Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 32

12 augusti, 2013

Det bedrövliga tillståndet gällande Kinas miljö har den senaste tiden uppmärksammats allt oftare i såväl inhemsk som utländsk media.

Denna vecka är det The Economist som med sedvanlig noggrannhet sammanfattar hur illa det står till, genom en lång artikel som är viktig läsning för alla med intresse för miljö och klimat.

Annars vill jag gratulera Matilda Sörensson till vinsten av ett exemplar av min bok ”Peking – förändringarnas stad”.

Boken är tillbaka från tryckeriet nu, släpps 3 september och kan redan nu förhandsbeställas via Adlibris och Bokus.

På onsdag flyger jag tillbaka till Sverige där jag kommer stanna sex veckor, bland annat för en marknadsföringstripp i samband med boken. InBeijing och måndagarnas nyhetsbrev kommer dock fortsätta som vanligt.

Glöm heller inte att följa InBeijing på Twitter och Facebook!

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 32

EKONOMI & HANDEL

China Factory Output Tops Forecasts in Stabilizing Sign – Under juli månad steg industriproduktionen i Kina med 9,7 procent jämfört med samma månad ett år tidigare, vilket var långt mer än förväntat. Försäljningen i detaljhandeln steg med 13,2 procent, och investeringar i fasta tillgångar med 20,2 procent. Det var den största ökningen av industriproduktion sedan december, och ses av bland annat Bloomberg som ett tecken på att Kina kan undvika en större ekonomisk stagnation.

Chinese exports and imports rise more than expected – Ytterligare ett tecken på den kinesiska ekonomins välmående är att handeln ökade mer än beräknat under juli månad. Exporten steg med 5,1 procent, och importen med 10,9 procent, vilken är en stor skillnad jämfört med juni månad, då oro uppstod efter att importen sjunkit. BBC utfärdar dock en välbekant varning för att kinesisk ekonomisk statistik ofta är otillförlitlig, särskilt då ökningen i handeln är större än beräknat.

China’s Gleaming Ghost Cities Draw Neither Jobs Nor People – Ännu en rapport om Kinas så kallade ”spökstäder”, alltså de samhällen som byggs upp först i förväntan om att invånarna ska komma sedan. Kina är ju mitt uppe i en urbanisering där 250 miljoner bönder räknas flytta in till städerna under de kommande åren. Men det gäller även för städerna att ha dragningskraft. Wall Street Journal besöker här staden Tieling i nordöstra Kina, som står tom trots att det byggts stora mängder bostäder. Nu har även de lokala myndigheterna flyttat, och flera affärsmän funderar över att följa efter.

Suppliers of Milk Powder to China Are Issued Fines – Efter att mjölkpulvertillverkaren Fonterra från Nya Zeeland har satts dit för att sälja osäkra produkter i Kina, bötfälls även företaget tillsammans med fem andra utländska konkurrenter, som alla anklagas för kartellbildning. Ytterligare tre tillverkare slapp böter för att enligt myndigheterna ”ha samarbetat i utredningen”. New York Times påpekar att marknaden för mjölkpulver beräknas växa från 12,7 miljarder dollar 2012 till 18,4 miljarder dollar 2014. De senaste veckornas händelser gör det svårare för många utländska tillverkare att få sin del av kakan.

Aviation: Crowded skies, frustrated passengers – Kina är världens snabbast växande marknad då det gäller passagerarflyg, i och med att landets befolkning blir rikare och mer sugna på att resa. Man ligger dock även i topp vad gäller förseningar; inte ens en femtedel av avgångarna från Peking går i tid. Detta beror enligt The Economist till stor del på att militära flygplan envist tar upp allt luftrum, och om man inte ändrar på detta från högre ort, så kan det komma att hota hela den kinesiska flygindustrins tillväxt.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

Japan protests to China after ships linger near isles – Konflikten om den lilla ö-grupp som Kina kallar Diaoyu och Japan kallar Senkaku intensifierats ytterligare, sedan kinesiska fartyg tagit sig in på japanskt vatten och befunnit sig där i över 24 timmar innan de begett sig av. Vanligtvis ger de sig av efter bara några timmar, skriver Reuters. Japan skickade med anledning av detta intrång ett klagomål till Kina, men fick ett nytt klagomål till svar, där Kina menade att handlingen berodde på att man tvingats till åtgärder mot japanska fartyg som tagit sig in på kinesiskt vatten.

Japan and China: Fishing trips – I slutet av juli besökte en japansk toppdiplomat Peking med förhoppningen att kunna lugna ner läget länderna emellan, och bereda för ett möte mellan de bådas högsta ledare. Men diplomaten förnedrades genom att inte få möta några höga kinesiska politiker eller tjänstemän alls, samtidigt som statlig media bestämt avfärdade alla japanska försök till dialog. The Economist påpekar även att Sydkoreas nya president verkar mer vänligt inställd till Kina än Japan, och att japanska diplomater har en tuff tid framför sig i att handla med sina båda grannländer.

