now plans to sell 20 million smartphones in 2013 – Den kinesiska mobiltelefontillverkaren Xiaomi höjde i veckan sin prognos för antalet sålda smartphones i år från 15 till 20 miljoner. Xiaomi just gått om Apple vad gäller antalet sålda smartphones i Kina, och är enligt Tech in Asia på väg att passera även Nokia. I veckan lanserades även Xiaomi sin hittills billigaste smartphone-modell. Den heter ”hongmi” och kostar mindre än 1 000 kronor.

ENERGI & MILJÖ

The future China chooses will dictate the future of the planet – The Guardian väckte i veckan hopp om miljöns framtid i Kina, med tanke på de enorma investeringar som landet gör gällande förnyelsebar energi. Man menar att ledningen nu måste skrida till verket, eftersom miljöförstöringar redan kostar Kina mellan 3 och 10 procent av landets BNP. Redan nu kan konkreta initiativ ses från såväl myndigheter som företag för att ändra på detta. En berättigad varning utfärdas dock med anledning av att hundratals miljoner kineser ännu inte nått en hög levnadsstandard, samt att den väg som Kina väljer kommer påverka framtiden i hela världen.

China’s ’Crazy-Bad’ Air Pollution Deters Tourists And Traders – På grund av Pekings ökända luftföroreningar har antalet utlänningar som besökte staden under årets första halvår sjönk med hela 15 procent. Enligt Forbes gäller siffrorna turister, affärsresenärer och tillfälliga invånare. För hela Kina sjönk motsvarande siffra med 5 procent under samma tid, vilket också det tros hänga samman med den negativa rapporteringen kring årets ovanligt allvarliga luftföroreningar i norra Kina.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Hong Kong Nets Record Cocaine Haul – I veckan togs en brasiliansk knarksmugglare med 48 kilo kokain gömt på insidan av sina resväskor på flygplatsen i Hongkong. På samma flyg fanns även en kvinna som greps med tolv kilo av samma drog. Enligt Wall Street Journal motsvara detta det största tillslaget av kokain som någonsin gjorts vid stadens flygplats. På senare år har handel med droger från Hongkong till Kinas fastland blivit allt vanligare, vilket tros bero på ökad efterfrågan från allt fler rika kineser.

Daoism as the Core of Chinese Culture – Det är ofta konfuciansim omnämns som Kinas ”statsreligion”, en slags moralisk kod med stor inverkan på invånarnas beteende och moral. Men Useless Tree påpekar högst relevant att det finns flera andra religioner och trossystem i som spelar kanske ännu större roll i det moderna kinesiska samhället, inte minst daoism. Anledningen till att daoismen fortfarande är stark i det kinesiska samhället, är att nästan alla har läst de daoistiska klassiska böckerna, samt att daoismen genom tiderna utövats mer som än religion än konfucianismen, och att seder och bruk relaterade till daoismen därför är mer tydliga och uppenbara.

Hong Kong’s High Cost of Living Deters Would-Be Parents – En ny undersökning visar att höga levnadskostnader och dyra bostäder får många invånare i Hongkong att undvika skaffa barn eller gifta sig. Wall Street Journal citerar en enkät från Citibank, enligt vilken endast en fjärdedel av alla tillfrågade gifta par sade att stadens prisnivåer inte utgjorde något hinder för att skaffa barn. Över hälften av de tillfrågade sade att de skjutit på sina giftermål för att spara pengar, då stadens bostadspriser har stigit med 120 procent sedan 2008.

Relaterat: SvD, SvD, SvD, SvD, SR, SR, DN, DN, DN

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.