Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 19

Jag får ofta frågan om jag tjänar några pengar på alla de timmar jag varje vecka lägger ner på att driva InBeijing. Svaret är nej. Jag gör det av två orsaker; 1) det är roligt 2) det är en metod att marknadsföra mig själv som journalist och författare.

Om du uppskattar detta nyhetsbrev, samt alla övriga artiklar som kommer varje månad, kan du hjälpa mig och InBeijing på något av följande vis:

* Börja prenumerera på InBeijing via RSS och email.

* Lägg till InBeijing på Twitter och Facebook. Dela och posta om artiklarna.

* I slutet av varje artikel finns ett kommentarsfält. Använd det för att ställa frågor eller skapa debatt.

* Berätta för alla som du vet är intresserade av Kina, Asien och nyheter om InBeijing. Uppmana dem att följa sidan.

* Erbjud länkutbyte eller något annat slags samarbete, via nätet eller på annat sätt.

På detta vis kan InBeijing växa, vilket skulle göra det motiverat för mig och sidans övriga skribenter att lägga mer tid på att skriva artiklar här. Dessutom skulle det vara möjligt att locka nya skribenter, och på så vis utöka antal artiklar och aktivitet ytterligare.

Tack på förhand!

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 19

EKONOMI & HANDEL

China may not overtake America this century after all – Det har länge spekulerats inte om, utan när Kinas ekonomi kommer passera USA:s i storlek för att bli världens största. Men enligt en artikel i The Telegraph i veckan är det inte alls säkert att så kommer ske. Man uppger en rad orsaker, bland annat demografi, miljö och faktumet att mycket av landets ekonomiska statistik redan i dag är fejk. Som ett bevis på att Kinas ekonomi håller på att avstanna, framhåller The Telegraph att många byggprojekt runtom i landet har stannat av, eller inte ens påbörjats.

Chinese Exporters Looking Like Biggest Losers In Yen’s Slide – Det är inte bara i USA som den allt billigare japanska valutan uppmärksammas. Japans yen står nu i sin billigaste kurs jämfört med Kinas yuan på 15 år, vilket skapar stor oro bland många av Kinas exportföretag. Dessa konkurrerar nämligen direkt med många japanska företag, som under det senaste årtiondet tappat marknadsdelar på grund av Japans dyra valuta. Detta har redan satt stor press på många kinesiska aktörer, enligt en artikel i Wall Street Journal.

China takes big step towards fully convertible yuan – Enligt South China Morning Post kommer Kina senare i år sjösätta en plan för att göra sin valuta fullt konvertibel. Det skulle i så fall kunna innebära inte bara att värdet på yuan med största sannolikhet skulle öka, utan även att det fritt skulle gå växla yuan, och därmed möjliggöra för kineser att investera sina pengar i utlandet. Det kommer dock med största sannolikhet finnas begränsningar till en början, och först 2015 skulle yuan kunna bli fullt konvertibel, enligt artikeln.

Why Chinese Stocks Are Alluring – Flera rapporter de senaste veckorna menar att nu kan vara rätt tid att överväga kinesiska aktier. Enligt Wall Street har kinesiska aktier i princip inte ökat alls i värde under det senaste årtiondet, trots att Kina under samma tid varit världens snabbast växande ekonomi. Flera investerare, som Warren Buffet och Norges pensionsfond, funderar nu över hur man på bästa vis kan tjäna pengar på Kinas billiga aktier. Wall Street Journal avråder från fastighetsmarknaden, och rekommenderar fonder.

Wal-Mart Invests $16.3 Million in China Food Safety – I veckan offentliggjorde Walmart en satsning på cirka 100 miljoner kronor för att öka matsäkerheten i sina butiker runt om i Kina. Företaget kommer bland annat förbättra medvetenheten hos personalen, och utöka testerna av livsmedel vid sina försäljningsställen. InfoseekChina påpekar att detta initiativ följer tätt på ett uppmärksammat fall där utgångna ägg använts till att baka produkter som sedan sålts i Walmart-butiker i staden Nanning i södra Kina.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

