Israels Netanyahu stoppar terrorrättegång efter press från Kina

På senare år har Kinas ekonomiska makt gett dess myndigheter möjlighet att påverka politiska beslut i många länder över hela världen. I dag avslöjar Financial Times att kinesiska myndigheter också har fått Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att omöjliggöra en rättegång mot Bank of China i USA.

Det var familjerna till 22 offer efter självmordsbombare och och raketattacker i Israel, som i New York startade ett rättsfall mot stadens Bank of China-kontor.

Anklagelserna gör gällande att Bank of China tvättat pengar åt Hamas och Islamiska jihad, två grupper i Gaza som båda är terrorstämplade i USA. Enligt en av advokaterna som Financial Times talat med, har israeliska säkerhetstjänsten kunnat bekräfta att en palestinsk man bosatt i sydkinesiska staden Guangzhou skickat cirka till 20 miljoner kronor till Hamas och Islamiska jihad – pengar som ska växlats till dollar vid Bank of Chinas kontor i New York innan de nått Jordanien.

Rättsfallet mot Bank of Chinas roll i denna terrorfinansiering startades på villkor av att en tidigare israelisk säkerhetstjänstemannen, som hade detaljerade uppgifter om överföringarna, skulle vittna i domstolen i New York.

Detta skulle ha skett i april; månaden innan Benjamin Netanyahus sedan länge inplanerade stasbesök till Kina ägde rum i maj i år.

netanyahu kina israelBenjamin Netanyahu träffar sin kinesiska kollega Li Keqiang under sitt statsbesök till Kina i maj i år

Under måndagen bekräftade en israelisk politiker, tillsammans med advokater som representerade offren, att kinesiska myndigheter hotade med att helt enkelt ställa statsbesöket om Netanyahu tillät denna säkerhetstjänsteman att vittna mot Bank of China.

En anonym källa säger även till Financial Times:

An Israeli government official, who asked not to be quoted by name, confirmed details of the affair. “When the China trip was on the table, the Chinese pressed very hard and said that something should be done to prevent this expert witness from testifying,” the official said. “The promise was made to safeguard the whole China-Israel relationship.”

Financial Times menar att Israel nu allt tydligare närmar sig Kina, eftersom relationerna med EU blivit allt sämre, samtidigt som ekonomin i Euro-området ju som bekant är på dekis.

Och då Israels finansminister tidigare i juli besökte Kina, slöts mycket riktigt flera viktiga avtal gällande banksektorn och högteknologisk utveckling. Under fjolåret uppgick den bilaterala handeln mellan de två länderna till nästan 10 miljarder dollar.

Uppgifterna om fallet läckte först ut i en israelisk tidning under söndagen, och sågs då som så allvarliga av Netanyahu att han genast kallade hem sin ambassadör från USA.

Situationen har potential att bli en stor politisk skandal för Netanyahu, som velat framstå som en president som går hårt åt mot terrorgrupper som Hamas och Islamiska jihad. Det kan även få internationella följder, eftersom det i realiteten är ett fall där han låtit Kina påverka ett rättsfall i USA.