Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 28

Tidigare i veckan lanserade jag en tävling där ni kan vinna ett exemplar av min nya bok ”Peking – förändringarnas stad” som kommer i slutet av augusti.

Att delta i tävlingen, som pågår till 1 augusti, tar bara någon minut. Alla som gillar InBeijing och min bok på Facebook, samt dela informationen om tävlingen på Facebook, har chans att vinna.

Hittills har 24 personer gjort vad som krävs för att delta i tävlingen, som du kan läsa mer om här.

Under veckan blir det annars en hel del prat mellan USA och Kina, då det veckolånga årliga mötet ”China-US Strategic and Economic Dialogue” började i onsdags i Washington. Här kommer flera höga politiker diskutera allt från ekonomi och handel, till miljö och energi.

Förutom dessa nyhetsbrev och Facebook, så kan du även få reguljära nyhetsuppdateringar om allt som har med Kina att göra genom att följa InBeijing på Twitter!

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 28

EKONOMI & HANDEL

China Can Endure Growth Slowdown to 6.5%, Finance Chief Says – Under ”China-US Strategic and Economic Dialogue” talade Kinas finansminister Luo Jiwei om kinesiska tillväxtsiffror, som ju analytiker justerat ner med jämna mellanrum under årets gång. Luo sade att Kina kommer uppnå sitt mål på 7 procent tillväxt för 2013, vilket i så fall skulle innebära en tillväxt på endast 6,5 procent under årets andra halvår, vilket är lägre än nästan alla tidigare prognoser. Enligt Bloomberg skruvade även landets premiärminister Li Keqiang i maj i år ner tillväxtprognosen för de kommande åren från ett snitt på 7,5 till 7 procent.

Economists React: Chinese Growth Falls Again – I dag under måndagen kom så Kinas tillväxtsiffror för andra kvartalet 2013. De skrevs till 7,5 procent, vilket är en nedgång från 7,7 procent under årets första kvartal. Wall Street Journals sammanför en rad experter och analytiker som får säga sitt om de nya siffrorna. Vi får veta att den minskade tillväxten beror på en stagnation i exportindustrin, samtidigt som den inhemska konsumtionen inte ökade så fort som man hoppats. Mycket riktigt bedöms även tillväxten sjunka ytterligare under 2013 års andra halvår.

With China slowing, talks with the U.S. take on a new tone – Washington Post påpekar att Kina under årets ”China-US Strategic and Economic Dialogue” förmodligen har en helt annan ton än tidigare. Då landets ekonomiska tillväxt nu sjunker, samtidigt som USA är på väg framåt igen, kommer Kina bli allt mer beroende av samarbete med USA inom många områden. Bland annat spås att Kina kommer tala mer om ekonomiska – om inte politiska – reformer, vilket innebär mindre rgleringar för utländska investeringar, och att öppna upp sig mer för konkurrens inom områden som tidigare varit nästan helt dominerade av stora, statliga företag.

China’s Ordos Struggles to Repay Debt: Xinhua Magazine – Gruvstaden Ordos i inre Mongoliet har ofta fått tjäna som typexempel för Kinas låne- och fastighetsbubbla, eftersom myndigheterna där tagit stora lån för att bygga nya stadsdelar med plats för hundratusentals människor helt från grunden. Enligt Bloomberg har Ordos nu stora problem att betala tillbaka sina lång, som nu uppgår till över 240 miljarder kronor, samtidigt som staden under hela fjolåret endast hade inkomster på knappt 40 miljarder kronor. För att klara sig ur knipan, försöker Ordos myndigheter nu enligt uppgift låna pengar från byggbolag och andra företag som har investerat stora summor i stadens utveckling.

China Orders Banks to Register Wealth Management Products – Wall Street Journal har fått tillgång till ett dokument med nya regler angående så kallade wealth management products i Kina. Tidigare har banker kunnat utfärda dessa till höger och vänster, vilket har bidragit till den oro som på senare tid uppstått i landets finansiella sektor. Men nu kommer en noggrann beskrivning krävas av bankerna innan liknande investeringsalternativ sjösätts. För att öka transparensen måste banken i fråga registrera sina värdepapper på en ny elektronisk plattform, minst tio arbetsdagar innan försäljningen börjar.

Crucial Backing for ‘Bank’ of Alibaba – I Kina råder närmast statligt monopol inom banksektorn, vilket gjort det svårt för mindre företag och entreprenörer att få låna kapital. E-handelsjätten Alibaba är dock på väg att bryta monopolet och etablera sig som mikrofinansiär på marknaden. Sedan en tid tillbaka har man experimenterat med mindre utlån till användare av sina plattformar, och i veckan fick man ett viktigt godkännande från myndigheter och regulatorer om att fortsätta med dessa mikrolån. Behovet av lån till mindre affärsverksamheter är skriande, och kan hjälpa till att minska den i Kina allt större så kallade skuggbankssektorn.