US accuses China government and military of cyber-spying – I veckan släppte USA:s försvarsdepartement sin årliga rapport angående Kinas militär, därmed man bland annat menar att landet i själva verket spenderade upp till dubbelt så mycket på sina väpnade styrkor under 2012, än den officiella siffra på 114 miljarder dollar som Kina själva uppger. Men det som fått mest uppmärksamhet i rapporten är att man öppet anklagar Kina för att hacka sig in i amerikanska datanätverk och stjäla information som sedan används i militärt syfte, bland annat till att bygga stridsflygplan. Enligt BBC:s korrespondent är detta den klaraste anklagelsen hittills från amerikanska officiellt håll om att Kinas myndigheter och militär ligger bakom dataintrången. Föga förvånande så förnekar Kina kategoriskt alltihop.

People’s Daily Commentary Challenges Japan’s Claim on Okinawa – Enligt devisen mycket vill ha mer, skrev statliga Folkets dagblad i veckan en ledare som ifrågasätter faktumet att Okinawa i dag tillhör Japan. Ordagrant talade man om en ”omvärdering” angående den historiska statusen av ö-gruppen Ryukyu, i vilken bland annat Okinawa ingår. Ett antal kinesiska forskare menar nämligen att Kinas Qing-dynasti under 1800-talet försvagats så pass av utländska makter, att man ”inte kunde hindra Japans allt aggressivare framfart i regionen”. Enligt Wall Street Journal tonade en forskare dock ner dessa anspråk i en intervju efter att ledarartikeln publicerats.

Taiwan asks Philippine response to fisherman killing in 72 hours – I torsdags morse sköts en taiwanesisk fiskare ihjäl av filippinsk kustbevakning i Sydostasiens oroliga vatten. Den döda 65-åringen var en av fyra besättningsmän på en mindre fiskebåt. Detaljerna kring händelsen är oklara, varför Taiwans president Ma Ying-jeou under gårdagen gav filippinska myndigheter 72 timmar på sig för att förklara situationen, be om ursäkt och kompensera den avlidnes familj. Annars kommer Taiwan vidta ”åtgärder i hämnd”, vilket enligt Xinhua bland annat innebär att kasta ut en rad diplomater från Taiwan, samt underkänna taiwanesiska arbetstillstånd för filippinska invånare.

Chinese vet who fought for N. Korea: China will prevent further war – CNN tar sig för att intervjua några gamla kinesiska veteraner som överlevt Koreakriget, och som tror att det inte kommer bli någon ny väpnad konflikt på koreahalvön för att inget av länderna vill genomgå samma hemskheter ännu en gång. Många av de som talar med CNN har skador från kriget, och berättar glatt om sina minnen, plus som uppriktiga tro om att den nordkoreanska befolkningen var i behov av att skyddas. Intervjuerna har klippts ihop till en sevärd video.

Xi Jinping’s Unwillingness to Break with Mao Splits Weiberati – Då Kinas nya president Xi Jinping kom till makten fanns ju förhoppningar om en hel del reformer och ändringar, varav en var att ”göra upp med landets förflutna” genom att erkänna fel och brister med Mao Zedongs ledarskap. Men nu ser Tea Leaf Nation tecken på att Xi inte är beredd att förkasta Mao, utan använder istället denne allt oftare som referenspunkt för kommunistpartiets framgång, vilket tyder på att några större politiska reformer knappast är att vänta. På Kinas mikrobloggar råder som alltid delade meningar.

Guangzhou moves to abolish rural hukou – Ända sedan Mao Zedongs dagar har Kinas omstridda mantalsskrivningssystem ”hukou” fråntagit bönder flera rättigheter som stadsbor haft. De senaste åren har debatten gått på högvarv angående detta systems vara eller icke vara, och enligt China Daily planerar nu megastaden Guangzhou i södra Kina att överge hukou. Därmed kommer invånare i stadens utkanter under de närmaste månaderna få tillgång till samma utbildning, sjukvård och pensionssystem som de som råkar bo i Guangzhous centrala delar. Rädslan med att överge hukou i Peking och Shanghai är ju att städerna snabbt skulle bli (ännu mer) överbefolkade, men Guangzhous lokala myndigheter menar istället att åtgärden ”hjälper urbaniseringen”.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

Online retailer Alibaba eyes markets outside China – Har tidigare ofta på InBeijing uppmärksammat näthandelns otroliga utveckling och potential i Kina. Den senaste tiden har Taobao – världens största marknadsplats online – börjat expandera sin verksamhet utanför Kina, bland annat genom att i veckan lansera en internetsida speciellt designad för Hongkong, där Taobao redan har 1,4 miljoner användare. Förutom Kina och Hongkong, finns Taobao i dag i Malaysia, Singapore och Taiwan, skriver Channel News Asia. Chefen för Taobaos utlandsverksamhet sade dock att en engelskspråkig version av sidan inte är att vänta den närmaste framtiden.

