Video: Värmebölja i Kina, 40 grader i Shanghai, går att steka fläsk på gatan

Östra Kina har de senaste dagarna plågats av en ihållande värmebölja. Och då snackar vi inte om 30 grader varmt som i Sverige – veckans högsta temperatur var här 42,7 grader, som uppmättes i staden Fenghua, provinsen Zhejiang.

Zhejiang ligger nära Shanghai, vars temperatur också tagit sig upp över 40 grader under veckan.

Den 26 juli var det 40,6 grader i Shanghai, vilket är den högsta temperaturen som staden någonsin erfarit. Sammantaget har juli månad detta år varit den varmaste julimånaden på 140 år i Shanghai.

Bara i Shanghai har minst tio personer dött på grund av hettan. Andra dödsoffer inkluderar en migrantarbetare i staden Changsha, som arbetat 38 dagar i sträck under värmeböljan, som i vissa delar av landet pågått ända sedan 1 juli.

En uppfinningsrisk videojournalist i Shanghai illustrerade hettan genom att smälta ett stearinljus på gatan, och dessutom steka en fläskbit på trottoaren. Enligt reportern tog det bara en halv minut för ena sidan av fläskbiten att bli vit, och ”efter 10 minuter var fläsket 80 procent stekt”:

Köttbit under beredning vid People’s Square, Shanghai

Värmeböljan väntas dessutom fortsätta fram till minst 8 augusti. I södra Kina har nederbörden dessutom uteblivit, vilket gör att stora odlingar med allt från spannmål till te går om intet, och miljontals människor saknar dricksvatten.

Peking har detta år varit relativt förskonat från såväl skyfall som extrema temperaturer. Det har ”bara” varit upp emot 36-37 grader här denna vecka. Lägg dessutom till att Pekings luft är relativt torr, medan en konstant luftfuktighet på över 70 procent i östra Kina gör värmen där ännu mer olidlig.