Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 30

På onsdag morgon kommer jag ge mig ut på en dryg veckas cykelresa längs med gamla sidenvägen, i provinsen Gansu med omnejd.

Att cykla i Kina är ett fantastiskt vis att uppleva och lära känna landet på – och bli påmind om hur otroligt annorlunda allting är då man lämnar Peking eller de andra storstäderna, och ger sig ut på landsbygden.

Just nu är det fullt upp med förberedelser, och det kommer inte skrivas så många inlägg på InBeijing av mig de närmaste två veckorna. Även nästa veckas nyhetsbrev utgår – för första gången sedan jag startade denna tjänst för snart ett år sedan!

Som plåster på såren har jag fortfarande med min telefon, där jag beroende på möjlighet och 3G-täckning kommer posta bilder från cykelturen på Instagram, samt även dela dessa på Facebook och Twitter.

Du kan också fortfarande delta i en tävling och vinna ett exemplar av min nya bok. Hittills har 34 personer valt att delta genom att gilla och dela boken på Facebook.

Glöm heller inte att följa InBeijing på Twitter under veckorna, för snabba uppdateringar och nyheter från Kina!

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 30

EKONOMI & HANDEL

China’s Li Vows Support Measures From Rail to Tax Breaks – Li Keqiang tillkännagav i veckan att Kina avser öka takten på sina investeringar i järnvägen, för att se till så Kinas BNP-tillväxt i år når upp till målet på 7,5 procent. Enligt Bloomberg siktar Kina nu på att satsa 690 miljarder yuan på järnväg i år, vilket kan jämföras med de 650 miljarder som nämndes 19 juli. Taxlättnader för småföretag och minskade avgifter för exportindustrin är andra åtgärder som ska tas i år för att hålla uppe Kinas tillväxt.

China capitulates – Och det är kanske inte så konstigt att Li Keqiang ser sig nödgad till åtgärder för att främja tillväxten. The Telegraph påpekar att Li själv tidigare har sagt att Kinas BNP-siffror inte är att lita på, och att man för att mäta tillväxt snarare bör se på faktorer som energianvändning, lån och tågfrakt. Enligt dessa faktorer har Kinas tillväxt redan sjunkit ner under två procent, vilket visas av ett diagram i artikeln.

New Survey Finds China Unequal, Unemployed and Untrusting – En ny nationell undersökning från Peking University visar att det kan stå värre till med klasskillnader och arbetslöshet i Kina än vad de officiella siffrorna hävdar. Efter att ha frågat 14 960 hushåll i fem provinser, kom forskarna fram till att den fattigaste fjärdedelen av de tillfrågade endast tjänar 3,9 procent av de sammanlagda inkomsterna. Dessutom, skriver Wall Street Journal, ligger den verkliga arbetslösheten kring 9,2 procent, snarare än myndigheternas siffra på 4,4 procent.

GlaxoSmithKline China scandal: another 18 people arrested – Utredningen mot det brittiska läkemedelsföretaget GlaxoSmithKline har under veckan fortsatt och intensifierats. Ytterligare arton personer har arresterats, efter att företaget anklagats för att ha mutat allt från myndigheter till doktorer för att pracka på patienter vissa mediciner. GlaxoSmithKline har även erkänt att deras kinesiska chefer har begått fel, och rushat försäljningen för att uppnå målet med att växa 30 procent om året på den kinesiska marknaden, skriver The Guardian. Utredningar mot fler läkemedelsföretag, inklusive AstraZeneca, väntas följa.

Permit lapse may ground construction of world’s tallest building in China – I veckan har det varit mycket skriverier om planeringen av ”Sky City”, som ska föras upp i staden Changsha och bli världens högsta byggnad. Byggföretaget Broad Group förklarade den 20 juli att bygget nu är igång, och att man hoppas kunna slutföra den 838 meter höga skyskrapan inom ett år(!) CNN skriver dock att det i själva verket saknas flera tillstånd, och att Broad Group därför ännu inte påbörjat arbetet ännu. Vi kommer säkert höra mer om Sky City i framtiden, särskilt som det råder överskott på skyskrapor i många kinesiska städer av Changshas storlek.

Architectural bombast – Vad gäller myndighetsbyggnader i Kina, så har lokala politiker nyligen fått direktiv om att alla byggnationer av lyxiga partibyggnader samt hotell och ”träningslokaler” för tjänstemän ska stoppas i fem år. Luxuösa partibyggnader har ofta väckt vrede bland befolkningen i områden där skolor och bostäder är mediokra. Dessutom ses åtgärden som ytterligare ett steg i ledet att forma om Kinas tillväxt till ”riktig” tillväxt. The Economist bjuder på några bilder från pompösa byggnader i mellanstora kinesiska städer.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

Japan’s upper-house election: Redemption – Det blev en storseger för Japans president Shinzo Abe under föregående helgens val till det japanska underhuset, vilket kommer det göra lättare för Abe och hans liberaldemokratiska parti att bland annat stifta nya lagar. Tillsammans med samarbetspartiet New Komeito har Liberaldemokraterna nu majoritet i underhuset, vilket även innebär att Abes ekonomiska reformer också kan fortsätta utan någon större inblandning från politiska motståndare. The Economist tillägger även att Abe tillsammans med två mindre, nationalistiska partier, har två tredjedelars majoritet i underhuset, vilket är nog för att exempelvis upphäva de delar av konstitutionen som förbjuder Japan att ha en rejäl armé.

