Tips: Fantastisk blogg om politik och samhälle i Japan

Det finns bokstavligen talat oräkneliga bloggar och nyhetsbrev för den som vill hålla sig uppdaterad om Kina. Mest frekvent och omfattande torde det (nästan) dagliga nyhetsbrevet Sinocism vara; en prenumeration på denna gratistjänst är ett mycket smidigt vis att ha koll på nyhetsläget här.

Antalet liknande tjänster krymper dock drastiskt då det gäller Japan, vilket gör det ännu viktigare att hitta de bästa källorna för att hålla sig uppdaterad om japansk ekonomi, politik och samhälle.

Sedan ett par månader tillbaka följer jag den väldigt läsvärda bloggen Shisaku, som skrivs av Michael Cucek; forskare, konsult och fristående analytiker som bott i Tokyo sedan 1994.

Shisaku uppdateras nästan dagligen, ofta flera gånger per dag. Till skillnad mot Sinocism så är Shisaku inget nyhetsbrev utan en blogg, med målande och exakta inlägg om stort likväl som smått.

Att Cucek har järnkoll på japanska politiker råder det ingen tvekan om i ett av dagens blogginlägg, där han beskriver premiärminister Shinzo Abes hektiska semesterschema:

Mr. Abe has had some days when the only items on his schedule have been a round of golf and a dinner at an eatery close by his second home in the Fuji Lakes area. However, he has all been away from the villa almost as much as in it. He had a two day trip to Yamaguchi Prefecture for grave visits and political support network meetings on August 12 -13 where he tucked in sympathy calls at locales damaged by recent torrential rains (since these were in his and right hand man and fellow Choshu Mafia member Kawamura Takeo’s districts, the pair had good local support reasons for the special sympathy tour). He had his public duties in Tokyo on August 15, which included a cabinet meeting, receiving the chairman of the U.S. Senate’s Foreign Affairs Committee, laying a wreath on the tomb of the unknowns at Chidorigafuchi, co-presiding with the Emperor at the official end-of-war service and an hour-long visit to the salon to get his hair done.

No, I am not making that last one up.

Even when he has restricted himself to eating and playing golf, he has been power lunching, power dining and power putting.

On Saturday, for example, the PM played golf with former Nippon Keidanren chairman and the current chairman and CEO of Canon Mitarai Fujio and former Nippon Keidanren vice chairman and JX Holdings advisor Watari Fumiaki — an activity which lasted from nine in the morning until four in the afternoon. For dinner, the PM went to the Hotel Mount Fuji for a meal with Japan Restoration Party co-chairman Ishihara Shintaro and Environment Minister and I. Shintaro’s second oldest child Ishihara Nobuteru. After a spell Hieda Hisashi, the CEO of the right-leaning Fuji Television Network and the PM’s wife Akie joined the group.

Liksom Bill Bishop – författaren till Sinocism – så dyker Michael Cucek regelbundet upp i internationella medier då det gäller samtal om Japans politik och ekonomi, vilket ytterligare är ett kvitto på hans långa och gedigna kunskap.

Cucek hämtar också snabbt in information från en stor mängd japanska dagstidningar, eftersom han kan språket. Det innebär bland annat ingående information om vad japanska medier skriver om tvistemål med Kina, som bråket om ögruppen Diaoyu/Senkaku.

Börja prenumerera på Shisaku redan i dag.