Taiwan’s economic isolation: Desperately seeking space – Av politiska skäl har Taiwan länge varit isolerat från alla de frihandelsavtal som etablerats i sydöstra Asien. Anledningen till att andra länder har avstått att ingå avtal med Taiwan är en rädsla för att irritera och skada handelsrelationerna med Kina. Men The Economist uppmärksammar nu att Nya Zeeland nyligen har stiftat ett frihandelsavtal med Taiwan, och att reaktioner från Kina uteblivit. Det bringar hopp till Taiwan att flera länder vågar gå samma väg, enligt uppgift ska ett liknande avtal med Singapore redan vara på väg.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

China vows to step up fight against Dalai Lama as shootings reported – I samband med Dalai Lamas födelsedag, kom det i veckan rapporter om att kinesisk polis skjutit flera munkar i Tibet som gett sig ut för att fira denna högtid. Strax efter detta ska även Yu Zhengsheng – en av Kinas mäktigaste politiker, med särskilt ansvar för etniska och religiösa frågor – ha sagt att Kina måste trappa upp kampen mot Dalai Lamas extremistiska aktiviteter, som strider mot Kinas konstitution och utgör ett hot mot den nationella säkerheten. Reuters påpekar att även om kinesisk polis och säkerhetsstyrkor ofta går hårt fram i Tibet, så är det väldigt sällsynt att man öppnar eld mot obeväpnade munkar, vilket alltså skett här.

China’s Wild West: A Cautionary Tale of Ethnic Conflict and Development – The Diplomat fördjupar sig i en lång artikel om våldet och spänningarna i östra Kinas provins Xinjiang, som tidningen menar har fått mindre uppmärksamhet än Egypten och Turkiet, trots att konflikten har en oerhörd stor betydelse för omvärlden. The Diplomat menar att våldet knappast har med extremism eller separatism att göra, utan snarare beror på kinesiska ambitioner att föra sitt politiska och ekonomiska inflytande västerut, vilket trots stigande tillväxt förvärrar tillståndet och ökar missnöjet bland de lokala invånarna. Kinas västliga expansionsplaner slutar inte i och med landets gränser, utan pågår även ekonomiskt och till viss del politiskt i länder som Turkmenistan och Kazakstan, vilket det extra viktigt med stabilitet i Xinjiang, anser tidningen.

India, China to Hold Air Force & Navy Exercises – Gemensamma militärövningar är på modet i regionen, och Kina har nyligen hållit stora sådana med Ryssland, vilket jag skrev om i förra veckans nyhetsbrev. Nu ska Kinas flotta och flygvapen även hålla övningar tillsammans med ärkefienden Indiens motsvarighet. Enligt The Diplomat har en överenskommelse redan gjorts, men inget exakt datum bestämts. Det blir första gången någonsin som Kina och Indiens flotta och flygvapen håller gemensamma övningar, även fast de båda ländernas arméer hållit sådana sedan 2007.

China’s ex-railways minister gets suspended death sentence for graft – Li Zhijun, tidigare chef för Kinas mäktiga järnvägsministerium, dömdes i veckan till dödsstraff med två års uppskov, för brott som korruption och förskingring. Även om straffet i realiteten sannolikt betyder livstids fängelse, så påpekar South China Morning Post att det är första gången som en politiker eller tjänsteman av denna rang döms till döden i landets domstolar. Det kan även vara en försmak till vad som väntar megastaden Chongqings tidigare borgmästare Bo Xilai, vars rättegång väntas gå av stapeln senare i år.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

China, local leaders threaten Hong Kong press freedom – I en årlig rapport från Hong Kong Journalist Association, varnas för att stadens media allt mer influeras av pengar, makt och krav från det kinesiska fastlandet. Särskilt oroande anses en ny lag vara, enligt vilken journalister riskerar fem års fängelse eller dryga böter för rapportering som ”medför psykisk skada eller ekonomiska förluster”. Dessutom är en ny lag på väg, som kan begränsa allmänhetens möjlighet att kolla upp ägarförhållanden i företag, vilket i så fall skulle omöjliggöra avslöjanden om korruption på samma vis som såväl Wen Jiabao som Xi Jinping råkat ut för på sistone. Committee to Protect Journalists påpekar även att antalet attacker mot Hongkongs journalister har ökat under de senaste året, både i Hongkong och på det kinesisk fastlandet.