View of Japan favorable in Southeast Asia, unlike in S. Korea, China – En undersökning från en amerikansk tankesmedja visar att även om kineser och koreaner har inte har särskilt tankar om Japan, så ser det något bättre ut i de övriga grannländerna. Enligt Asahi Shimbun uppger ”cirka 80 procent” av de tillfrågade i Malaysia, Indonesien, Filippinerna och Australien att de har en positiv bild av Japan. Det kan jämföras med en negativ bild bland 77 och 90 procent av de tillfrågade i Sydkorea och Kina. Den största anledningen till missnöjet med Japan är att landet inte anses ha bett om ursäkt tillräckligt för sina övertramp under andra världskriget.

Japanese security: Wide-mouthed frog – Som om det inte vore nog med orosmoment i vattnen kring Japan redan, så sjösatte landet i veckan sitt största krigsfartyg sedan andra världskriget. Officiellt beskrivs fartyget som en ”destroyer”, och inte ett hangarfartyg, även om dess storlek och form gör att det enligt kritiker lätt skulle kunna byggas om till ett sådant. I dagsläget kan fartyget hysa ett dussintal helikoptrar, som enligt Japans militär kommer användas i räddningsoperationer och att spana efter ubåtar.

Taiwan’s army: Blooded – Om Kina och Japans militär växer fort och får allt mer resurser, så ser situationen annorlunda ut på Taiwan. Där har militärbudgeten sjunkit från att ha utgjort 3,8 procent av BNP för ett par årtionden sedan, till att nu utgöra 2,1 procent, mycket tack vare de allt bättre relationerna med Kina. Den senaste tiden har militären dessutom fått smaka på allmänhetens avsky, sedan en menig mist livet till följd av straffövningar under värnplikten. Folket vill nu se huvuden rulla i den högre militära ledningen.

Bo Xilai’s Trial Exposes Truth About China – Bloomberg sammanfattar situationen gällande den korrupta politiken Bo Xilais rättegång, som väntas påbörjas nu under veckan, 18 månader efter det att han avsatts. Det är nu bara en fråga om hur pass hårt straff Bo den utstötte Bo kommer få, som gjorde sig ovän med flera höga politiker i Kina. Bloomberg menar att Politbyråns ständiga kommitté med alla sannolikhet är de som bestämmer straffet, vilket innebär att Kina inte har kommit långt från Mao Zedongs dagar vad gäller bråk inom partiledningen, eller rättvisa då domar mot höga politiker ska utmätas.

Judges Hire Prostitutes, China Isn’t Shocked – Under veckan har tre domare och en lagtjänsteman i Shanghai förlorat sina jobb efter att de fällts för att i juni ha köpt prostituerade tillsammans. Bloomberg påpekar att ingen, varken allmänheten eller media, verkar särskilt överraskade, över något som utan tvivel skulle ha varit en stor skandal i många andra länder. Cyniska mikrobloggare menar att detta bara är en händelse i raden av liknande som allmänheten talar om vid middagsborden. Till och med statlig media var ovanligt ärliga och menade att fallet var ett tecken på hur utbredd korruption gjort allmänheten avtrubbad inför fall liket dessa.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

Alibaba Duels With Tencent for Online Dominance in China – Bland annat Bloomberg kan se hur Kinas två internetgiganter Tencent och Alibaba allt mer håller på att bli involverade i en konflikt över marknadsandelar. Alibaba, världens största näthandelsföretag, vill försvara sin position mot Tencent, vars användare snabbt växer genom den populära appen Wechat (Weixin), och som nyligen även introducerat sitt eget betalsystem online, och därmed inkräktat på Alibabas territorium. I dag görs majoriteten av alla transaktioner inom kinesisk näthandel via Alipay, Alibabas egen betaltjänst.

Is China’s vast Web monitoring actually helping to grow democracy? – Washington Post påpekar i en intressant artikel att Kinas myndigheter inte endast censurerar och övervakar internet; man lyssnar även av vad internetanvändarna tycker i vissa frågor, och kan ibland till och med använda denna information som grund för politiska beslut. Tidningen har fått tillgång till information som visar att myndigheterna även hyr in utomstående företag med uppgift att ta reda på trender och ståndpunkter i politiskt känsliga ämnen via nätet. På så vis menar man att internet rent av indirekt bidra till ökad demokrati i Kina.

Chinese Journalist Who Advocated for Disgraced Politician Is Detained – Song Yangbiao, en journalist som stödjer den avsatte politikern Bo Xilai, uppges ha arresterats efter att ha uppmanat till protester mot den rättegång som snart beräknas inledas mot Bo. New York Times talar med en vän till Song, som menat att arresteringen skedde efter att journalisten postat meddelanden på sin mikroblogg om att alla medlemmar av kommunistpartiet bör stå upp tillsammans för att stoppa den ”illegala rättegången” mot Bo som beräknas inledas denna vecka.

