Upplopp då studenter i Kina hindras från att fuska på nationellt prov

Förra veckan uppmärksammade jag här på InBeijing om hur det blev upplopp i staden Hefei, efter att Kinas fotbollslandslag förlorat med 1-5 mot ett reservbetonat Thailand. Finner det därför passande att spinna vidare på samma ämne, och skriva om hur det blev upplopp vid en gymnasieskola i staden Zhongxiang, provinsen Hubei, efter att skolans elever inte tillåtits fuska på ett nationellt prov.

Det handlar om ett prov vid namn ”gaokao”, det nationella intagningsprovet till Kinas universitet, vars resultat är ofattbart viktigt för en elevs framtid i ett land där betyg och utmärkelser från fina universitet betyder mycket mer än i Sverige.

Elever som blir antagna till något av Kinas toppuniversitet är nästan garanterade ett bra jobb efter sin examen, vilket är särskilt viktigt i år, då antalet studenter är fler än någonsin, samtidigt som det skapas allt färre nya jobb.

The Telegraph berättar om hur studenterna vid en gymnasieskola i den relativt lilla staden Zhongxiang under flera år i rad presterat misstänksamt bra på gaokao, och snott åt sig ett oproportionerligt stort antal platser vid Kinas bästa universitet.

kina examenI Kina ses hela gymnasiet ofta som en enda lång förberedelse till gaokao

Anledningen till detta blev uppenbar under förra året, då 99 dylika svarspapper lämnades in för en del av provet.

Hubeiprovinsens utbildningsdepartement varnade skolan, och visade inför årets gaokao med all tydlighet att man tröttnat på fusket. Istället för att skolans lärare fick sköta provet, kallades ett femtiotal examensvakter in utifrån för att bevaka så allt gick rätt till.

Då studenterna sedan dök upp på morgonen plockades de på sina mobiltelefoner och hemliga sändare med hjälp av metalldetektorer. En särskild grupp kvinnliga vakter fanns på plats för att visitera flickorna som tog provet bokstavligen in på bara skinnet.

Som om det inte vore nog med det, så haffade man även ett par grupper fuskare utanför examenshallarna, vars uppgift var att sända in de rätta svaren till studenterna från ett hotell bredvid skolan.

Dessa åtgärder blev kända efter att provet skrivits klart, och det dröjde inte länge innan en mobb av minst 2 000 arga studenter, föräldrar och andra anhöriga stormade skolan.

Examensvakterna fick låsa in sig på skoland kontor, vars fönster krossades av stenkastning. Bilar slogs sönder och vältes.

Anledningen till detta var att de anhöriga ansåg att fusk vid gaokao är så utbrett över hela Kina, att det vore orättvist om inte deras barn fick fuska. ”Det är inte rättvist om ni inte låter oss fuska”, skrek flera arga personer enligt The Telegraph, och en annan sade:

”I picked up my son at midday [from his exam]. He started crying. I asked him what was up and he said a teacher had frisked his body and taken his mobile phone from his underwear. I was furious and I asked him if he could identify the teacher. I said we should go back and find him,” one of the protesting fathers, named as Mr Yin, said to the police later.

Efter ett tag kom hundratals poliser till räddning, och examensvakterna kunde evakueras utan allvarliga skador. En av dem hade fått en smäll på käften av en far till en student vars mobiltelefon hade tagits från honom innan provet, och inte lämnats tillbaka under provet trots mutförsök.

Pappan som gjorde sig skyldig till misshandeln förklarade senare för polisen att han hade hoppats att hans som skulle prestera bra på provet, och att han blev förbannad då examensvakten förstörde denna möjlighet.

Jag har ofta tidigare skrivit om hur fusk är utbrett och accepterat på alla nivåer i Kina – politik, ekonomi och arbetsliv. Det börjar alltså redan med inträdesprovet till universitetet, om inte ännu tidigare.