Video: Hui, Kinas muslimska minoritet

12 juni, 2013

Sprang under gårdagen på en intressant och bra producerad video om Kinas muslimska minoritetsgrupp Hui, som i dag utgör cirka 10 miljoner människor och främst bor i nordvästra eller centrala Kina.

Hui är ättlingar till handelsresande längs med sidenvägen, som blivit kvar och i stort assimilerats in i det kinesiska samhället. Förutom vissa ansiktsdrag, huvudbonader, kostvanor och bönestunder, så är det nästan omöjligt att skilja en hui-muslim från en vanlig han-kines.

Till skillnad från tibetaner och uigurer, har inte hui-folket något ambition att bryta loss från det kinesiska styret, och är därmed inte heller på samma vis förtryckta eller hindrade att utöva sin religion. Hui lever i dag nästan helt utan bekymmer sida vid sida med han-kineser i många städer.

Men, som ni kan se i videon nedan, så är modernisering och ekonomisk utveckling nu ett hot mot hui-folkets månghundraåriga seder och bruk. Dagens unga blir allt mindre intresserade av lågbetalda jobb som imam eller religiös lärare, och många anammar istället ett levnadssätt som inte alls skiljer sig från andra kinesers.

Videon finns i större version på Vimeo. För den nyfikne finns det även en hyfsat utförlig beskrivning om hui-muslimernas historia via Wikipedia.Se här fler videos på andra ämnen via Kinamedia.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.