Flygplatser i Peking och Shanghai har mest förseningar i världen

En ny rapport från FlightStats visar att endast 18,3 procent av alla flyg till och från från Beijing Capital International Airport under juni månad höll tiden. Motsvarande siffra vid Pudong International Airport är 28,7 procent.

Det innebär att de två flygplatserna i Kinas största städer har störst andel förseningar i världen. Ett flyg räknas som försenat om det startar eller landar 15 minuter senare än vad som från början var planerat. Som jämförelse höll 83,5 procent av alla flyg vid Amsterdam Schiphol tiden, liksom 95 procent vid Tokyos flygplats Haneda.

Anledningen till de många förseningarna i Kina sägs vara dåligt väder samt överbelastade flygplatser. Men statliga Folkets dagblad påpekar även att 80 procent av alla avgångar som äger rum i Kina, flygs av militären, som sällan respekterar eller lämnar rum åt kommersiellt flyg.

Ofta skapar detta konflikt mellan militär och civil flygledning, skriver Shanghaiist:

A senior executive from Hanian Airlines told SCMP that he is frustrated with the military’s stubbornness: ”I am afraid that until a tragedy happens, the military will never be convinced to free up the airspace.”

Förseningarna till trots så han Beijing Capital International Airport med att ta hand om 81 929 629 passagerare i fjol, vilket gjorde den till världens största flygplats bakom Hartifield-Jackson i Atlanta.

För att lätta trycket från sin enda internationella flygplats, bygger Peking just nu en helt ny flygplats i söder – Beijing Daxing International Airport – som beräknas stå klar 2018 och då bli världens i särklass största flygplats med en kapacitet på upp till 200 miljoner passagerare om året.

Det stora antalet förseningar är en källa till ständig irritation som inte sällan spiller över till våldsamheter. Här finns ett par bilder på handgemäng som uppstod efter förseningar i Shanghai i helgen. Samma vecka arresterades även två makar från Jiangsu, sedan de slagit sönder datorer och hällt drinkar över Cathay Pacifics personal i Hongkong, då flyget inte avgick i tid.

Nedan ett par videos på vad stackars kinesisk flygplatspersonal ofta får utstå: