Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 21

25 maj, 2013

Vill återigen passa på att är uppmärksamma det projekt som jag och en kinesisk vän tillsammans har satt igång för att dokumentera Pekings sista hutonger.

Vi har nu bytt crowdfunding-plattform från FundedByMe till Indiegogo, som inte är blockerat i Kina.

Vänligen överväg att stödja vårt projekt genom att bidra med fem dollar. Det gör vårt projekt möjligt, samtidigt som du får gåvor i form av foton, vykort eller en hel fotobok!

Hittills har vi efter fyra dagar endast fått ihop 265 dollar, av målet på 3 000 dollar.

Bland länkarna denna vecka finns The Economists mycket intressanta specialrapport från Burma, som innefattar en dryg handfull artiklar om hur och varför landet har öppnat upp sig de senaste åren.

Burma har över 60 miljoner människor, enorma naturresurser och ligger inklämt mellan Kina och Indien med en lång kuststräcka. Landets nya politiska vägval kommer få konsekvenser för hela regionen.

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 21

EKONOMI & HANDEL

Nikkei Falls 7.3%, Most in Two Years – I torsdags fick vi veta att den senaste tidens snabba uppgång på världens börsindex, och då särskilt i Japan, är ytterst känslig för negativa signaler. Under torsdagen sjönk nämligen Nikkei-indexet med 7,3 procent, vilket är den största nedgången sedan landet drabbades av en jordbävning för drygt två år sedan. Förklaringen till denna kraftiga reaktion var svaga siffror gällande kinesisk tillverkning, och antydningar om att den amerikanska centralbanken möjligtvis kommer köpa mindre statsobligationer de kommande månaderna.

China Plans to Reduce the State’s Role in the Economy – Under ett möte i veckan lade Kinas premiärminister Li Keqiang fram flera konkreta förslag på politiska åtgärder för att minska statens inflytande i landets ekonomin, och istället släppa fram den innovationskraft som finns i små och medelstora företag. Entreprenörer i Kina har ofta svårt att tävla mot stora subventionerade konkurrenter, varför det länge varit tal om att minska de statliga jätteföretagens inflytande och fördelar, vilket nu alltså snart kommer ske. En intervjuad analytiker säger till New York Times att det rör sig om radikala förslag.

China’s trade surplus figures ’over-inflated’ – Statliga China Daily menar att Kinas handelöverskott för årets första fyra månader är kraftigt överdrivet på grund av siffertrixande. Om man inte räknar med ”falska överföringar” så är det egentliga handelsöverskottet för denna period endast sex miljarder dollar, istället för officiella 61 miljarder dollar, alltså en knapp tiondel så stor. Siffrorna kan jämföras med 18,8 miljarder dollars överskott för samma period förra året. De ”falska transaktionerna” handlar främst om pengar som förs in till Kina för att investeras på landets fastighetsmarknad eller i finanssektorn.

Goldman exits China’s ICBC, seven years and billions later – I veckan meddelade Goldman Sachs att man avser sälja av de sista aktierna man har kvar i världens största bank, Industrial and Commercial Bank of China, för knappt en miljard kronor. Enligt Reuters har Goldman därmed tjänat uppemot 10 miljarder kronor på sitt innehav i ICBC, sedan man köpte de första aktierna i den kinesiska banken 2006. Att en av världens mest välrenommerade investmentbanker nu säljer av sitt innehav i Kinas största bank kanske är ett tecken i tiden.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

Myanmar: A Burmese spring – Inledningen på The Economists specialrapport om Burma, med en enkel bakgrund om landet hamnat efter sina grannar utvecklingsmässigt efter 50 år av militärstyre. Nu får folk tala fritt och utländska företag etablerar sig med rasande fart. Delar av den luggslitna huvudstaden Rangoon håller på att rivas för att bygga nya bostäder åt invandrare som kommer med kapital och kunskap. Det finns dock mycket kvar att göra vad gäller att garanterna minoriteters rättigheter.

Geopolitical consequenses: Rite of passage – Med sin stora befolkning, sina oerhörda naturrikedomar och sitt viktiga politiska läge, kommer Burma utan tvivel bli en bricka på Asiens geopolitiska spelplan. Economist förklarar här hur Kina, Indien, Japan, Bangladesh och Thailand allihop redan har investerat i Burmas infrastruktur. Kina har ett visst försprång på denna front, men det ligger också i Burmas intresse att göra sig mindre beroende av ett enskilt land.

China’s Xi will meet Obama earlier than expected – I veckan blev det offentligt att Xi Jinping kommer åka på sin första resa till USA i egenskap av Kinas president. Statsbesöket kommer äga rum i Kalifornien 7-8 juni, vilket är tidigare än vad många analytiker trott. Enligt AP kan detta helt enkelt bero på att de båda länderna har mycket att samtala från – allt från Nordkorea till cyberkrig. De båda har talats vid på telefon i samband med att Barrack Obama valdes till president i slutet av fjolåret, och träffades då Xi var på besök i USA som vice president i februari 2012.

India and China: Parsnips unbuttered – Det var hjärtliga ord och handskakningar som utbyttes mellan premiärminister Li Keqiang och hans indiske like Manmahon Singh under Lis besök i Indien nu i veckan. Men The Economist påpekar att den fina fasaden till trots, så går motsättningarna mellan de båda länderna djupt, och inte något nytt eller konkret verkar ha kommit fram under statsbesöket. Indierna oroas fortfarande över det stora handelsunderskottet gentemot Kina, vad Kina kan komma att göra med de floder i Himalaya som förser Indien med vatten, samt hur den mycket starkare kinesiska militären blir allt mer aggressiv i gränsregionen vid Kashmir.

North Korea seizes another Chinese fishing boat, crew – I veckan kapades ytterligare en kinesisk fiskebåt i vattnen kring Nordkorea, varpå förövarna sedan krävde 100 000 dollar i lösensumma för båten och dess sexton besättningsmän. Det är inte första gången detta sker, och Los Angeles Times menar att aktiviteten i de nordkoreanska vattnen i allt väsentligt påminner om de pirater som härjar vid Somalias kust. I fjol togs tre kinesiska båtar till fånga av Nordkorea, och även om det inte är klart vem som ligger bakom alla dess kidnappningar, så misstänker kinesisk media att det rör sig om Nordkoreas militär.

North Korean leader sends special envoy to China – Efter att ha skapat oro genom att i månader ha ignorerat kinesiska varningar och uppmaningar om återhållsamhet, skickade Nordkorea under onsdagen en delegation med höga politiker till Kina för samtal. AP ser detta som ett tecken på att Nordkorea nu åter är villiga att förhandla med omvärlden, efter att ha hållit regionen på halseter med hot om krig och kärnvapenattacker. Det är den första resan till Kina som betydelsefulla nordkoreanska politiker gör i år, och ett av syftena kan enligt AP vara att be om mer bistånd.

Why China Can Handle Social Unrest – Varje år hålls minst 180 000 protester av något slag runtom i Kina, nu senast demonstrerade tusentals invånare i staden Kunming mot planer på en kemsik fabrik. På grund av utbildning och internet är folk mer missnöjda och kan enklare organisera motstånd än tidigare. Ändå lyckas kommunistpartiet utan hot eller bekymmer hålla kvar vid makten. The Atlantic försöker förklara varför, bland annat menar man att vreden främst är lokal, och att Kinas myndigheter noga bevakar aktivister och inte tillåter dem resa runt i landet.

Ishihara defends Hashimoto, blasts Japan-U.S. Security Treaty – Förra veckan skrev jag om hur Osakas borgmästare i ett tal menade att det var ”nödvändigt” för de japanska soldaterna att hålla sig med kinesiska och koreanska sexslavar under andra världskriget. Han får nu medhåll av Shintaro Ishihara, som tidigare tillhörde nuvarande regeringspartiet LDP, och var Tokyos borgmästare 1999-2012. Ultrakonservativa Ishihara går dock ännu längre, och menar bland annat att det är ”historieförfalskning” att alls tala om Japan som en aggressiv aktör under kriget.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

Preventing a U.S.-China Cyberwar – Då Xi Jinping möter Barrack Obama i början av juni, torde datahacking vara ett av de viktigaste samtalsämnena. Enligt uppskattningar som New York Times har tagit till vara på, kostar kinesiska datahackare USA över 300 miljarder dollar om året, då Kina är ansvariga för cirka 70 procent av all stöld online från företag eller av handelsdata.

The “Foxconn Suicide Scandal” That Isn’t – Elektroniktillverkaren Foxconn plågades för ett par år sedan av en ”självmordsvåg”, där tiotals anställda tog livet av sig dels på grund av långa löner och stressiga arbetsvillkor. Tidigare denna månad kom nya uppgifter om tre självmordsförsök vid Foxconns fabriker, vilket fick media att börja tala om en ny våg av självmord trots att företaget lovat bättre villkor. The Economic Observer påpekar dock mycket riktigt att Foxconn har en miljon anställda, och att dessa tre självmordsförsök till trots så placerar sig företaget under det nationella snittet för antalet självmord per capita i Kina.

ENERGI & MILJÖ

Xi warns officials they’ll be held responsible for pollution ’for life’ – I veckan sade Xi Jinping att politiker och tjänstemän som godkänner projekt som leder till miljöförstöring, kommer vara ”ansvariga för livet”. Enligt South China Morning Post är detta den kraftfullaste varningen hittills som länkar samman politikers framtida karriär och ansvar för miljön. Xi erkände att miljöförstöring nu var ett av Kinas största problem, och sade att ”ett system av ansvarstagande” måste etableras för att motverka detta.

China agrees to impose carbon targets by 2016 – Kina släpper ut en fjärdedel av hela världens växthusgaser, men i veckan kom uppgifter om att landets myndigheter nu avser införa sin första mål någonsin för att tygla dessa utsläpp. Det ges inga vidare detaljer om vad begränsningarna skulle innebära, men enligt The Independent skulle de kunna tas i bruk till år 2016. Intervjuade experter är lyriska, och menar att detta med all sannolikhet skulle öka chanserna till ett globalt samarbete för att stoppa jordens uppvärmning.

