Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 25

I veckan gick nervösa vibbar genom Kinas finanssystem, då landets centralbanken plötsligt höjde reporäntan med över en tredjedel, och som mest kom den att uppgå till 25 procent.

En så pass hög reporänta, eller styrränta, innebär att utlåningen från centralbanken till landets övriga banker, samt utlåningen mellan landets banker, i stort sett stryptes helt.

Spekulationer dök genast upp om vad som var anledningen, men då utlåningen fortsatte som vanligt under fredagen, är de flesta bedömare överens om att det rör sig om en varning från centralt håll till de mindre banker som nyttjar centralbankens billiga kredit till att ta höga risker i en allt större grå sektor av informell utlåning.

Under helgen har även Edward Snowden lämnat kinesiskt territorium, till amerikanernas förtret, eftersom dessa krävde att han skulle utlämnas till USA.

Med stor sannolikhet fick myndigheterna i Hongkong först klartecken från regeringen i Peking, innan de lät Snowden kliva på ett plan till Moskva, varifrån han förmodligen kommer åka vidare till Syd- eller Latinamerika.

Och vad gäller vårt crowdfunding-projekt ”The last hutongs of Beijing”, som jag tjatat om i några veckor nu, så har kommit upp i 1 905 dollar av vårt mål på 3 000 dollar.

Efter att ha blivit uppmärksammade på ett par bloggar, så har vi förlängt tiden för insamlingar med en vecka, vilket betyder att du fortfarande har fem dagar på dig att stödja oss och sedan få en bok om Pekings sista kvarvarande hutongbostäder! Vilken tur!

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 25

EKONOMI & HANDEL

PBoC dashes hopes of China liquidity boost – Under torsdagen chockade Kinas centralbank genom att över natten tredubbla reporäntan, och därmed effektivt tillfälligt stoppa flödet av nya pengar in i Kinas finansiella system. Detta fick också utlåningen mellan banker att nästan helt upphöra, vilket sammantaget blev en chock för mindre banker som under flera år lärt sig att överleva på billig kredit från centralbanken. Enligt Financial Times rör det sig sannolikt om att centralbanken vill straffa och sända en varningssignal till dessa mindre banker, vars balansräkning ofta är problematisk och icke-transparent, och att man från centralt håll valde att visa sina muskler genom att strypa utlåningen till hela landets finansmarknad.

China Money Rates Retreat After PBOC Said to Inject Cash – Under fredagen kom sedan uppgifter om att Kinas centralbank återigen var redo att låna ut pengar till en något billigare ränta. Såväk reporäntan som den ettåriga utlåningsräntan sjönk tillbaka något från torsdagens rekordnivåer. Bloomberg spekulerar i de mindre bankerna varnats, då dessa ofta lånat billiga pengar för att köpa obligationer med stor risk men också potentiell stor avkastning. Åtgärden kommer också nära inpå premiärminister Li Keqiangs uppmaning 19 juni till landets banker att stödja ekonomiska reformer och minska finansiella risker. Åtgärden skapade viss tillfällig panik över centralbankens tillstånd, men intervjuade analytiker menar att det bara handlade om en varning, och att det värsta är över nu.

China Has Engineered a Financial Crisis — And it Might Work – The Atlantic förklarar i något simplare ordalag fallet med den plötsligt höjda reporäntan i Kina. Man menar att en strypt utlåning till mindre banker är som att helt plötsligt ta drogerna ifrån en heroinist – det sker så plötsligt att den heroinberoende kan komma att dö. Men samtidigt var det nödvändigt att sända ut en varningssignal till landets banker, menar The Atlantic, och påpekar att många av dessa banker ägnar sig åt ”grå” utlåning till hög ränta utanför systemet, så kallad ”shadow banking”, och sedan täcker dessa utlåningar med billig kredit från centralbanken. Åtgärden visar också att Kinas nya ledning menar allvar med att reformera ekonomin.

China credit crunch: Q&A – För alla som liksom mig själv inte är ekonomer, och kanske har svårt att förstå vad denna plötsliga ökning av reporäntan i Kina egentligen handlar om, har Financial Times satt samman en behändig ”guide” med frågor och svar. Bland annat påpekas att handlingen var överraskande men ändå fullt medveten och under kontroll. Anledningen sägs återigen vara myndigheternas oro för billig kredit och dåliga lån. Liksom The Atlantic, så tror Financial Times att vissa mindre banker kan komma att duka under, men att Kinas finansiella system som helhet står utom risk – förutsatt att man kan tro på Kinas ekonomiska statistik.

