Specialrapport från Burma: Tre videoinslag

17 maj, 2013

Många är nyfikna på vad som händer och sker i Burma nu, då landet den senaste tiden har börjat öppna upp sig efter nästan en livstid under militärdiktatur.

I svensk media är rapporteringen givetvis nästan obefintlig, och även för andra utländska journalister har det varit problematiskt att tillgå vissa områden av jättelandet. Främst är det svårt att besöka de områden där våldsamheter äger rum mellan muslimer och buddister, som ska ha resulterat i hundratals dödsoffer.

En annan viktigt fråga är vad som nu kommer ske med Burmas enorma och nästan orörda reserver av naturtillgångar. Sedan en tid tillbaka har ett antal kinesiska aktörer varit på plats för att utvinna dessa, som nu kommer även sällskap av företag från USA, Europa, Japan och Indien.

Som vanligt kommer civilbefolkningen i kläm. Min vän och granne Jonah Kessel, videojournalist för New York Times, kom nyligen tillbaka från Burma där han besökte en enrom kinesisk koppargruva som är i färd med att förstöra ett berg och förgifta vattnet runtomkring.

Genom tre videor ger Jonah en insikt om vad som egentligen sker på flera platser i Burma. Redan i december attackerade polisen munkar med fosforgas då dessa protesterade mot koppargruvan, och nu har de ingen hjälp att få då deras land beslagtas och skitas ner.

Kritiska röster i filmen menar att fredspristagaren Aung San Suu Kyi – som godkänt koppargruvan – knappast är någon frälsare för landets fattiga och förtryckta, utan en politiker minst lika profithungrig som många företrädare och kollegor.

Se här fler videos på andra ämnen via Kinamedia.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.