First-tier cities barely livable, report says – Enligt en rapport från en kinesisk tankesmedja, är majoriteten av Kinas storstäder knappt passande för människor att bo i, skriver China Daily i veckan. Anledningen är att miljön och ekosystemet lämnats i andra rummet trots snabb ekonomisk utveckling och bra investeringsförutsättningar. Av landets största städer är det endast Hongkong och Macao som placerar sig högt upp på listan över städer som det är bäst att bo i. Peking kommer i den absoluta toppen av listan vad gäller utbildning och ”intellektuell sfär”, men kommer först på 74:e plats passande att bo i, och på 119:e plats vad gäller ekologisk levnadsmiljö.

Water Scarcity and Social Equality in China – Förorenad luft till trots, så är bristen på vatten det kanske största direkta miljöhotet mot Kinas utveckling, som enligt The Diplomat även har potentialen att leda till sociala spänningar. I dag har över 400 kinesiska städer brist på vatten, varav 110 upplever en ”allvarlig vattenbrist”. Dessutom är 40 procent av Kinas vattendrag svårt förorenade, och 20 procent så giftiga att all kontakt med dem bör undvikas. Myndigheterna har börjat spendera stora summor pengar på att få bukt med detta, men frågan är om det räcker.

‘Cadmium Rice’ Is China’s Latest Food Scandal – Den senaste i raden av Kinas många matskandaler handlar om ris förgiftat med tungmetallen kadmium. Då myndigheterna i provinsen Guangdong utförde omfattande tester av risprodukter, visade sig 44 procent innehålla för höga värden av kadmium, som kan leda till sjukdomar i lever, lungor och skelettet. Kadmium finns i batterier som används till bland annat datorer och mobiltelefoner. Kina är en stor producent av dessa, och utvinner därmed mycket kadmium, ofta under tveksamma säkerhetsrutiner.

Indonesia’s forests: Logging the good news – Indonesiens president Susilo Bambang Yudhoyono har enligt The Economist gjort mycket de senaste åren för att rädda landets regnskogar. Bland annat har han lovat att sänka landets utsläpp med 26 procent 2009-2020, och har trots press från affärsintressen nyligen förlängt ett moratorium under vilket inga av landets urskogar får förstöras. Tack vare detta försvinner nu bara 450 hektar skog om året i Indonesien, jämfört med hela 3,5 miljoner hektar per år kring förra millenieskiftet.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

China’s Entrenched Gender Gap – En kinesisk kvinnlig journalist vill i veckan i New York Times slå hål på en myt om att Kina är ett land som främjar kvinnors arbetsliv och karriär. För trots att det ofta är kinesiska kvinnor som återfinns i toppen på listor över världens rikaste, så är helhetsbilden, särskilt på landsbygden, helt annorlunda. En mycket mindre andel kinesiska kvinnor arbetar nu än på 1970-talet, och dessutom späder statlig media på schablonbilden av framgångsrika kvinnor som oattraktiva fruar.

Chinese Single Women’s Ideal Men: ‘Secondhand’ Suitors Surprisingly Popular – Har du någonsin undrat vilka slags män kinesiska kvinnor vill gifta sig med? Tea Leaf Nation gav i veckan svaret, genom att återge en nationell undersökning där över 35 000 kvinnor fått denna fråga. Mest populär är ”en frånskild man som äger en bostad och en bil”, följt av ”en lyckad 40-plus-åring som går på blind dates men fortfarande är singel”. Den största farhågan kinesiska kvinnor har för sina män är otrohet, vilket förklarar varför man inte sätter ungdom och utseende högst på listan.

Pope Francis urges China’s Catholics to stay loyal to Rome – Nya påven Benedict XVI dedikerade i veckan en bönestund till Kina 8-12 miljoner katoliker, och uppmanade dem att fortsätta vara lojala mot Vatikanen, snarare än att följa de regler som kommunistpartiet har satt upp. I Kina finns i dag två kyrkor; en som följer de regler och de biskopar som staten utser, samt en underjordisk med trohet mot Vatikanen. Reuters berättar att Kina och Vatikanen bröt som diplomatiska relationer då kommunistpartiet tog makten 1949.

Seven Days in Tibet – Det är svårt för att inte säga omöjligt för utländska journalister att få visum till Tibet just nu. En reporter från France 24 lyckades dock få en veckas turistvisum och reste runt för att filma i smyg i huvudstaden Lhasa med omnejd. Bilderna visar ett samhälle i skräck, med stor närvaro av militär och intervjuobjekt som under anonymitet berättar om hur de förföljs för sina religiösa övertygelser.

No new H7N9 cases for an entire week – Det har varit tyst i media om den nya fågelinfluensan H7N9 nu ett tag. Anledningen är att inga nya fall har upptäckts sedan 13 maj, skriver Shanghaiist. Anledningen tros vara det varmare vädret tillsammans med att man har stängt ner många boskapsmarknader. Sammanlagt smittades 130 personer med H7N9, varav 36 miste livet och 72 återhämtade sig helt.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop