Kinesisk sångerska arresterad för tweet, riskerar fängelse för terrorism

Den senaste tidens många till synes oprovocerade våldsdåd i Kina har fått myndigheterna att vara extra uppmärksamma på varningssignaler.

Det blev sångerskan Wu Hongwei varse om, då hon förra veckan skrev på Sina Weibo att hon ville spränga ett myndighetskontor tillhörandes en bostadskommitté i Peking, eftersom hon själv inte kunde hitta något billigt boende i huvudstaden.

Sina Weibo är landets populäraste mikroblogg, som ofta kallas ”Kinas Twitter”.

Dagen efter att Wu postat detta till sina 120 000 följare, kallades hon till sin lokala polisstation, där hon fortfarande hålls frihetsberövad på grunderna av den något abstrakta rubriceringen ”starta bråk och leta efter trubbel”.

Enligt Wus advokat, som misslyckats att få henne frisläppt mot borgen, var hennes tweet bara menat som ett skämt. Wu hade inte tänkt att spränga upp något kontor på riktigt.

Men polisen vill inte lyssna på det örat, särskilt inte eftersom Wu tweetade ut sin frustration bara timmar efter att en man satte av en bomb på Pekings flygplats, med anledning av att han kände sig orättvist behandlad av myndigheterna.

South China Morning Post skriver i dag att polisen nu vill arrestera och starta en rättegång mot Wu Hongwei för att ha ”spridit information om terrorism”. Om hon fälls för detta brott riskerar hon fem års fängelse.

Wus advokat säger att domstolen i Peking ännu inte har mottagit något krav på rättegång, men tillägger att det kan ta sju dagar innan en sådan anmälan når fram och börjar behandlas.

Att twittra i Kina är inte ofarligt, och detta är inte första gången som mikrobloggare råkar illa ut efter att ha skrivit något som inte faller poliser eller myndigheterna på läppen.

2010 arresterades en kvinna på sin bröllopsdag, för att ha ompostat ett tweet som insuinerade att anti-japanska demonstrationer var orkestrerade av myndigheterna. Hon dömdes sedan till ett års omskolning i arbetsläger.

Tidigare har bloggare även arresterats för att ha uttryckt sympati med nobelpristagaren Liu Xiaobo, samt för att ha skämtat om att Kinas regeringsbyggnad snart kommer rasa ihop.