In China, foreign correspondents see worsening conditions – Enligt en ny rapport från Foreign Correspondents Club China, anser 70 procent av 98 tillfrågade utländska journalister i Kina att deras arbetsförhållanden försämrats under det senaste året. Det handlar om hämndaktioner och hot mot utländska journalister som skrivit illa om myndigheterna, samt tilltagande trakasserier mot nyhetsassistenter och källor. Hela rapporten är fem sidor lång, och kan läsas via Committee to Protect Journalists hemsida.

China’s blackout of U.S. media can no longer be ignored – Jim Scuitto, tidigare hög chef på USA:s ambassad i Peking 2011-13, skriver i veckan på Washington Post att USA inte längre bör acceptera Kinas censur av amerikansk media. Att företag som Bloomberg, Wall Street Journal, Facebook och Google utestängs från den kinesiska marknaden betyder miljoner kronor i missade intäkter, och bryter dessutom mot flera fördrag som Kina förbundit sig till, inte minst genom sitt medlemskap Världshandelsorganisationen. Dessutom har amerikanska journalister vid flera tillfällen utvisats från eller nekats visum till Kina. Scuitto föreslår att USA bör ta upp denna fråga på den nu pågående ”China-US Strategic and Economic Dialogue”. Han anser vidare att USA bör vara mer högljutt om de kinesiska överträdelserna, och inte utfärda amerikanska visum för de chefer från kinesisk statlig media som ofta åker till USA.

Toadying to officials in Asiana crash victims article attracts criticism online - Under veckan omkom två kineser i en flygolycka i USA, och mitt bland rapporteringen i Kina fanns exempel på hur vidrigt inhemsk media fortfarande kan bete sig här. I en artikel i statliga China Youth Daily, skriver en journalist ungefär att ”om offren fortfarande var vid liv, skulle de förvånat öppna ögonen och hoppa av otrolig glädje då de fått reda på hur Cai Qi, ordförande för organisationsdepartement i Zhejiangs partikommitté, hade visat så mycket omtanke om dem”. Enligt South China Morning Post har reportern, som heter Zhuang i efternamn, även beskrivit hur politikern Cai Qi är mycket populär på mikrobloggen Sina Weibo, där han ska ha ”visat sin omsorg inför miljoner läsare”. Reaktionen mot Zhuang och hans fjäskande artikel blev emellertid stor, och China Youth Daily plockade snart bort de värsta delarna av artikeln, men har fortfarande kvar informationen om att Cai Qi är en populär politiker på Sina Weibo.

China’s 400 little-known phone makers take on Samsung, Apple – Apple och Samsung har länge varit på tronen vad gäller mobiltelefoner i Kina, men nu utmanas man av flera hundra inhemska tillverkare som vill ha sin del av marknaden. Det finns också en stor möjlighet för de kinesiska, ofta billigare telefonerna, eftersom de flesta kunderna i Kina köper sin telefon kontant utan kontrakt, och byter telefon så ofta som varje halvår, enligt Financial Review. Därmed har såväl Huawei som Lenovo redan gått om Apple i antal sålda telefoner i Kina. Apple säljer nu fjärde mest telefoner i Kina, med en marknadsandel på 8 procent.

ENERGI & MILJÖ

Pollution Leads to Drop in Life Span in Northern China, Research Finds – En ny chockerande studie om Kinas luftföroreningar visade i veckan att koleldningen i norra Kina förkortar invånarnas livslängd med över fem år. Ett internationellt forskarteam kom fram till detta resultat genom att studera hälsa och miljöföroreningar i norra och södra Kina åren 1981-2001. Det visade sig att utbredningen av cancer och hjärt- och lungsjukdomar var långt större i norr, vilket kopplas samman med de stora mängder kol som varje år eldas för att hålla igång centralvärmen och alla industrier som finns norr om floden Huai. Om uppgifterna stämmer, betyder detta att 2,5 miljarder levnadsår går till spillo bland de 500 miljoner kineser som bor norr om Huai-floden, skriver New York Times.

In China, air pollution report brings despair, humor – Reaktionerna på ovanstående forskningsrapport var en blandning mellan humor, misströst och innovation. Provinsen Fujian i södra Kina satte genast igång en turistkampanj med slogan ”Fresh Fujian – live longer”. En fastighetsmäklare i sydkinesiska staden Ningbo uppmanande alla kineser på sin mikroblogg – halvt på skämt, halvt på allvar – att komma till södra Kina och köpa fastigheter för att kunna leva längre. Merparten av reaktionerna på landets mikrobloggar är dock kritik mot myndigheterna, och rädsla för sin egen och sina barns hälsa.