How China Fudges Its Numbers – Så var det ju det här med att inte riktigt kunna lita på ekonomisk statistik från Kina. Wall Street Journal uppmärksammade i veckan att Kinas nationella statistikbyrå offentliggjort falsk statistik från staden Henglan i provinsen Guangdong i södra Kina. Här ges en unik inblick i hur lokala myndigheter överdriver företagens storlek och omsättning, vilket förmodligen sker på betydligt fler platser än Henglan. Liksom med den strypta reporäntan, så påpekar Wall Street Journal att offentliggörandet visar att den nationella statistikbyrån nu på riktigt är trött på fusket.

Eight Questions: Joe Zhang, ‘Inside China’s Shadow Banking’ – Och så det där med ”shadow banking” i Kina, alltså de utlåningar som sker till hög ränta och inte bokförs i det finansiella systemet. En analytiker vid namn Joe Zhang har nu skrivit boken ”Inside China’s Shadow Banking: The Next Subprime Crisis”, för att få engelska läsare att förstå mer om denna företeelse. I en intervju med Wall Street Journal berättar han att ”shadow banking” på fem år vuxit från ingenting till att bli en avgörande del av Kinas ekonomi, för att myndigheterna systematiskt försvårar för alla parter vad gäller mikrolån. Han ser även Kinas fastighetsmarknad som dess svagaste delen av landets finanssystem.

Hong Kong, Shanghai stocks slide; banks lower – Kinas hopplösa aktiemarknad föll ytterligare efter torsdagens oro med reporäntan. Såväl indexet i Shanghai som Hongkong backade med omkring två procent under torsdagen, med de indextunga kinesiska bankerna som sänke. Exempelvis noterades China Construction Bank 8,7 procent lägre, noterar Marketwatch. Även i dag (måndag) har index i Shanghai fallit ytterligare med 4,8 procent, och index i Hongkong med 2,8 procent.

Beijing Housing Vacancy Rate at 28.9%: Survey – En undersökning som gjordes i fjol har nu uppmärksammats på internet och i media i Kina, då den visar att över en fjärdedel av alla Pekings lägenheter står tomma. Det hänger enligt Caixin samman med ryktet som jag nämnde i nyhetsbrevet förra veckan, angående att det finns 6 000 ”super-hyresvärdar” i Peking som äger minst 300 lägenheter var. Irritationen är givetvis stor över att 3,8 miljoner bostäder är tomma, och förmodligen ägs av rika investerare, samtidigt som merparten av befolkningen är missnöjda över sin bostadssituation och de allt högre bopriserna.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

US to Hong Kong: Don’t delay Snowden extradition – Under helgen kom så USA:s krav på att Edward Snowden, som den senaste veckan läckt många hemligheter angående övervakning i USA, ska utelämnas från Hongkong och ställas till rätta inför amerikansk domstol. Man varnade vidare Hongkong för att inte dra ut på processen med att överlämna Snowden till USA, som potentiellt skulle kunna ta flera år. Från amerikanskt håll menar man att en vägran att lämna ut Snowden kommer resultera i problematiska bilaterala relationer och ett ifrågasättande av Hongkongs rättssystem, skriver AP.

China ’made final call’ in Snowden’s Hong Kong flight, as US expresses disappointment – Som bekant så lyssnade inte Hongkong på USA:s hot, och Snowden tilläts under helgen att lämna Hongkong för Moskva. Därmed är Snowden, i alla fall för denna gång, borta från kinesiskt territorium, och hans öde ligger inte längre i händerna på politiker i Kina eller Hongkong. Den officiella förklaringen till att Snowden tilläts lämna Hongkong var att USA:s ansökan angående utlämning var inkomplett, och att man inte kunde förbjuda Snowden att lämna Hongkong under tiden som man väntade på att amerikanerna skulle komplettera denna. South China Morning Post menar dock, förmodligen med rätta, att beslutet att låta Snowden åka till Moskva togs av höga politiker i Peking.

Tibet policy: Bold new proposals – I flera år har det varit den hårda linjen som dominerat vad gäller Kinas politik i Tibet. Man har slagit ner hårt på minsta uttryck som gått emot ambitionen att ”kinesifiera” Tibet, vilket även har betytt inskränkningar på tibetanernas rätt att utöva sin kultur, sitt språk och in religion. Nu kommer dock tecken på att man från högt politiskt håll har upptäckt att denna metod är ineffektiv. The Economist skriver om hur Jin Wei, som är chef vid avdelningen för studier av religion och etnicitet vid kommunistpartiets egen skola i Peking, på senare tid har uttryckt sig kritisk om detta, och menar att den hårda linjen resulterat i ett onödigt krig mellan etniska tibetaner och Kinas han-kinesiska majoritetsgrupp.