Japan’s PM calls for high-level talks with China – Segern i underhuset skänkte säkert Abe självförtroende, och just innan helgen gick han ut och föreslog nya samtal med Kina, som skulle äga rum helt utan förhandskrav och inkludera de båda ländernas utrikesministrar. Enligt Reuters svarade kineserna att de alltid är öppna för dialog, men att problemet ligger i ”Japans attityd”. Misstänksamheten de båda länderna emellan är större än på länge. Under fredagen publicerade Japans försvarsministerium en ny rapport som uttryckte oro för Kinas militära uppbyggnad. Kina svarade med ett uttalande om att Japan bör respektera sina grannländers oro och inte skapa konflikter i onödan.

China Indicts Bo Xilai for Bribery, Corruption – Den skandalomsusade politikern Bo Xilai, som ju för ett drygt år sedan avsattes från sin post som borgmästare i megastaden Chongqing, har nu slutligen åtalats i en kinesisk domstol. Det står ännu inte klart när rättegången kommer äga rum, men åtalspunkterna gäller maktmissbruk, korruption och förskingring av ”stora summor pengar” enligt Voice of America. Det mesta talar för att Bo Xilai, som redan hunnit bli 64 år gammal, kommer dömas till dödsstraff med uppskov, vilket i realiteten ofta innebär livstids fängelse.

The rule of law: Bizarrely consistent – De senaste åren, framför allt sedan Xi Jinping kom till makten, har det talats om att Kina är på väg att reformera sitt rättssystem. Det sägs att befolkningen ska bli mer lika inför lagen, att domstolarna ska bli objektiva och att även fattiga personer utan kontakter ska få möjlighet att väcka rättsfall. Någonting som talar emot att någon förändring över huvudtaget sker, menar The Economist, är att myndigheterna på senare tid agerat mot flera advokater och aktivister som fredligt jobbar för att de lagar som finns ska följas. Som exempel nämner man Xu Zhiyong, som jobbat för att tjänstemän ska behöva bokföra sin privata förmögenhet, och nu sitter i husarrest sedan i april. Även Xus advokat frihetsberövades av polis.

Party propagandists impose ’China Dream’ on skeptical public – Under de senaste månaderna har den abstrakta frasen ”The Chinese Dream” diskuterats och debatterats vilt i media världen över. Den har gjorts till modeord bland annat av att landets nya president Xi Jinping har slängt sig med frasen i många tal och uppmaningar. USA Today menar dock att det inte är lika lätt för myndigheterna att pådyvla allmänheten diverse politiska budskap i dag, som det var under exempelvis Kulturrevolutionen. Tidningen har besökt föreläsningar om den kinesiska drömmen, samt talat med yngre kineser om detta uttryck, och har främst funnit ett allmänt ointresse.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

Alibaba, e-concierge, soon at your service – Jag har ofta skrivit på InBeijing om Alibaba, världens största näthandelsföretag som snart ska börslistas, och vars plattformar i fjol hade en transaktionsvärde på över en biljon kronor. Alibaba nöjer sig dock inte endast med näthandel. På senare tid har man börjar agera mikrofinansiär genom små utlåningar till sina registrerade användare, och enligt Folkets dagblad har företaget även ambitioner att utöka sin monopolställning inom näthandel till andra områden. Bland annat har man nu lanserat tjänster bland annat för att köpa biobiljetter och beställa hem mat, allt integrerat med Alibabas eget betalsystem Alipay, som också det är världens största.

WeChat took Facebook’s mantle in China and now it’s going global – Tencents messenger-app Wechat (Weixin) fortsätter att växa med blixtens fart. Appen har över 195 miljoner aktiva användare, och snart 400 miljoner registrerade användare av vilka 70 miljoner finns utanför Kina. The Next Web gör en intressant jämförelse mellan Wechat och Facebook, och menar att Wechat med sin snabba expansion i det långa loppet kan utgöra ett hot mot Facebook, eftersom man har tillgång till alla världens marknader, inklusive den kinesiska.

Beijing Singer Held Over ’Explosive’ Tweet – En sångerska i Peking skämtade i veckan på sociala medier om att hon skulle spränga upp myndigheternas byggnader, eftersom hon själv inte lyckades hitta något billigt boende. Det skulle hon inte gjort. Genast kallades hon ner till den lokala polisstationen på förhör, och ska nu åtalas på grunden att hon ”ställt till med bråk”. Enligt Radio Free Asia kom skämtet – som sångerskan skrev på sin mirkoblogg Sina Weibo där hon har 120 000 följare – väldigt olägligt eftersom en man bara dagarna innan satt av en bomb på Pekings flygplats efter att ha känt sig orättvist behandlad av myndigheterna.

