Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 24

Edward Snowden har varit huvudnyheten världen över under veckan, så också i Kina, då det kom fram att Snowden hade bevis på att USA kontinuerligt utsatt mål i såväl Kina som Hongkong för kontinuerliga hackattacker.

Snowden har stor sympati hos allmänheten här i Kina, men som ni kan se via länkarna nedan, så är hans öde ännu oklart.

Nu är det endast fem dagar kvar av projektet The last hutongs of Beijing, som jag startat tillsammans med en kinesisk vän för att dokumentera Pekings sista traditionella hutong-bostäder.

För detta syfte har vi hittills samlat in cirka 1 000 dollar, vilket är blott en tredjedel av vår målsättning.

Till er som uppskattar InBeijing, och dessutom vill ha unika gåvor i form av böcker och kalendrar med motiv från det gamla Peking, vänligen besök vårt projekt och överväg att stödja oss.

Många bäckar små gör en stor å. Tack på förhand!

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 24

EKONOMI & HANDEL

Chinese firm plans rival to Panama Canal – Under veckan fick ett kinesiskt företag klarttecken från Nicaraguas regering att bygga en kanal rätt genom landet, vilket skulle fungera som en ny Panama-kanal men bli ännu större och bredare. Den nya kanalen kallas för ett av de största byggprojekten någonsin, som enligt CNN kommer kosta över 130 miljarder kronor. Projektet lovar jobb och intäkter till det utblottade Nicaragua, men kritiska röster höjs även för korruption och miljöförstöring.

Kazakhs launch ’Silk Road’ China-Europe rail route – Även i Kazakstan satsar myndigheterna på att tjäna pengar via frakt och handel, men här genom att bygga en järnväg som länkar Kina med Europa, och ska kunna ta tåg från Chongqing i västra Kina till Duisburg i Tyskland på bara 15 dagar, via Ryssland, Vitryssland och Polen. Det är långt snabbare än vad något fartyg klarar av. Kazakstans myndigheter räknar med att 35 miljoner ton gods kommer fraktas via denna linje till år 2020.

Morgan Stanley to UBS Cut China Growth Forecasts After May Data – Flera banker har på senare tid sänkt sin prognos för Kinas ekonomiska tillväxt 2013. Senast i raden är Morgan Stanley, som i veckan justerade ner sin siffra från 8,2 till 7,6 procent. Bloomberg påpekar att även UBS och Royal Bank Scotland just sänkt sin prognos till 7,5 respektive 7,4 procent, vilket skulle betyda den lägsta tillväxtsiffran sedan 1990. Kinas långsammare tillväxt har även fått Världsbanken att sänka sin prognos för den globala tillväxten 2013, från 2,4 till 2,2 procent.

How Municipal Governments Are Dragging Down China’s Fiscal Health – The Atlantic gjorde i veckan en utförlig och noggrann utredning av de oerhörda skulder som Kinas lokala myndigheter dras med till centralregeringen. Nyligen kom nämligen en officiell rapport, som visar att Kinas 36 lokala myndigheter har skulder på nästan 4 000 miljarder kronor, där centralregeringen i många fall gått in som garant för sin egen utlåning. Än värre, så visar siffrorna att lokalregeringarna har svårt att betala tillbaka dessa lån, medan de nu lånar mer än tidigare. Den sammanlagda skulden steg med 12,9 procent 2010-12.

Fitch says China credit bubble unprecedented in modern world history – Även The Telegraph uppmärksammade i helgen Kinas skuldkris, genom en intervju med en direktör vid kreditvärderingsinstitutet Fitch Ratings, som menar att Kina riskerar att kastas in i samma onda spiral av deflation som Japan har brottats med sedan deras kreditbubbla sprack för drygt 20 år sedan. Kinas statliga banker skriver konstant andelen dåliga lån till bara någon dryg procent, men det spelar enligt direktören ingen roll, eftersom en stor del av utlåningen sker via så kallade ”skuggbanker”, en slags grå låneform vars verksamhet och storlek redan spunnit utom kontroll.