Sina Weibo Will Monetize Through E-Commerce, Not Ads, Alibaba CTO Jian Says – Twitter, Facebook och andra sociala medier i väst som letar efter en intäktsmodell, bör med intresse följa Kinas största mikroblogg Sina Weibo, som enligt Tech Crunch kommer tjäna stora pengar på e-handel framöver. Under fjolåret hade Sina Weibo omkring 50 miljoner i intäkter, med sedan näthandelsjätten Alibaba köpt nyligen köpt en andel av Sina Weibo, tros nu integrationen mellan mikrobloggen och Kinas plattformar för internethandel att öka. En modell som kan bli banbrytande.

WeChat Now Has 190 Million Active Users, Close to Passing Whatsapp – Den kinesiska messenger-appen Wechat, också känd som Weixin, expanderar fort och har nu 190 miljoner aktiva användare, skriver Tech in Asia. Därmed spås man snart passera Whatsapp, som enligt senaste siffrorna hade 200 miljoner aktiva användare under den senaste månaden. Wechat beräknas nämligen fortsätta expandera i utlandet. I dag har Wechat endast 40 miljoner aktiva användare i utlandet, en siffra som dock växer fort, förmodligen tack vare appens användarvänlighet och kineser som bor eller studerar utomlands.

ENERGI & MILJÖ

Hazardous air: What goes into your lungs on a bad day in Beijing – I ytterligare en skrämmande rapport om Pekings notoriska luftföroreningar, lät Greenpeace under några skitiga dagar ett dussintal personer bära runt på filter som simulerar en dags andning. Resultat av filtrers innehåll blev, enligt Greenpeace, ”en cancerframkallande cocktail”, som innehöll bland annat bly, arsenik och kvicksilver. Detta sägs utan tvekan ha ett samband med att utbredningen av cancer i Peking ökar fort, och uppskattningar gör gällande att 20 procent av alla lungcancerfall i Kina beror på utomhus luftförorening.

Beijing Walking a Fine Line With Environmental Protests – Kina-passerade advokaten Russell Leigh Moses sammanfattar hur allt fler och större protester angående miljön ger Kinas myndigheter huvudvärk. Med anledning av de två händelserna i Kunming och Chengdu för två veckor sedan (båda dessa förklaras i mitt förra nyhetsbrev), skrev statliga Folkets dagblad i veckan en ledare som beskyllde många lokala myndigheters expansionsplaner för att vara dåligt planerade, eftersom de inte involverade eller lyssnade på allmänheten. Tidningen ger skulden till företag och myndigheter, snarare än till demonstranterna. Enligt Moses är detta ett tecken på att högre krav kommer ställas för att undvika en ökning av antalet miljö-relaterde protester.

China doesn’t want your trash anymore—and that could spell big trouble for American cities – USA:s största export till Kina har länge varit sopor; återvinningsbart material som plast och papper. I Kina har man nämligen utvecklat en stor industri för att tjäna pengar på återvinning. Men under de senaste årens ekonomiska oroligheter, och på grund av en nya miljölagar i Kina, har efterfrågan på återvinningsbart material här sjunkit. Enligt Quartz kan detta innebära stora problem för USA, som alltid skeppat sina sopor till Kina och själva inte utvecklat någon återvinningsindustri. Redan nu ligger stora mängder plast på lager i bland annat Oregon, som ingen vet var man ska göra av.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

H7N9 Bird Flu Kills In Shanghai As Health Authorities Declare Emergency Over – Det har varit tyst ett tag nu angående nya fågelinfluensan H7N9, och i veckan förklarade de lokala myndigheterna i Shanghai att det inte längre gällde något nödläge angående viruset. Medical Daily uppmärksammar dock att ytterligare en kvinna dog av H7N9 i Shanghai i fredags, vilket får den totala dödssiffran i jättestaden att uppgå till 14, vilket är nästan hälften av de 33 smittade. Ytterligare 458 personer som varit i kontakt med de smittade har undersökts, men släppts då de visat sig vara friska. Det finns därmed inga tecken på att viruset smittar mellan människor.