Climate change to top agenda at US-China talks – Under den veckolånga konferensen ”China-US Strategic and Economic Dialogue”, har John Kerry förhoppningar om att klimatförändringar kommer toppa agendan. Enligt The Guardian kom presidenterna Barack Obama och Xi Jinping redan tidigare i år överens om att arbeta tillsammans för att minska utsläppen av växthusgaserna, och många sätter större hopp om detta till Xi Jinping, än till Kinas förre president Hu Jintao. USA och Kina står tillsammans för över 40 procent av världens samlade utsläpp av växthusgaser.

A new $1.6 billion deal could help Renault benefit from China’s electric car push – Denna månad kommer Renault att skriva ett samarbetsavtal värt över 10 miljarder kronor med den kinesiska biltillverkaren Dongfeng Motor Group. Enligt Quartz så har kinesiska myndigheter uttryckligen bett Renault att börja sälja elbilar på den kinesiska marknaden, eftersom Renault dominerar marknaden i Europa vad gäller elbilar och således har bra teknik och kunnande inom detta område. Kina har en uttalad ambition att öka antalet elbilar kraftigt, och konsultfirman McKinsey uppskattar att antalet sålda elbilar i Kina kommer öka från 12 552 i fjol, till 273 150 år 2017. Denna deal kan alltså hjälpa Kina att uppnå detta mål, och samtidigt ge Renault ett rejält försprång på marknaden.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

China’s Madoff Executed Without Notifying Family, Internet in Uproar – I veckan avrättades affärsmannen Zeng Chengjie, dömd till döden för att ha svindlat 57 000 investerare på cirka tre miljarder kronor. Det fanns dock ett stort problem med denna avrättning; Zengs familj underättades inte innan straffet utmättes, och fick heller inte se kroppen innan den kremerades. Reaktionerna bland Kinas internetanvändare blev stor, och man förlöjligade förklaringar från myndigheterna om att ”kontaktuppgifter saknades” till familjen. Tea Leaf Nation skriver också om Zengs dotters uppgifter gällande att han fängslades efter en mycket snabb rättegång och att familjens tillgångar såldes av under mycket hemliga omständigheter.

China’s failing footballers forced to attend ’patriotism education’ classes – Efter en rad fiaskoinsatser har Kina fotbollslandslag halkat ner till plats 100 på FIFA:s världsranking, vilket väcker misstankar om att spelare inte gör sitt bästa i landslaget eller till och med ägnar sig åt uppgjorda matcher. Detta har fått ägarna av klubben Guangzhou Evergrande att tröttna. De har nu utfärdat nya regler för sina spelare, som innebär dryga böter, avstängning eller till och med ”patriotisk utbildning” i isolerade lokaler om de underpresterar i landslaget.

Tennis and Taiwan: No ping-pong diplomacy – Ilska har uppstått på Taiwan, efter att öns nyblivna Grand Slam-mästare Hsieh Su-wei enligt uppgift överväger att överge sitt taiwanesiska medborgarskap då hon erbjudits en sponsorkontrakt i mångmiljonklassen av ett kinesiskt bryggeri. Hsieh vann Grand Slam i damernas dubbel tillsammans med den kinesiskan Peng Shuai. Det är enligt The Economist känt att Kina försöker använda sina ekonomiska muskler för att locka till sig taiwanesiska talanger inom alla områden, men nu när det till och med gäller idrottsstjärnor, tycker många att det har gått för långt. Såväl Taiwans utbildningsminister som talmannen i landets parlament lovade i veckan att ”göra allt som krävs” för att hålla kvar Taiwans idrottsstjärnor på ön.

Chinese Braille: Feeling their way – Trots att det finns en lag om att blinda studenter ska kunna ta gaokao – ett inträdesprov till Kinas universitet – på samma villkor som andra studenter, så efterlevs detta sällan. I Kina finns i dag sex miljoner människor som är helt blinda, och diskrimineringen mot dessa tydliggörs vidare av faktumet att endast tre av landets över 2 000 universitet tillåter blinda studenter, skriver The Economist. Och sedan 2002 har endast 60 blinda studenter kommit in på någon av dessa skolor. Tillgången till den akademiska världen försvåras för blinda studenter på grund av att det kinesiska språkets uppbyggnad, med toner och tusentals tecken, gör det extremt svårt att effektivt översättas till blindskrift.

Foreign game console ban to be lifted – Sedan något årtionde tillbaka har det rådit ett förbud mot spelkonsoler som PLaystation och Xbox i Kina. Enligt China Daily visar landets kulturministerium nu tecken på att detta kan komma att luckras upp. De företag som registrerar sig vid en särskild handelszon i Shanghai, ska snart få möjlighet att marknadsföra och sälja sina produkter på den kinesiska marknaden. Det är dock inte tal om att totalt slopa förbudet; alla produkter, inklusive varje enskilt spel, måste först godkännas av kulturministeriet.