China Stocks Fall to 6-Month Low After Holiday on Economy – Kinas tröga ekonomiska statistik har även drabbat landets känsliga aktiemarknad. Börsen i Shanghai öppnade i torsdags efter tre dagars nationell ledighet, bara för att tappa 2,8 procent och stänga på sin lägsta nivå på sex månader. Marknaden reagerade enligt Bloomberg negativt på statistik som visar att Kinas industriella produktion och export båda växte långsammare än beräknat, vilket fick stora företag inom stål- och byggsektorn att falla tvärt. Shanghais index står i dag 12,2 procent lägre än i början av februari i år.

Exclusive: EU to seek WTO ruling against Chinese steel duties – sources – EU planerar nu att anmäla Kina till Världshandelsorganisationen över en skatt på stålrör, vilket enligt Reuters öppnar en ny front i det pågående handelskriget EU-Kina. Anledningen är att dessa skatter enligt EU infördes av Kina i september 2011 på grund av hämnd, eftersom EU just innan dess infört extra importtullar på liknande kinesiska ståltullar. Även Japan gjorde en liknande anmälan mot kinesiska skatter på stålprodukter i december i fjol, vilket kan ge EU:s anmälan mer tyngd.

Belgian chocolates and the trade spat souring EU-China relations – Till och med choklad har nu blandats in i handelskriget, då Kina i veckan förstörde en ospecifierad mängd belgisk choklad med motiveringen att godsakerna innehöll giftiga substanser. EU-kommissionären Karl de Gucht, som ju driver fallet med importtullar på kinesiska solceller är från Belgien. Enligt The Independent är det knappast någon slump att Kina förstör den belgiska chokladen just nu, då handelskriget EU-Kina de senaste veckorna intensifierats.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

Snowden’s U.S. hacking claim captures Chinese attention – Då Edward Snowden till en början satte sin fot i Hongkong och avslöjade att USA spionerar på sin egen befolkning, var intresset svalt bland medier och allmänhet i Kina. Men då han några dagar senare, i mitten av veckan, avslöjade att USA även har utfört hackattacker mot såväl Kina som Hongkong, spred sig nyheten med blixtens fart. Washington Post citerar här skadeglada ledarartiklar i kinesisk statlig media, samt några av de hundratusentals poster som snabbt dök upp på Kinas mikrobloggar.

Snowden’s Leaks on China Could Affect Its Role in His Fate – New York Times menar att Snowdens detaljerade material angående USA:s hackingattacker mot Kina och Hongkong kommer betyda mycket för hans framtida öde. Snowden ska ha en lista med kinesiska IP-adresser som hackats från USA under de senaste fyra åren, samt samt information hur dessa attacker har lyckats. Åsikterna går nu isär om huruvida denna information kommer göra att Snowden utelämnas till USA, eller om han nu i själva verket har möjlighet att samarbeta med kinesiska myndigheter.

Snowden’s Chinese Fans – The New Yorker sammanfattar det breda stöd som Snowden har hos allmänheten i Kina. Undersökningar online visar att 78 procent av de tillfrågade anser Snowden vara en frihetshjälte, att 81 procent tycker att Kina bör skydda honom eller honom politisk asyl, och att endast tre procent anser att han bör skickas tillbaka till USA. Några kinesiska internetanvändare påpekar syrligt att om Snowden hade varit kines och flytt till USA med liknande information, så skulle han ha bjudits på middag i vita huset och redan varit aktuell för Nobels fredspris.

Protesters urge Hong Kong to protect Snowden, demand answers on US spying – Snowden får även stöd Hongkong, där en demonstration arrangerades under lördagen. South China Morning Post var på plats och rapporterade om hur demonstranterna i ett öppet brev krävde att Hongkongs mynidgheter ska skydda Snowden. Ett öppet brev lämnades också över till det amerikanska konsulatet i Hongkong, för att kräva mer information och transparens om USA:s hackattacker mot Hongkong. Trots spöregn ska omkring 1 000 personer ska ha medverkat i manifestationen.

NSA surveillance: the US is behaving like China – I en artikel i The Guardian, jämför kinesiska konstnären Ai Weiwei USA:s beteende vad gäller hacking och övervakning med de förhållanden som råder i Kina. Ai, som själv har bott i USA, säger sig vara överraskad över avslöjandet. Han menar vidare att situationen visserligen är värre i Kina, eftersom det här inte finns lagar om hur informationen får användas, men att USA icke desto mindre genom sina aktiviteter kränker sina medborgares privatliv, vilket Ai anser är en grundläggande mänsklig rättighet.

China Dissident Says He’s Being Forced From N.Y.U. – Chen Guangcheng, den blinda advokaten som rymde från sin husarrest till USA:s ambassad i fjol, verkar vara på väg bort från sin post på New York University. Anledningen ska enligt honom själv vara att universitetet är rädda för att skada sina band med Kina, genom att husera en av landets mest kända dissidenter. New York Times citerar Chen säga att Kina har mer makt över den amerikanska akademiska världen än man kan tro, och att USA:s fria utbildningssystem hotas av en totalitär regim, eftersom universiteten är intresserade av de ekonomiska fördelar som ett nära samarbete med Kina innebär.

Commentary: Abe’s plot to contain China is doomed to fail – En arg kolumn i Kinas statliga nyhetsbyrå Xinhua, menar att Japans nya president Shinzo Abe har en plan för att isolera Kina politiskt och ekonomiskt i regionen. Man påpekar att Abe under sin korta period som premiärminister har besökt över 30 länder, och bjudit in tio stadshuvuden till Tokyo, bland annat ledare från Indien och Japan. Xinhua menat dock att Abes lömska plan kommer att misslyckas, för att Kinas handel med ASEAN växt sig så pass stor, och för att länderna i regionen fortfarande minns Japans övergrepp under andra världskriget.

Cambodia’s election: Liars and deniers – Economist uppmärksammar att det är val i Kambodja i slutet av juli, och att kandidaterna knappast är några idealister. Ett nytt oppositionsparti vid namn Cambodian National Rescue Party påstår bland annat att grymheterna som de röda khmererna begick mot Kambodjas befolkning, i själva verket har diktats upp av Vietnam. Att extrema partier likt dessa över huvudtaget vinner gehör bland väljarna, beror på att det sittande partiet stjäl mark från landets bönder, misslyckas med att höja löner för textilarbetare, samt den notoriska korruptionen som omger president Hun Sen, som ändå med största sannolikhet kommer vinna valet.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

Journalist Held in Beijing, Friends Say – Under veckan ska en journalist vid namn Du Bin ha arresterats i Peking, vilket tros bero på att han släppt böcker och arbeten angående känsliga ämnen som arbetsläger och massakern vid Himmelska fridens torg. New York Times, som tidigare anställt Du Bin på frilansbasis, har pratat med vänner som hittat en polisorder om husrannsakan i hans lägenhet. I Kina har polisen rätt att frihetsberöva en person i upp till femton dagar för så kallade ”lindriga brott”.

ENERGI & MILJÖ

10 steps taken to curb air pollution – I veckan antog Kinas myndigheter ett tiopunktsprogram för att minska de notoriska luftföroreningar som Kinas städer dras med. Målet är att minska utsläppen per producerad enhet av BNP med 30 procent fram till 2017. Premiärminister Li Keqiang var ordförande vid mötet, skriver China Daily, som även påpekar att vissa framsteg redan gjorts vad gäller utsläppsstandarder vid landets kolkraftverk. Cement, stål och kemikalier hör till de sex industrier som nu ska övervakas extra noga.

