Världens största byggnad invigs i Kina

Under förra veckan invigdes världens största byggnad i staden Chengdu i södra Kina. New Century Global Center är 20 gånger större än Sydneys operahus eller nästan tre gånger så stort som Pentagon. Det inhyser bland annat biografer, hotell, lyxbutiker samt en vattenpark med en konstgjord sandstrand och replika av en medelhavsby.

New Century Global Center är dock endast 100 meter hög, vilket givetvis inte är något jämfört med världens högsta byggnad Burj Khalifa, som sträcker sig 830 meter över marken.

Men då det gäller världens största byggnad så mäter man golvyta. Skyskrapor är ju främst höga, medan New Century Global Center även är 500 meter lång och 400 meter bred.

Det får New Century Global Center att kunna stoltsera med en golvyta på 1,76 miljoner kvadratmeter, vilket ”råkar” vara knappt 50 000 kvadratmeter större än terminal 3 vid Dubais internationella flygplats, som nu petats ner till andra plats.

Enligt Wikipedia är följande byggnader nu världens tio största:

världens största byggnad

The Telegraph påpekar att Chengdu, som även är hem till Volvos första fabrik i Kina, växer så det knakar och har stora ambitioner inom flera områden:

In south-western China, Chengdu is the capital of Sichuan province and home to 14million people. One of the country’s largest and most populous cities, it is currently undergoing an intense phase of development with plans in place to extend its underground network by 183 kilometres by 2020. The ongoing development of a ‘Software Park’ within Chengdu forms part of the city’s efforts to create a local ‘Silicon Valley’. Some 29,000 companies are currently based in Chengdu’s 130-square-kilometre “hi-tech development zone”.

Den som är intresserad kan via Go Chengdoo här nedan se en animerad film med information om New Century Global Center. Byggnaden innehåller bland annat en artificiell sol och en 150 meter lång konstgjord horisont i form av en tv-skärm, som visar soluppgångar och solnedgångar ”i realtid”:

En lagom skrytsam video om vad som just blivit världens största byggnad

Go Chengdoo bjuder dessutom via sin blogg på en rad fina bilder från själva konstruktionen, samt lite statistik angående vilka faciliteter byggnaden innehåller.