Svenska i Kina: Ny portal för språk, kultur och kommunikation

19 juni, 2013

I Peking, Shanghai och Hongkong finns det universitetsutbildningar där kinesiska studenter lär sig svenska språket. I Peking har svenska faktiskt lärts ut på högskola i över 50 år.

Detta är fortfarande relativt okänt i Sverige, vilket nu Beijing Foreign Studies University vill ändra på genom att denna månad lansera portalen Svenska i Kina.

Denna portal siktar dels på att bli en informationskälla om Kina på svenska. Men främst vill man agera som forum och ett nätverk riktad till svenska företag, myndigheter, skolor som har särskilt intresse för Kina vad gäller språk, kultur och folk.

Man kan erbjuda kompetens inom flera områden, då man har kinesiska studenter och alumnis som förutom sitt modersmål även talar svenska och engelska.

I en särskild sektion av sidan utvecklas dessa kompetensområden vidare. Det handlar bland annat om företagsekonomi, finans, internationella relationer, guideverksamhet, tolkning, översättning, IT och sociala medier.

Kort sagt bör Svenska i Kina ha potential att bli en guldgruva för svenska aktörer som letar efter kompetens med relation till Kina. Eller som står att läsa på hemsidan:

Medlemmarna som representerar ”Svenska i Kina” är alla nuvarande eller före detta kinesiska studenter som har studerat svenska i Kina vid olika universitet. Samtliga har ambitioner att på olika sätt fortsätta jobba med kontakter, relationer, kommunikation samt språk och kultur mellan folk och länder. Samtliga är utbildade i de stora kuststäderna men deras hemorter finns utspridda över stora delar av landet. Kartan visar gruppmedlemmarnas hemorter.

Jag känner personligen en av upphovsmännen bakom denna nya portal, och InBeijing är med på listan över sponsorer till projektet, som förhoppningsvis kommer utöka utbytet mellan Kina och Sverige på flera nivåer.

svenska i kinaKlicka på bilden för att komma till Svenska i Kina

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop