Publicerat: Psykiska sjukdomar i Kina

I förra månadens nummer av Modern Psykologi finns en artikel av mig som handlar om psykiska sjukdomar och psykvård i Kina.

För bara några årtionden sedan, under Kulturrevolutionen, upphörde all konventionell vård av psykiska sjukdomar i Kina. De som visade symptom ansågs inte ha anammat den proletära världsåskådning, och ”botades” med hjälp av kroppsarbete och läsning av Maos lilla röda.

Under och efter de regimkritiska protesterna 1989, fick mentalsjukhusen ett användningsområde som kvarstår än i dag. Man spärrar in politiska fångar utan rättegång, där de ofta utsätts för elchocker och lobotomi.

Först 2001 blev psykoterapi och psykologisk rådgivning ett legaliserat yrke i Kina, och samma år upphörde homosexualitet att klassas som mentalsjukdom.

I fjol föreslogs en lag för att säkerställa rättigheterna för psykisk sjuka i Kina. De ska nu ha rätt till individuell diagnos, samt kunna överklaga tvångsvård.

Det tveksamma tillståndet för psykvården i Kina har inneburit att landet har en av världens högsta självmordsfrekvenser. Det har också kopplats ihop med de många attentat som de senaste åren gjorts mot skolor runt om i landet.

För en fördjupning i Kinas psykvård och dess utveckling, läs artikeln här nedan, eller i större version via Scribd.