ENERGI & MILJÖ

China plans to spend $275 billion to cut air pollution in Beijing, nearby areas, report says – Kinesiska myndigheter uppgav i veckan att över 2 000 miljarder kronor kommer satsas fram till år 2017 för att minska luftföroreningarna i Peking med omnejd. Målsättningen är att kunna minska farliga utsläpp i området med 25 procent. Som vanligt då det gäller Kina så handlar det om ofattbara belopp, och Washington Post påpekar att denna summa är större än hela Hongkongs samlade BNP.

China’s Bad Earth – I en lång och skrämmande artikel förklarar Wall Street Journal hur Kinas jordbruksmark i allt större utsträckning blir förgiftad. I provinser som Hubei och Hunan, som alltid varit Kinas kornbodar, har industrialiseringen tredubblats det senaste årtiondet, med bly och kadmium i marken som följd. En stor del av Kinas ris bör egentligen inte ätas, och uppskattningar gör gällande att upp till en femtedel av landets åkerjordar redan är förstörda. Värst drabbas så klart bönderna som lever där, och förlorar såväl hälsa som inkomst.

Hundreds of Savages Wander in China’s Forest – En av de uddare nyheterna som kom från Kina denna vecka, rör en forskare som hävdar att det finns 200-500 så kallade ”vildar” som bebor skogarna i bergen mellan de västliga provinserna Xinjiang och Tibet. Forskaren, som har jobbat med fallet i 40 år, hävdar att det finns bevis i form av fotavtryck, hårrester och vittnesmål från lokalbor i området. Av alla de påstådda bilder jag har sett på dessa vildar, publicerar China Radio International den allra märkligaste i artikeln som är länkad här ovan.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Too Popular for Their Own Good: China Restricts TV Singing Competitions – De senaste åren har talangtävlingar i stil med ”Idol” blivit omåttligt populära i Kina. Inte bara för att kineser älskar att sjunga (KTV!), men också för att producenterna givetvis gör sitt bästa för att krama ut så mycket drama som möjligt från de deltagandes uppväxt och erfarenheter. Nu har dock den statliga myndighet som bestämmer över innehållet på kinesisk tv, radio och film fått nog av dessa program, och utfärdade i veckan en varning om att man kommer att kontrollera och reglera alla sångtävlingar på tv. Motiveringen är att dessa är för monotona för att ”tillgodose folkets behov” av ett varierande utbud. The Atlantic citerar ett antalet upprörda mikrobloggare som tycker myndigheterna inte ska bestämma huruvida dessa populära tävlingar ska få visas eller inte.

China’s Culinary Diversity in One Map – Intresset och aptiten för kinesisk mat är ju som bekant stor världen över. Kunskapen om de olika kinesiska köken är dock väldigt liten i utlandet, fastslår The Atlantic, som i veckan publicerade en karta där Kina delas in i olika distrikt beroende på vilken slags mat som äts vart. Denna ”kulinariska karta” har framställts av forskare i Peking.

The search for civic virtues: The unkindness of strangers – The Economist skriver senna vecka om den misstro som finns mot främlingar i Kina, vilket även kan klassas som brist på moral, då det gäller att inte hjälpa främlingar i nöd av rädsla att bli stämd och behöva betala kompensation. Detta beror delvis på ”en kultur av kompensation” som nu ska motverkas genom en rad nya lagar, som ska göra det omöjligt att stämma någon för att ingripa i en nödsituation. På så vis hoppas man undvika skandaler som med den två-åriga flickan Yueyue, som ju orsakade folkstorm för ett par år sedan. Flickan dog då arton personer gick förbi henne utan att agera då hon blivit överkörd av en bil.

Lhasa’s ‘Old Town’ Rebuild Sparks Outrage – Bland annat Radio Free Asia uppmärksammar i veckan de planer som myndigheterna i Tibets huvudstad Lhasa har att ”modernisera” stadens gamla bostadskvarter. Över en miljard kronor ska läggas på att rusta upp de äldre delarna av staden, vilket väcker oro och protester från många håll. Bland annat hänvisar kritikerna till de gamla stadsdelarna i städer som Kashgar och Shangri-la, som efter liknande renoveringar förlorat sin autentiska känsla för att istället svämma över av souvenirbutiker och turister. Andra menar att denna modernisering även syftar till att klippa av tibetanernas band till deras kultur och historia.

Chinese Qigong master Wang Lin threatens reporter who says he does not have supernatural powers – En självproklamerad Qigong-mästare vid namn Wang Lin har skapat rubriker under veckan för att ha hotat en reporter till döden, sedan denne ifrågasatt Wangs kunskaper och påstådda superkrafter. Wang menar bland annat att han kan bota sjukdomar, se in i framtiden och skapa ormar från ingenting. Enligt The Age verkar Wang i alla fall ha lyckats med att locka kunder; såväl tidigare järnvägsministern Li Zhijun som Alibabas grundare Jack Ma finns i Wangs klientel. Wang bor i en villa med fem våningar och äger flera lyxbilar som Rolls Royce och Hummer.