Chinese Women With HIV Suffer Harassment and Stigma – Genom en intervju med en av Kinas ledande aktivister och experter gällande aids, uppmärksammar Radio Free Asia i veckan den tuffa situationen för kvinnor i Kina som smittats med viruset. Då såväl information som medierapportering i ämnet saknas, är det inte ovanligt att kvinnor med aids fryses ut socialt och till och med tvingas iväg från sin hemort. Enligt den intervjuade experten smittades upp till 100 000 personer i provinsen Henan med aids genom blodtransfusioner på 1990-talet, en incident som myndigheterna fortfarande mörkar.

Domestic violence by men ’shocking’: survey – China Daily citerade i veckan resultaten från en internationell undersökning av sex länder angående mäns våld mot kvinnor. FN-personal som relaterade med studien beskriver situationen i Kina som ”chockerande”. Av de över 2 000 män i åldern 18-49 som intervjuades, erkände hälften att de misshandlat sin partner fysisk eller sexuellt, och en fjärdedel sade att de begått våldtäkt.

Food scandals are undermining trust in China’s new regime – The Guardian sammanfattar några av de matskandaler som ägt rum i Kina den senaste tiden; råttkött, giftig mjölk och farliga bekämpningsmedel. Man menar att oförmågan att hindra dessa är ett av de bekymmer som undergräver medelklasskinesens förtroende för ledarskapet allra mest. Under åren 2010-12 noterades inte mindre än 1 533 fall där giftig eller på andra vis farlig mat var till salu. En undersökning från fjolåret visade att 41 procent av kineserna är bekymrade över landets matsäkerhet, jämfört med bara 18 procent år 2008.

Beijing police and protesters clash over migrant worker’s death – Under veckan hittades en ung flicka från provinsen Anhui död i södra Peking, efter vad myndigheterna menade var ett självmord. De vägrade dock visa övervakningsfilmen från gallerian vars tak flickan sades ha hoppat från, eller ens ge tillbaka kroppen till hennes familj. Detta gav snabbt upphov till rykten om att flickan i själva verket våldtagits av säkerhetspersonal och sedan kastats ner från gallerians tak. Genast organiserades via sociala medier protester där tusentals migrantarbetare från provinsen Anhui deltog, och vid flera tillfällen hotade att marschera upp till Himmelska fridens torg. Flera gator i södra Peking spärrades därför av, och ett stort antal poliser kallades snabbt till platsen.

“I Just Want to Write” — Chinese Nobel Laureate Asks China, and World, to Leave Him Alone – Mo Yan, senaste nobelpristagaren i litteratur, är knappast någon som trivs med sitt nyvunna kändisskap. I ett tal vid en konferens i Peking i helgen vädjade han enligt Tea Leaf Nation att ”bara få skriva”, och hoppas att ”ingen kommer bry sig om mig längre” efter det att nästa nobelpristagare i litteratur utses. Frågan som har pressat honom ända sedan utmärkelsen är huruvida kända författare som honom bör ta ett större socialt ansvar, särskilt eftersom Mo Yans egen yrkesgrupp inte åtnujter någon vidare frihet i sitt yrke. Själv anser Mo Yan att Nobelpriset inte innebär något sådant ansvar, eftersom prissumman inte kommer från skattebetalarna. Dessutom har han ”varken kunskap eller intresse nog att bli politiker”.

Sinica: Humor in China – Sinica podcast bjuder denna vecka på ett intressant avsnitt, där man jämför humor i Kina och USA. Visserligen inga paralleller till svensk eller europeisk humor, men väl med den amerikanska humor-kulturen som i alla fall ligger närmare de flesta svenskar än vad kinesisk humor gör. Relevanta jämförelser gällande bland annat ironi och politik.

Relaterat: GP, Affvä, SR, SvD, SvD