Video: Kinas ”ordningspolis” hoppar på en tonårings huvud

Chengguan (城管) betyder rakt översatt ungefär ”ta hand om staden”, och är namnet på en slags kinesisk semi-polisiär styrka, som skapades 2001 för att hålla ordning och reda i Kinas städer.

Snabbt fick Chengguan rykte om sig att vara en skock sadistiska huliganer, som använde makten deras uniformer innebär till att trakassera och slå ner tiggare eller gatuförsäljare.

Lågvattenmärkena är många, som när en handfull Chengguans i staden Kunming 2009 slog ihjäl en ensam gatuförsäljare efter denne vägrat betala 200 kronor för att få sin cykel tillbaka.

Chengguan har också samlats i stora grupper för rena gängslagsmål. 2011, också i Kunming, slog 30 personer i Chengguan-uniform ihjäl en 17-årig pojke med järnrör i en hämndaktion. Det visade sig senare att de gett sig fel på pojke, som inte hade något alls med anledningen till hämndaktionen att göra.

Medan Chengguan i början av 2000-talet kunde härja relativt fritt, får de nu ofta finna sig i att bli smygfilmade eller fotograferade av personer som sedan lägger ut materialet på internet.

Nu har en ny video dykt upp på Kinas videodelningssajt Youku, som visar hur en tjock officer från Chengguan hoppar med båda fötterna på en tonårings huvud, efter att hans kollegor slagit ner tonåringen till marken:

Videon från Youku, upplagd på Youtube. Huvudstampet kommer 1.14 in i filmen.

Videon har fått enormt genomslag på kinesiska mikrobloggar, och har av någon anledningen ännu inte tagits bort från Youku.

På två dagar har videon visats över 1,5 miljoner gånger och dragit till sig över 8 000 kommentarer, varav merparten är förbannade eller ilskna.

För den som läser kinesiska, kan videon med dess kommentarer ses här. Vad jag har läst mig till, så handlar det om en cykelbutik som ställt ut några av sina cyklar på gatan. Det uppstår sedan oenighet mellan en handfull Chengguan och butikens två ägare/anställda.

I början av videon åker en polisbil förbi, som helt ignorerar det slagsmål som sedan mynnar ut i ett sönderstampat huvud. Det sägs också att några av de uniformerade männen stank sprit.