Hälften av Kinas ris kan vara giftigt

Ett test som nyligen genomfördes av myndigheterna i Guangdong, visade att över 44 procent av det ris som säljs runtom i provinsen innehåller alltför höga nivåer av den giftiga tungmetallen kadmium.

Kadmium riskerar läcka ut i vattnet kring dåligt skötta gruvor där zink, bly eller koppar utvinns. Metallen absorberas sedan upp i ris och andra grödor genom grundvattnet eller bevattningskanaler.

Ämnet är mycket farligt för kroppen, då människans lever inte driver ut kadmium på naturlig väg. Den som regelbundet utsätts för denna tungmetall kan få problem med leverns funktion, och sedan drabbas av lung- eller bensjukdomar.

Trots den uppenbara hälsofaran, så vägrade myndigheterna i Guangdong först att avslöja vilka varumärken det rörde sig om.

Efter påtryckningar släppte man dock snart namnen på åtta livsmedelstillverkare vars risprodukter hade visat upp till dubbelt så höga värden av kadmium än vad som klassas som ofarligt i Kina.

Irritationen över testresultatet var stor bland Kinas internet, och blev knappast mindre då statlig media gick ut med ett råd till allmänheten att ”inte konsumera mat och vatten från samma område under en längre tid”, utan istället ”diversifiera risken” genom att rotera vad man äter samt vilket område ens mat produceras i.

ris kinaKinas risterasser är inte alltid lika perfekta som på bild

Kadmium används främst till batterier i kameror, datorer och mobiltelefoner. Eftersom Kina är en stor producent av dessa batterier, bryter man även kadmium i stor omfattning, och ofta med bristande säkerhetsrutiner.

Det är inte första gången kadmium-förgiftat ris är på agendan i Kina. För drygt två år sedan skrev jag här på InBeijing hur uppskattningar då gjorde gällande att en tiondel av hela Kinas årliga risskörd på 200 miljoner ton är förgiftat av kadmium.

Då uppmärksammades byar där kadmiumhalten i vattnet som används till risskörden var nästan 200 gånger över det tillåtna värdet, och vars invånare inte längre klarade av att gå några hundra meter, eftersom deras kroppar brutits ner av olika slags gifter från maten.

I samband med förra veckans avslöjande i Guangdong, varnar nu bland annat Wall Street Journal för matsäkerheten i de enorma mängder livsmedel som Kina varje år exporterar utomlands.

Det giftiga riset är bara toppen av Kinas matsäkerhets-isberg. De senaste månaderna har man bland annat hittat över 15 000 döda grisar i en flod, följt av tusentals döda ankor i en annan flod, samt arresterat dussintals personer för att ha sålt kött från råtta och räv.