China to Survey Soil Pollution Nationwide, Xinhua Reports – Efter flera fall med framför allt giftigt ris, ska Kinas myndigheter nu genomföra en stor undersökning angående förgiftning och förorening i marken. Bloomberg citerar ett meddelande från Kinas myndigheter, som nu ska kolla efter 78 giftiga ämnen i jorden. Det är en kovändning från i februari i år, då myndigheterna vägrade släppa data över förgiftning av land, med hänvisning till att det är en ”statshemlighet”. Sedan dess har det kommit fram att 40 procent av marken i den södra provinsen Guangzhou är var förorenad av tungmetaller.

Danger Maps Backed by Alibaba Pinpoint Chinese Pollution – Trots myndigheternas målsättning och retorik, är det fortfarande civila initiativ som är den bästa källan till föroreningarnas utbredning runtom i Kina i dag. En man vid namn Liu Chunlei skapade i fjol projektet ”Danger Maps”, som nu har pekat ut över 6 000 farliga källor till förorening via den kinesiska karttjänsten Baidu Maps. Bland annat handlar det om soptippar och fabriker som myndigheter och statliga byggbolag inte nämner då man säljer mark eller fastigheter. Bloomberg uppmärksammar att Kinas största näthandelsföretag Alibaba nyligen har donerat pengar till detta projekt.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

China’s Great Uprooting: Moving 250 Million Into Cities – New York Times nya artikelserie, komplett med grafik och bildspel, kollar på vilka potentiella följder Kinas pågående urbanisering kan komma att få. En kvarts miljard kineser beräknas flytta in till landets städer under de kommande 10-12 åren, vilket på det stora hela är ett experiment som kan liknas vid tidigare jordreformer under kommunistkinas tidiga dagar. Det finns hopp om att denna urbanisering ska minska antalet fattiga, säkra tillväxten och förbättra folkets livskvalité. Men det finns också en hel rad farhågor vad gäller miljö, arbetslöshet och tvångsförflyttning av människor vars mark beslagtas.

Claim that 6,000 ’super landlords’ each own 300 flats in Beijing sparks controversy – En riskentreprenör inom fastighetsbranschen gjorde i veckan uppskattningen att det i Peking finns cirka 6 000 personer som äger minst 300 fastigheter vardera. Uppgiften har skapat stort missnöje bland annat på internet, eftersom allmänheten tar för givet att det främst rör sig om korrupta tjänstemän och chefer vid statliga företag, som kunnat tillförskansa sig dessa bostäder i en stad där fastighetspriserna är invånarnas största huvudvärk. South China Morning Post påpekar att Peking, Kinas politiska centrum, är hem till 179 000 miljonärer, vilket är överlägset flest i landet.

The Show Trial that Fell Short – Bland annat Caixin uttrycker skepsis mot rättegången mot Kinas tidigare järnvägsminister Li Zhijun, en man som förskingrat otaliga miljarder kronor och haft dussintals älskarinnor. Trots fallets storlek, och faktumet att det innehöll 477 specifika filer, så tog bara rättegången en halv dag. I vad som verkade vara ett skådespel, accepterade Li genast alla anklagelser mot honom, och det sammantagna åtalet gällde endast förskingring av drygt 60 miljoner kronor. Det förefaller nu troligt att Li har kontakter som gör att han inte döms till döden, vilket tidigare har drabbat tjänstemän som förskingrat betydligt mindre belopp än honom.

Do some harm – En lång och utredande feature från Aeon Magazine, om traditionell kinesisk medicins ställning i det moderna Kina. Denna behandlingsmetod, som inte alltid är förankrad i vetenskapen, åtnjuter fortfarande stort förtroende hos allmänheten, och utgör i dag en industri värd över 350 miljarder kronor bara i Kina och Hongkong. En av anledningarna är att denna behandlingsform subventioneras med minst en miljard dollar av regeringen varje år, och lärs ut som vetenskap vid kinesiska universitet. Kinesisk traditionell medicin utgör i dag 12 procent av Kinas nationella sjukvårdssystem.

Relaterat: DN, SvD, Ny Teknik, SvD, GP, GP