Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 26

Denna vecka har det kommit rapporter om nya oroligheter i provinsen Xinjiang, där ett 40-tal personer miste livet i staden Lukqun under våldsamheter mellan muslimer och kinesisk polis i onsdags. Media uppgav att ytterligare två stora våldsdåd ägde rum i staden Hotan i lördags, men ännu finns det inga rapporter om antalet dödsoffer där.

För den med intresse av konflikten som äger rum i Kinas största och mest västerut belägna provins Xinjiang, skrev jag under gårdagen ett längre inlägg på InBeijing om situationen där.

I övrigt så verkar det som att min bok ”Peking – förändringarnas stad” kommer skickas till tryckeriet tryckeriet denna vecka, efter några välbehövliga rundor redigering mellan mig och förlaget.

Boken är planerad att publiceras i augusti, men redan nu kan ni förhandsbeställa den via Adlibris.

För uppdateringar vad gäller boken och nyheter från Kina/Asien, glöm inte följa InBeijing på Twitter eller Facebook.

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 26

EKONOMI & HANDEL

Financial reforms: Re-education through Shibor – The Economist förklarade i veckan på ett fösteåligt vis vad som egentligen skedde då Kinas centralbank plötsligt höjde utlåningsräntan till 25 procent för drygt en vecka sedan. Man menar att det handlar om att straffa mindre banker för att dessa riskerar välmåendet av hela Kinas finansiella system. Vi får veta att Kinas centralbank inte spelar samma roll som centralbanker i många andra länder, och är mer måna om att nå sina egna mål än att tillfredställa marknaden.

Economic decision-makers: Take a bow – The Economist listar även i veckan de politiker och tjänstemän som håller i trådarna vad gäller ekonomiska frågor i Kina. Tidningen är positiv över att dessa verkar bestå till större del av reformvänliga ekonomer än politiska ideologer. Av de nio personer som beskrivs med personlig bakgrund i artikeln, återfinns bland annat två tjänstemän vid ”superministeriet” NDRC och Kinas centralbankschef.

China stocks hit by credit crunch fears – Efter oroligheterna i det kinesiska banksystemet föll Shanghais börsindex i början av veckan till sin lägsta nivå på fyra och ett halvt år. Börsen återhämtade sig sedan något sedan landets centralbank lovade att ta ner räntorna till normala nivåer igen. BBC påpekar dock att Shanghai-indexet fallit med 20 procent sedan februari i år, och att statliga Folkets dagblad skriver att centralbanken inte är till för att tillfredställa börsen, vilket knappast kommer öka riskaptiten i Kina.

China Out of 10 Biggest Stocks as PetroChina Ousted – Börsraset i Kina har också inneburit att det nu inte längre finns ett enda kinesiskt företag bland de tio bolag i världen med störst börsvärde. PetroChina, som i maj var världens sjätte största företag i börsvärde, har på en dryg månad fallit till plats tolv, och Industrial and Commercial Bank of China gick från nionde till trettonde plats. Samtliga världens tio största företag räknat i marknadsvärde är nu amerikanska, skriver Bloomberg.

Chinese secure foreign oil in $100B buying spree – Trots minskat börsvärde, så fortsätter kinesiska företag att köpa tillgångar i utlandet. I veckan betalade man statliga oljebolag drygt fem miljarder dollar för olje- och gasfält i Angola och Mozambique, vilket enligt UPI innebär att kinesiska statliga företag nu köpt oljetillgångar för över 100 miljarder dollar sedan 2009, varav 35 miljarder dollar bara under 2012.

Obama sees no threat in China rivalry for Africa business – Kinas snabba expansion i Afrika till trots, så sade USA:s president Barack Obama i helgen under sitt besök i Afrika att han inte räds rivaliteten från Kina då det gäller utländska investeringar och politiskt inflytande på kontinenten. Han sade tvärtom att Kinas investeringar i Afrika är något positivt, eftersom ju fler som investerar här, ju bättre förutsättningar får kontinenten att bekämpa fattigdom. Reuters påpekar att Kina 2009 gick om USA och blev Afrikas största handelspartner.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

China’s troubled Xinjiang hit by more violence: state media – Rapporter gör gällande att våldsamheter uppstått minst tre gånger under veckan i den oroliga provinsen Xinjiang. Dödssiffran för sammandrabbningar mellan det muslimska minoritetsfolket uigur och kinesisk polis i staden Lukqun i onsdags verkar ha kostat över 40 människor livet, även om Reuters påpekar att det är svårt med exakta uppgifter, eftersom kinesiska myndigheter har spärrat av staden. Under lördagen ska ett hundratal knivbeväpnade uiguriska män på motorcykel ha försökt storma en polisstation i staden Hotan, och ytterligare ett par hundra personer orsakat oreda vid ett köpcentrum. Inga uppgifter finns ännu om vad som startade bråken i Hotan, eller hur många som mist livet där.

Violence in Restive Chinese Region Prompts Crackdown – Under ett extrainkallat möte bestämde president Xi Jinping, tillsammans med andra ledamöter från Kinas politbyrå i fredags att det är hårdhandskarna som gäller för att bekämpa våldet i Xinjiang. New York Times skriver om hur Yu Zhengsheng, en av landets sju mäktigaste politiker med ett särskilt ansvar för frågor rörande religion och etnicitet, i helgen flög till Xinjiang för att tala inför lokalpolitiker där, och markera vikten av ordentliga straff och hård kontroll. Paramilitära styrkor ska nu patrullera provinsens oroliga delar dygnet runt.

China resettles two million Tibetans, says Human Rights Watch – En rapport från Human Rights Watch väckte uppmärksamhet i veckan, genom att hävda att två miljoner tibetaner har tvångsförflyttats i ett försök av kinesiska myndigheter att kontrollera dessa. Det handlar dels om nomadiska fåraherdar som tvingats bosätta sig på en särskild plats, men även om gamla tibetanska byar som rivits och byggts om på ett vis där de lokala politikerna lättare ska kunna hålla koll på invånarna. BBC intervjuar en representant från Human Rights Watch, som menar att Kinas myndigheter har skickat tjänstemän till varje kinesisk by för att bevaka politiska aktiviteter och lojaliteter hos etniska tibetaner.

China lifts 17-year ban on Dalai Lama photos at Tibet monastery: group – Samtidigt kommer också rapporter från vissa delar av Tibet att ett förbud om att inneha bilder på Dalai Lama nu har upphört. Enligt Reuters ses detta som ett tecken på att kinesiska myndigheter nu tar en annan riktning vad gäller politiken mot etniska tibetaner och deras religionsutövning, från att ha förbjudit allt som har med Dalai Lama att göra, till att tillåta tibetaner att uppmärksamma honom som en religiös men dock fortfarande inte som en politisk figur. Det är dock oklart i vilka delar av Tibet som förbudet har upphävts, och om till vilken grad den nya lagen verkligen efterlevs.

Is Xi Jinping’s Fight Against Corruption For Real? – Det har varit mycket prat om Kinas nya president Xi Jinpings kamp för att komma till rätta med utbredd korruption. China File frågade i veckan några journalister och författare om hur pass seriös denna kampanj är, och vilka resultat man kan vänta sig. De flesta är överens om att det blir svårt för Xi att sätta dit höga politiker och militärer för korruption, men många tror att han envist kommer jobba för att på riktigt hindra korruptionen bland politiker och tjänstemän på låg och mellannivå.

Why China Let Snowden Go – Det rådet knappast något tvivel om att myndigheterna i Peking hade att göra med faktumet att Edward Snowden lämnade Hongkong för ett tredje land, snarare än att överlämnas till USA. The New Yorker gav i veckan en förklaring till varför Snowden heller inte fick stanna på kinesiskt territorium; Kineserna hade nämligen fog till oro för att Snowden skulle bli allt mer populär i Kina, och därmed även uppmuntra andra kineser till att kritisera Kinas system vad gäller kontroll och övervakning.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

Baidu Cloud Breaks 70 Million Users, Growing at 200k Users a Day – Som jag tidigare många gånger skrivit på InBeijing, är många kinesiska tjänster som mikrobloggar och e-handelssidor större än sina likar i väst. Sökmotorn Baidu har nyligen lanserat en molntjänst med namn Baidu Cloud, som nu också börjar bli en av världens största med sina 70 miljoner användare, och växer stadigt med hela 200 000 användare om dagen, skriver Tech in Asia.

ENERGI & MILJÖ

Climate-change policy in America, Europe and China: Tepid, timid – De senaste två veckorna har Kina, USA och Europa alla kommit med politiska åtgärder för att minska sitt koldioxidutsläpp. Enligt The Economist är dessa åtgärder dock långt ifrån nog, och menar att de rent av kan få negativa följder, eftersom de tre aktörerna nu kan hävda att internationella uppgörelser inte är nödvändiga. The Economist vill se en rejäl utsläppsskatt, och är övertygad över att en sådan kommer införas ”då alla andra alternativ har prövats”.

China Escalates Solar War – För ett par veckor sedan uppmärksammade jag en handelskonflikt mellan Kina och EU, där EU-kommisionen införde strafftullar på kinesiska solpaneler i syfte att skydda europeiska tillverkare. Kinesiska tillverkare svarar nu på detta genom att lägga produktionen av solpaneler i fabriker i länder som Turkiet, Sydafrika och Thailand, för att sedda slippa extra skatt vid export till Europa. Enligt Forbes är detta möjligt i och med att de kinesiska tillverkarna åtnjuter subventioner från myndigheterna.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Gay rights: A queer state – The Economist skriver om hur inställningen till homosexualitet blir allt mer neutral i Kina, från att ha varit klassad som en mentalsjukdom ända fram till 2001. I dag hålls årliga pridefestivaler och filmfestivaler med queer-tema i flera kinesiska städer. En organisation för homosexuellas rättigheter i Kina vann även en symbolisk seger då man överklagade mot beslutet att inte få ha ett bås vid en årlig ölfestival som arrangerades i Peking under föregående helg. Efter protester från flera av deltagarna, ändrade sig arrangören, och organisationen kunde dela ut material som de behagade under festivalen.

China ’Happy Endings’ Legal: Foshan Court Rules That Masturbation Is Not Prostitution – I veckan kom uppgifter att en domstol i staden Foshan i södra Kina frikände fyra män som överklagat långa fängelsestraff för att köpa sex och anordna prostitution. Beslutet har uppmärksammats i media och på internet i Kina, eftersom det i själva verket innebär att det är lagligt att få en ”happy ending” på massagen, om denna ”happy ending” inte innehåller något egentligt sex. Huffington Post citerar Kinas nyhetsbyrå Xinhua som 1999 påstod att en av fem massageställen i Kina är involverade i prostitution.