6 reasons Apple is no longer one of China’s top 5 smartphone vendors – Enligt ny försäljningsstatistik från det senaste kvartalet, ligger Apple nu på sjunde plats vad gäller marknadsandelar för smartphones i Kina, bakom inhemska tillverkare som Yuanlong och Xiaomi. Tech in Asia reder ut varför den en gång så populära telefonen ständigt backar på den kinesiska marknaden. Förutom att hypen verkar ha lagt sig över Apples produkter, så beror den minskande populariteten även på priset, målgruppen, designen och att man saknar viktiga kontakter och samarbetspartners.

Apple Offers $10 Chargers Through Trade-In Program After Fatality In China – Ett annat bakslag för Apple i Kina den senaste tiden har varit allt fler rapporter om att använder utsätts för elektriska stötar då de laddar telefonen. En kvinna miste till och med livet efter en sådan stöt förra månaden. Enligt Apple beror detta på användningen av billiga laddare tillverkade av en tredje part. Sådana laddare kan köpas för cirka tio kronor på marknader runt omkring i Kina. Därför erbjuder Apple nu sina kunder att under en månads tid byta ut sina fejkladdare mot helt nya laddare i Apples butiker under en månads tid, för en kostnad av cirka 70 kronor.

ENERGI & MILJÖ

China and the environment: The East is grey – The Economist fördjupar sig denna vecka rejält i Kinas miljöproblem, genom en lång artikel där allt från luftföroreningar till brist på rent vatten tas upp. Det uttrycks stor oro för faktumet att Kina redan i dag släpper ut mest växthusgaser i hela världen, samt att utsläppen beräknas öka fort, med stigande temperatur och havsnivå som följd. Man visar även på faktumet hur ineffektivt Kina använder sin energi, eftersom man behöver långt mer energi per producerad enhet än i Japan och väst. Ökad miljömedvetenhet bland folket och satsningar på grön energi lyfts fram som ett par små ljuspunkter i den annars dystra framställningen av läget.

Life in a Toxic Country – Här reflekterar New York Times korrespondent Edward Wong över vilka eventuella skador det kan innebära för han och hans familj att leva i Peking under en längre tid, och uttrycker oro för allt från smutsig luft till ohygienisk mat och falska hygienprodukter. Han dotter får ofta stanna inne om dagarna, och att ordna med säker mjölkersättning beskrivs nästan som en heltidssyssla i sig. Wong menat att han överlevde tre och ett halvt års arbetet bland bilbomber och dödsskjutningar i Irak utan några bestående skador, men att han och hans familj förmodligen kommer att drabbas fysiskt på något vis om man bor i Peking en längre tidsperiod.

Contaminated water caused the high cancer rate – Den höga utbredningen av cancer i Kina beror delvis på landets luftföroreningar. Men en kanske ännu större bov är förorenat vatten, som används i jordbruket och som dessutom måste drickas av otaliga bönder som inte har råd att köpa vatten på flaska. Detta noterar en reporter från China Daily, som vid ett besök i en av Kinas ”cancerbyar” smakade på vattnet från böndernas brunnar; det smakade enligt reportern salt och bittert. Gifterna som finns i detta vatten ska dessutom då byborna att helt tappa aptiten.

Pollution blamed for Beijing tourism drop – Antalet turister som besökte Peking under första halvåret 2013 sjönk med över 14 procent jämfört med samma tidsperiod i fjol. Enligt SBS så menar stadens turistmyndigheter att detta delvis beror på luftföroreningarna. Minskningen av turister är den första sedan 2008, och sker trots att det nu går att få ett 72 timmars visa-on-arrival om man byter flyg i Peking.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

China is getting fatter: survey – En ny undersökning från kinesiska myndigheter visar att 34,4 procent av den vuxna befolkningen nu är överviktig, och att 11,1 procent lider av fetma. Allra störst är utbredningen bland unga vuxna i åldern 20-39, av vilka 51 procent uppger att de är så upptagna med arbete eller studier att de inte hinner röra på sig. I genomsnitt vägde de över 43 000 tillfrågade 1,92 kilo mer än ett liknande urval för tre år sedan.

Chinese third most spoken language in the US – Ytterligare en undersökning visar att kinesiska nu är det tredje största språket i USA, efter engelska och spanska. I dag talar 2,9 miljoner personer kinesiska i USA, vilket enligt amerikanska myndigheter är en ökning med 360 procent jämfört med tre årtionden sedan. Ökningen beror främst på invandring, men även på att allt fler amerikaner lär sig tala kinesiska, skriver Shanghaiist.

New Release of Lao She Books Revisits a Dark History – Den senaste tiden har böcker som 1984 blivit omåttligt populär (pga Snowden), så därför passar Penguin på att ge ut en nyutgåva av Lao Shes ”Cat Country” från 1932. Lao She kallas av Wall Street Journal för ”Kinas George Orwell”, och just denna bok är en av hans mest kända, som tar plats i ett samhälle som består av katter, där korruptionen är utbredd, maten är giftig och våld hör till vardagen. Boken kallas ofta för ”Kinas första science fiction-novell”, och fungerar väl som en tidsmarkör över den oro och sinnesstämningar som rådde i Kina under mellankrigstiden.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.