What to Make of Xi Jinping’s Maoist Turn – På sistonde har Kinas president Xi Jinping fått mycket uppmärksamhet för sin retorik som ofta påminner om Mao Zedong, med prat om ”masskampanjer” mot korruption, och ”fyra onda vindar” som tjänstemän bör undvika i sitt arbete. Detta har fått många att spekulera i om Xi rent av kommer närma sig den politik som Mao en gång förde, och gå landets högljudda vänsterromantiker till mötes. Wall Street Journal påpekar dock nyktert att så inte alls är fallet. Retoriken i uttalandena beror på att de är riktade till partikadrer, inte till folket, och därför skrivs på politiskt språk. Om Xi Jinping skulle vara på väg tvärt åt vänster, skulle han dessutom kunna se till att benåda Bo Xilai, vars beteende han tvärtom i skarpa olaga har fördömt.

Tensions Simmer After Attack on Chinese Students in France – I veckan kom det fram att sex kinesiska studenter attackerats i franska vindistriktet Bordeaux, av tre fulla franska män i 20-årsåldern. Bland annat ska en kvinnlig student enligt Wall Street Journal fått en vinflaska slagen i ansiktet. Attacken kommer vid en känslig tidpunkt, då Kina överväger att höja importskatterna på franskt vin, som jag skrev i nyhetsbrevet tidigare denna månad. Som ”hämnd” attackerades sedan en fransman av en grupp kineser på måfå i Shanghais bardistrikt tidigare denna vecka.

Inside the secret Chinese jails that strike fear into the Communist Party – The Telegraph skriver en häpnadsväckande artikel om de hemliga fängelser som används av kommunistpartiet för att läxa upp sina egna medlemmar. Det är oftast i små, till synes igenbommade hotell som erkännaden angående korruption eller osunda maktambitioner tvingas fram genom att tortera och hålla tjänstemännen vakna i upp till en hel vecka. Intervjuer görs med tjänstemän som torterats i dessa fängelser, och berättar om såväl metoder som rummens inredning.

Vietnamese politics: Confidence tricks – Antalet arresteringar mot regimkritiker i Vietnam har den senaste tiden skjutit i höjden, främst vad gäller bloggare, som får allt mer genomslag i och med att antalet vietnameser med tillgång till internet ständigt ökar. Bara i år har 40 bloggare och regimkritiker ”tagits hand om”, vilket är fler än under hel fjolåret, skriver The Economist. Flera av dem har dömts till långa fängelsestraff. De hårda metoderna återspeglar även en kris som landets premiärminister Nguyen Tan Dung nu upplever, och som visades med all tydlighet i en förtroendeomröstning i landets nationalförsamling tidigare i juni.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

China completes internet monitoring scheme in Tibet – Under veckan deklarerade statlig kinesisk media att man nu slutfört ett system som kräver alla användare av telefoner och internet i Tibet att registrera sig med riktiga namn och sin riktiga identitet, för att ”motverka spridning av rykten”. The Guardian menar att den ökade användningen av mobiltelefoner och internet i Tibet har gett myndigheterna huvudbry, och att man hoppas minska riskerna för motstånd med Kinas politik genom att nu kunna bevaka aktiviteten vid miljontals abonnemang.

Security in Tibet: Grid locked – The Economist beskriver bevakningen i Tibet mer detaljerat, genom att berätta om det rutsystem som täcker huvudstaden Lhasa, där kameror och särskild personal ansvarar för varje av de 175 rutor som Lhasas distrikt Chengguan är uppdelat i. Vid varje ruta finns bland annat en polis och en brandman, som ska hindra tibetaner att sätta eld på sig själva. Systemet med rutor har anammats från Pekings distrikt Dongcheng, där flera politiska områden som Himmelska fridens torg ligger.

Gady Epstein on China and the Internet – Är du nyfiken på och vill veta allt om hur Kinas myndigheter håller kontroll över landets internet. Då bör du läsa denna intervju med Gady Epstein från Five Books, där han rekommenderar just fem böcker om detta ämne. Epstein är en skicklig reporter som bott elva år i Kina, och skriver regelbundet för bland annat The Economist. Varje bok beskrivs utförligt och är bra referenser för alla som arbetar med eller skriver om detta ämne.

ENERGI & MILJÖ

Singapore haze hits record high from Indonesia fires – Under veckan har det i media världen över rapporterats om hur Singapore drabbats av rekordallvarliga luftföroreningar, på grund av skogsbränder i Indonesien, som man menar beror på att myndigheterna där misslyckas med att implementera förbud mot skövling. Enligt BBC har nivåerna på luften nått över 400 på skalan PSI, vilket Singapores myndigheter varnar kan vara ”livshotande”. Detta har även uppmärksammats i Kina, men med en helt annan vinkel. Det är nämligen vanligt att storstäder i Kina har luftföroreningar på dessa nivåer utan skogsbränder; i vintras mätte luften i Peking 993, vilket alltså är mer än dubbelt så ”livshotande” av vad Singapore nu upplevt i en knapp vecka.

