Kinesiska diplomater hotar fransk tv-kanal över Tibet

Den 30 maj sände nyhetskanalen France 24 ett inslag med namnet ”Seven days in Tibet”, filmat i smyg av journalisten Cyril Payen.

Eftersom utländska journalister inte är tillåtna i Tibet, ordnade Payen sitt visum med förevändningen att han var turist, för att sedan intervjua människor anonymt runt om i provinsen.

På filmen talade många tibetaner om förtryck, vilket inte alls föll de kinesiska myndigheterna i smaken. Genast efter att inslaget sänts hörde Kinas ambassad i Paris av sig till France 24.

De kinesiska diplomaterna i Paris krävde att få träffa Cyril Payen, men fick reda på att han var i Bangkok. Istället ordnades ett två timmar långt möte med France 24:s chef, där kineserna krävde att inslaget skulle tas bort från företagets internetsida, vilket chefen dock emellertid vägrade.

Inslaget från France 24 som Kinas myndigheter rasar över

Det dröjde då inte länge innan kinesiska diplomater i Bangkok tog kontakt med Payen via mobiltelefon, och ville att han skulle komma till Kinas ambassad på ett möte. Payen svarade att han gick på ett möte på sitt hotell i Bangkok, men att han inte hade någon lust att komma till ambassaden.

Då ska en kvinnlig diplomat ha ringt till Payen och hotat honom. Om han inte tog sig till ambassaden senast samma dag, för att ”förklara” varför han ”fuskat” för att få ett visum till Tibet, kommer han få ”ta ansvar” för att ständigt skjuta upp mötet.

Reportrar utan gränser ser allvarligt på detta fall, och skriver:

It is acceptable for an embassy to express its disagreement with a report. But it is completely unacceptable for diplomats stationed in France and Thailand to try to intimidate a news outlet into modifying editorial content, to harangue a journalist and to summon him with the intention of interrogating him.

Such methods are undoubtedly normal in China, and that is regrettable, but they have no place in a free country. The telephone threats that these diplomats made against a French journalist expose them to the possibility of judicial proceedings.

Reportrar utan gränser uppmanar även franska myndigheter att fördöma Kinas handlingar, och sammankalla kinesiska diplomater vid ambassaden i Paris för att läxa upp dem.

France 24 kommer givetvis inte ta bort inslaget från sin hemsida, och som Quartz mycket riktigt påpekar, så kommer diplomaternas klumpiga handlingar med största sannolikhet att få motsatt effekt, och resultera i att fler personer blir nyfikna på filmen och ser den.