De senaste månaderna har jag fått flera mail från läsare av InBeijing som vill ha tips på en bra VPN-tjänst att använda i Kina, för att kunna komma åt tjänster som Facebook och Twitter som annars är blockerade på internet här.
VPN står för ”Virtual Private Network”, och gör främst två saker. För det första kan man som användare surfa från ett IP-nummer som inte är ens eget:
Bilden ovan visar hur ett egentligt IP-nummer på 2.3.4.5 förvandlas till 5.5.5.5 genom att trafiken går via en server som VPN-företaget tillhandahåller.
Oftast finns denna server i ett annat land, vilket gör det omöjligt för Kinas internetpolis, eller för enskilda hackare, att spåra vilken dator och plats som användaren sitter vid.
Detta är givetvis särskilt viktigt för journalister och aktivister av annat slag, som lägger upp eller skickar vidare material som Kinas myndigheter kan uppfatta som känsligt.
Men den kanske viktigaste VPN-funktionen för många är dock – som jag nämnde i början – att kunna tillgå sidor som inte är tillåtna i Kina. Det kan handla om sociala medier, forum, nyheter, tv-streaming eller kanske pornografi.
Vad som sker rent tekniskt är att VPN-leverantören ser till att din dator kopplas upp mot en annan server som finns i utlandet. På så vis kan man från Kina ta del av alla sidor som är tillåtna i landet där denna server befinner sig:
Det finns en uppsjö av olika VPN-tjänster, men jag endast rekommendera en av dem, nämligen StrongVPN.
Anledningen är att jag aldrig använt någon annan tjänst än StrongVPN, som har fungerat snabbt och pålitligt för mig i tre år nu.
Företaget är baserat i San Francisco och har en fantastisk support som dygnet runt via livechatt har hjälpt mig att lösa de problem som uppstått. Även då det gäller installation, så kan de hjälpa dig genom att ta kontroll över din dator och göra alla tekniska inställningar, medan du tillbakalutad kan sitta och titta på skärmen.
Av över 100 testade leverantörer, anser sidan Best VPN.com att StrongVPN är den näst bästa VPN-tjänsten som finns för Mac, och den tredje bästa för iPhone.
Vad gäller prissättningen så ligger StrongVPN i mellanklassen, med ett startpris från sju amerikanska dollar i månaden. De flesta leverantörer har enligt Best VPN.com ett startpris på mellan fem och tio dollar i månaden.
Om man planerar använda sitt VPN en längre tid kan man dock hos StrongVPN få ner priset genom att teckna ett år i taget, för så lite som 55 dollar om året, vilket blir mindre än fem dollar per månad.
Till slut har jag också fått förfrågan om svenska VPN-tjänster, från läsare som vill kunna tillgå tjänster som SVT Play. Jag vet att det finns några svenska VPN-leverantörer, men kan här inte rekommendera några, eftersom jag aldrig använt dem. Jag föredrar istället de snabba och stabila servrar som StrongVPN erbjuder för min kinesiska uppkoppling.
Med min server i USA eller Storbritannien har jag heller inga problem att använda tjänster som SVT Play, Sveriges Radio eller Kanal 5 Play. Ni läsare som har erfarenheter av detta eller av andra VPN-tjänster, vänligen lämna en kommentar nedan!