Serious Polluters Could Face Death Penalty in China – I takt med att Kinas föroreningar blir allt värre, blir även åtgärderna för att stoppa dess allt mer desperata, i alla fall på pappret. China Digital Times sammanfattar här några tuffa uttalanden från kinesiska politiker och media på sistone, som gör gällande att de som förorenar på olaglig väg nu riskerar att dömas till döden. Det nya ledarskapet har talat om ”ekologiska framsteg” som en topprioritet, och vill nu sätta dit inte bara de som orsakar luftföroreningar, utan även kemiska fabriker som smutsar ner vatten och jordbruksland.

Coal-fired Plants ’Killed 9,900 in Northern Region in 2011’ – Caixin citerade i veckan en ny rapport från Greenpeace, som menar att 9 900 personer dog under 2011 som en följd av föroreningar från kolkraftverk bara i regionen Peking-Hebei-Tianjin. Det sägs vara den första studien i sin omfattning om hälsoeffekter av områdets kolkraftverk, och menar även att minst 70 000 personer tvingades till sjukhus på grund av detta.

Chinese City Proposes Vehicle Restrictions to Reduce Smog – I staden Zhangjiakou, som ligger just i provinsen Hebei, har luftföroreningarna nu blivit så allvarliga att lokala myndigheter överväger att införa en begränsning vad gäller antalet nya bilar som får säljas årligen. Liknande restriktioner finns redan i Peking, Shanghai, Guangzhou och Guiyang, och fler kinesiska städer väntas följa efter, vilket är bra för miljön men en katastrof för bilindustrin.

Japan’s Fukushima debate: How will the meltdown affect the health of residents? – I Japan tog debatten om konsekvenserna av kärnkraftsolyckan i Fukushima ny fart i veckan, då en politiker tvingades be om ursäkt för att ha sagt att ”ingen har dött” till följd av denna olycka. Media och andra politiker var snabba med att uppmärksamma att omkring 1 000 personer beräknas ha dött på grund av olyckan, då främst i problem som uppstått i samband med evakueringen, samt självmord. Vad gäller de långsiktiga konsekvenserna verkar det dock som att områdets invånare har haft relativ tur. FN förväntar sig inte någon stor ökning av cancerfall, vilket till stor del sägs bero på den snabba evakueringen av boende inom en 20 kilometer stor radie kring olycksplatsen.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

China jails 19 Uighurs for religious extremism – I veckan blev det klart att nitton personer ur den muslimska minoritetsgruppen uigur i nordvästra Kina döms till fängelse i upp till sex år för ”religiös extremism”. Enligt Reuters hänger domarna samman med de våldsamheter som ägde rum i staden Kashgar i april i år, då 21 personer miste livet. Reuters skriver även att myndigheterna visserligen inte specificerade namnen på de dömda, men menat att deras namn pekar på att samtliga nitton dömda för dessa våldsamheter är uigurer, och inte en enda etniska kines.

China players accused of corruption after heavy defeat against Thailand – Som jag i veckan uppmärksammade här på InBeijing, satte Kinas fotbollslandslag ett nytt bottenrekord genom att förlora tre matcher på nio dagar, bland annat med 1-5 mot ett reservbetonat Thailand. Kinesisk fotboll har länge plågats av korruption och läggmatcher, och South China Morning Post menar att även denna landskamp mot Thailand visar tecken på att inte ha gått riktigt rätt till. Flera spelbolag stängde sin verksamhet under matchen, då det började strömma in vad på att Kina skulle förlora med fyra mål eller mer.

Official executed for raping 11 underage girls – I veckan avrättades en tjänsteman i provinsen Henan, som dömts till döden efter att ha våldtagit minst elva minderåriga flickor. Nyhetsbyrån Xinhua påpekar att detta fall rört upp starka känslor i samhället, eftersom det bara är ett i raden av många övergrepp mor barn som rullats ut vid landets skolor på senare tid, och att myndigheterna lovat att stärka bevakningen för att garantera barnens säkerhet.

S China school girl rapists sentenced – I ett liknande fall dömdes en rektor och en tjänstemän till 11,5 respektive 13,5 års fängelse i Kinas sydligaste provins, för att ha våldtagit småflickor på ett hotell. Processen gick snabbt; enligt nyhetsbyrån Xinhua skedde övergreppen i början av maj, arresterades senare i maj och sedan började rättegången 9 juni. Totalt ska de båda ha våldfört sig på sex flickor.

Relaterat: SR, DN, DN, Affvä, Affvä, Affvä, Affvä, SvD, SvD