Kinas fotbollscirkus: Böter och ”patriotisk utbildning” väntar spelare som misslyckas i landslaget

13 juli, 2013

För ett tag sedan uppmärksammade jag här på InBeijing det kaos som råder inom kinesisk fotboll. Efter att herrlandslaget förlorat med 1-5 mot Thailand i mitten av juni, tog våldsamma upplopp vid där de kinesiska fansen vandaliserade det egna lagets spelarbussar, och krävde tränarens avgång samt landslagets upplösning. Minst 100 personer skadades.

Anledningen till ilskan var nya misstankar om korruption och på förhand uppgjorda matcher, eftersom många av spelarna såg loja ut på planen. Laget hade dessutom dagarna innan förlorat mot såväl Holland som Uzbekistan.

Efter en lång rad pinsamma framträdanden under den spanska tränaren Jose Camachos ledning, har Kinas landslag fallit fritt på FIFA:s världsranking, och befinner sig nu på plats nummer 100, bakom länder som Oman och Nya Kaledonien.

Vad motgångarna för landslaget än beror på, så har fastighetsfirman Evergrande Real Estate Group, som äger det kinesiska topplaget Guangzhou Evergrande, tröttnat på det hela. I dagarna satte ägarna upp nya regler för klubbens kinesiska spelare, som kommer belönas eller bötfällas beroende på hur de presterar i landslaget.

Det patriotiska fastighetsbolaget har satt upp en egen straffskala, som statliga Global Times förklarar närmare:

”Anyone who is summoned to represent the Chinese national soccer team will receive a bonus of 100,000 yuan ($16,290) from the company, but if anyone who fails to get in the roster again owing to his own laziness in the previous match will get a penalty of 200,000 yuan,” the statement said.

”We will assess every player from our club after their international duty. The top three players who behave well will be awarded, and the worst one will be punished with a 100,000 yuan penalty and a ban of one club match”.

Frågan är om detta verkligen kommer minska pressen på ett redan utsatt landslag. Eller om morot och piska verkligen är bra för samspelet i landslaget, då en av spelarna från Guangzhou Evergrande undantagslöst kommer få dryga böter efter varje landskamp.

Frågetecken finns vidare även gällande vem som ska utgöra juryn (är det fastighetspamparna själva?), samt vem som kommer bedöma om en petad spelare är petad just på grund av att han varit ”lat” under föregående landskamp.

Guangzhou Evergrande, med italienaren Marcelo Lippi vid rodret, leder i nuläget den kinesiska högstaligan med hela 13 poäng. I ett kort uttalande sade Lippi under veckan att han ”stödjer” ägarnas nya regler.

guangzhouSerieledande Guangzhou Evergrande verkar ha gladare fans än landslaget

Och vad gäller Jose Camacho, som misslyckades att ta Kinas landslag till nästa års fotbolls-vm, så gick han nyligen till FIFA med en stämning mot Kinas fotbollsförbund.

Camacho fick nämligen sparken efter fiaskot mot Thailand, men får ingen lön för de 18 månader som kvar på kontraktet, utan lämnas istället med en rejäl skattenota:

Chinese reports said Camacho wants the association to pay his salary for the 18 months remaining on his contract, along with his hefty Chinese income tax bill.

The Beijing Times newspaper quoted an unidentified association official as saying they would fight the suit. It said the association has offered to pay only part of Camacho’s remaining salary and refuses to pick up his tax bill that could add another $4 million to the total.

Utländska fotbollstränare i Kina kan sannerligen räkna med att råka ut för riktiga kulturkrockar!

UPPDATERING: I går fick jag även från en mindre trovärdig källa information om att spelare i Guangzhou Evergrande som misslyckas i landslaget, även riskerar en månad ”patriotisk utbildning” i byggnader avskurna från omvärlden.

Det lät för otroligt för att vara sant, men nu skriver även The Telegraph samma sak. Då uppgifterna nu kommer från två källor, så citerar jag The Telegraph här nedan:

Those dropped from the Chinese squad for putting in bad performances will be fined 200,000 yuan (£21,500) while players who break team rules will face both suspension and the prospect of being banished to a ”closed compound” for a month of compulsory ”patriotism education”.

”We need to improve the sense of representing the national team. Only when the national team achieves better results can we say Chinese soccer has developed to a higher level,” said Mr Xu.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop