Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 18

6 maj, 2013

Under föregående vecka har gränsoroligheterna mellan Kina och Indien dragits till sin spets, efter att kinesiska trupper slagit upp tält ett par mil in på indiskt område. De båda ländernas militärer befann sig bara meter från varandra, innan krisen avvärjdes genom förhandlingar.

”Arbetardagen” 1 maj passerade annars utan några större högtidligheter här i kommunistkina. Noterbart är att många kontorsarbetare visserligen var lediga, men att arbetare lågbetalda yrkesgrupper som byggarbetare och sophämtare verkade va uppe lika tidigt och jobbade lika hårt som under en vanlig onsdag.

Mycket politik och ekonomi i veckans nyhetsbrev. Inga stora nyheter inom områden som internet eller miljö, förutom en stor (men fredlig) protest mot en kemisk fabrik i staden Kunming, som organiserades via mikrobloggen Sina Weibo.

InBeijings veckovisa nyhetsbrev är det enda i sitt slag på svenska; vidarebefordra det gärna till vänner och bekanta.

Se även till att följa InBeijing på Twitter och Facebook, för att hålla er konstant uppdaterade om Kina/Asien.

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 18

EKONOMI & HANDEL

The property market: Cat and house – Oron börjar återigen hopa sig kring Kinas fastighetsmarknad, där priserna har börjat stiga de senaste månaderna, efter en längre tid av stiltje eller rentav nedgång. Economist menar att Kinas urbanisering visserligen är ett argument för att fastighetspriserna bör stiga, men att priserna å andra sidan redan i dagsläget är oproportionerligt höga jämfört med medelklassens inkomst, vilket är ett tecken på att många fastighetsköp gör i spekulationssyfte. Dessutom står tiotals miljoner av Kinas nya lägenheter tomma, efter att investerare köpt dem och bara låter dem stå. Economist menar att det är svårt att få bukt med situationen i och med att lokala myndigheter är så pass beroende av intäkterna från fastighetssektorn, men att det skulle vara möjligt om man från centralt håll inför en fastighetsskatt.

Oil giants’ huge subsidies may fade under reforms – De kinesiska oljejättarna PetroChina och Sinopec är i dag två av världens största företag. De båda är statliga jätteföretag som går med förlust, 33 respektive 11 miljarder kronor i fjol. Liksom är fallet med andra statliga företag så täcks oljebolagens förluster upp av statliga subventioner. Nu kan det dock vara slut med detta, skriver statliga Global Times, eftersom Kinas regering är i färd med att reformera energisektorn och prissättningen inom denna. Det är allmän kännedom att de ineffektiva, statliga jättarna inte bara går med förlust, utan även försvårar verksamheten för privata företag inom respektive sektor. Under fjolåret fick de tio största statliga företagen subventioner på över 20 miljarder kronor, vilket var viktigt för att hålla många av dem vid liv.

Africa’s future leaders benefit from Beijing’s aid programme – Förra sommaren lovade Kinas dåvarande president att landet skulle utbilda 30 000 afrikanska ”experter” inom olika områden, och förse afrikanska politiker och tjänstemän med 18 000 stipendier för att plugga i Kina. Initiativet beskrevs av media och myndigheter som ”hjärtligt välmenande” och att syfta till att förbättra relationen och samarbetet mellan Kina och den afrikanska kontinenten. Mail & Guardian skriver om hur detta program nu satts i rörelse, och talar med en kenyansk politiker som redan är i Kina för utbildning. Studier och boende är gratis, liksom banketter och biljetter till olika slags evenemang. Något som utan tvekan kommer få Afrikas framtida ledare vänligt inställda till Kina.

New database focuses on China’s secretive aid to Africa – En amerikansk databas har nu satts upp i syfte att kartlägga Kinas bistånd till Afrika, eftersom den ekonomiska statistiken från Kinas håll kring detta bistånd är grumlig och icke-transparent. Enligt Reuters innehåller den nya databasen 1 673 projekt, värda 75 miljarder dollar som lanserats i 50 olika afrikanska länder tidsperioden 2000-2011. Informationen har samlats in av rapporter från kinesisk och engelskspråkig media, och gjorts till bland annat en interaktiv karta där man kan se statistik gällande belopp och typ av projekt för varje afrikanskt land.

Taiwan: poor GDP will spread gloom far beyond Taipei – Taiwan rapporterade i veckan svag ekonomisk statistik, med en ökning BNP-ökning på endast 1,5 procent för årets första kvartal, betydligt lägre än analytikernas förväntningar på 3,1 procent. Taiwan är visserligen en relativt liten ekonomi, men Financial Times menar att landets omfattande handelsrelationer med hela världen gör att dess svaga utveckling kan ses som ytterligare en varning på att den globala ekonomins tillväxt återigen börjar sakta ner.

Golden Week becomes gold-buying week in Hong Kong – Efter att guldet nyligen fallit kraftigt i pris, upplevde guldhandlare i Hongkong några stressiga dagar i samband med helgledigheten kring 1 maj. Då besökte nämligen kinesiska turister Hongkong i flock, och de var mer sugna än på länge att köpa guld. En intervjuad guldhandlare menar att han inte sett en så pass stor efterfrågan på flera år, och guldsmycken uppges ha sålts slut i flera affärer i Hongkong under den föregående veckan. Efterfrågan på guld i Hongkong uppges ha sjufaldigats under den senaste månaden, och ökat ytterligare 30-40 procent just innan majledigheten. Ett tecken på att guld är immunt från att falla alltför mycket i pris, i alla fall i Kina.

Gamblers not so anonymous: Beijing keeps closer eye on Macau – Ytterligare ett steg i ledet för att bekämpa korruption, kan ses genom att Kina nu skickar en politiker med rykte om sig att vara särskilt tuff, för att överse det särskilda administrativa området Macao. Liksom Hongkong, så är Macao en gammal koloni som nu är i färd med att integreras med Kina. Två tredjedelar av Macaos intäkter kommer från områdets kasinon, där korrupta kinesiska politiker och tjänstemän är en vanlig syn. Länge har dessa kunnat spela bort eller tvättat stora summor pengar i Macaos vip-rum, där anonymitet garanterats. Nu kan det vara slut med det, menar Reuters, som även pekar på nya lagar i Maccao som ska ”upptäcka suspekta transaktioner” från kinesiska bankkonton.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

India and China withdraw troops from Himalayan face off – Under denna vecka har det rapporterats friskt om en gränsdispyt mellan Kina och Indien, där det verkar som att kinesiska trupper slagit upp ett antal tält 19 kilometer innanför den vagt definierade gräns i Kashmir som skiljer Kina från Indien. Mycket av informationen är motstridig, men enligt Reuters ses handlingarna i denna dispyt som de värsta på flera år i gränsområdet, och ska ha pågått i tre veckor. Det hela ska ha lugnat ner sig först under gårdagen, då de båda sidornas militär, som befunnit sig bara meter från varandra, ska ha backat samtidigt efter att befälhavare nått en överenskommelse.

What the hell is going on with China and India? An explainer – Shanghaaist erbjuder en enkel men utförlig förklaring om konflikten Kina-Indien, och märker ut det oroliga gränsområdet på karta. Man berättar också kort bakgrunden till oroligheterna kring gränsen, som går bak till 1962 då Indien förodmjukades i en väpnad konflikt mot Kina. Sedan dess har Indien satsat mycket på sin militära närvaro i vid gränsområdet, och har nu omkring 100 000 soldater i området, i hopp om att avskräcka Kina. Det sägs heller inte finnas något klart motiv till att korsa gränsen vid just denna tidpunkt, och Indiens regering har fått kritik från oppositionspartier för att inte svarat snabbt och hårt nog på överträdelsen.

Manmohan extends Japan trip, sends a strong message to China – Indiens premiärminister Manmohan Singh hade redan innan oroligheterna vid gränsen till Kina planerat ett statsbesök till Japan i slutet av maj. Nu kommer han utöka besöket där, och stanna två dagar istället för en dag. Det ses av Times of India som ett klart budskap till Kina, och förutom att träffa president Shinzo Abe, kommer Singh nu även möta en rad höga politiska ledare för att diskutera bland annat konflikten med Kina. Enligt Times of India har flera indiska säkerhetsexperter under de senaste veckorna föreslagit att Singh genast bör ringa upp Abe för att tala om utvecklingen i Kashmir.

Banyan: Thunder out of China – Med anledning av situationen i Kashmir, sammanfattar Economist Kinas allt mer besvärligare relation till flera av sina grannländer. Förutom Indien, har Kina de senaste veckorna verkat allt aggressivare mot Japan, Vietnam och Filippinerna. Var och en för sig kan handlingarna i dessa konflikter verka berättigade, men tillsammans bevisar de att Kinas utrikespolitiska beslutsfattare är oförmögna att fatta koordinerade beslut, menar Economist. Istället för att lösa konflikterna en och en, tar man sig an alla på en gång, vilket ger landet en negativ bild och leder till att fiender närmar sig varandra, likt exemplet Indien och Japan här ovan. Dessutom ökar risken för ”upptrappning genom olycka”, då det kan räcka med ett individuellt misstag vid de känsliga gränserna för att utlösa en eskalering.

Can China’s Top Guns Fly? – Nyligen laddades ett anonymt videoklipp upp på Youtube, som ska föreställa ett kinesiskt stridsplan krascha vid kusten vid Shandong-provinsen, med en död pilot som följd. Det får Foreign Policy att återigen ifrågasätta den kinesiska arméns kapacitet, särskilt då flygvapnet, vars piloter får betydligt mindre träning än sina likar i USA, Japan eller Taiwan. Kina sjösatte nyligen sitt första hangarfartyg under mycket pompa och ståt, men enligt källor har Kina bara ett dussin piloter som kan flyga de plan som kan användas tillsammans med fartyget. Träning behövs bland annat gällande landning, och flygning i mörker. Kinesiska officerare menar dock att riskviljan inom träning har ändrats under Xi Jinping, och att ”olyckor är priset vi måste betala för ökad färdighet”.

Netanyahu Heads to China to Discuss Trade Amid Tension – Israels premiärminister Benjamin Netanyahu anländer i dag till Kina på ett fyra dagar långt stadsbesök, med främsta uttalade syfte att öka handeln mellan de båda länderna. Bloomberg menar dock att Israel även kommer passa på att uttrycka sin önskan om en hårdare kinesisk linje mot Syrien och Iran. De båda länderna ligger också i konflikt över Palestina, eftersom Kina stödjer palestiniernas ambition om ett medlemskap i FN, och dessutom kommer Palestinas president Mahmoud Abbas möta kinesiska politiker i Peking samtidigt som Netanyahu i dag landar i Shanghai.

Malaysia vote: PM Najib Razak’s Barisan Nasional wins – Under helgen har det varit val i Malaysia, där sittande premiärministern Najib Razaks koalition Front National fick en majoritet genom att ta 133 av parlamentets 222 platser. Röstdeltagandet var hela 80 procent, och Front National har nu suttit vid makten i 56 år, sedan Malaysia blev självständigt från Storbritannien i mitten av 1950-talet. BBC påpekar dock att detta är Front Nationals värsta valresultat någonsin, och att den samlade oppositionen fick 89 platser, vilket torde leda till självrannsakan hos Front National, som knappt fick några röster alls av landets stora och ekonomiskt betydande kinesiska minoritet.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

China falls behind as world marks Press Freedom Day – Under veckan har det även varit pressfrihetens dag, varför ITV påpekar att Kina placerar sig först på plats 179 bland de 196 länder som årligen rankas i pressfrihet av Internationella journalistförbundet. För inhemska journalister har självcensur och risken om att förlora sitt jobb eller bli fängslad länge varit verklighet. Under det gångna året har osäkerheten ökat även för utländska reportrar i Kina. Bland annat fick ett tyskt tv-team sin utrustning sönderslagen då de rapporterade från en ”cancerby”, och ITV:s egen korrespondent Angus Walker berättar om alla de gånger som han och de kinesiska assistenterna blivit frihetsberövad.

Foxconn relaxes harsh labor rules after suicide specter resurfaces – Världens största elektroniktillverkare Foxconn, som bland annat tillverkar ett stort antal komponenter åt Apple, råkade i samband med 1 maj ut för ytterligare två självmordsförsök vid sin fabrik i Zhengzhou, provinsen Henan. För att återfå sitt förtroende har företaget nu lättat på de anställdas arbetsvillkor och även tillåtit dem att tala med media, skriver ZDNet. För ett par år sedan pågick en självmordsepedemi vid Foxconns fabriker runtom i Kina, som företaget mötte bland annat genom att spärra upp nät under sina fabrikers sovsalar, så att de anställda inte kunde ta livet av sig genom att hoppa från taket. Foxconn anställer omkring en miljon arbetare i Kina.

Alibaba Seen Avoiding Facebook Flop With IPO Below $100 Billion – Alibaba, världens största näthandelsföretag, planerar en börsintroduktion som tros äga rum antingen i år eller under 2014. Analytiker värderar företaget till 100 miljarder dollar, vilket är i samma storleksordning som Facebook. Men enligt Bloomberg är det mer sannolikt att företaget kommer utfärda aktier till ett mindre värde, omkring 60 miljarder dollar, för att inte göra om samma misstag som Facebook, vars börsintroduktion ju följdes av att aktien genast försattes i fritt fall. Alibaba dominerar Kinas snabbt växande näthandel, och företagets nettoinkomst i år förväntas fördubblas till över två miljarder dollar.

Why Many in China Hate Iron Man 3’s Chinese Version – Iron Man 3 gick i veckan upp på biograferna här i Kina, och biljettförsäljningen har slagit en rad rekord. Men alla är inte nöjda med premiären här i Kina, då det lagt till några extra minuters material i en särskild ”kinesisk version” av filmen. Bland annat påstås det att Iron Man från sin kraft från att dricka mjölk av det kinesiska märket Yili, och den kända skådespelerskan Fan Bingbing – som inte alls finns med i filmens originalversion – gör en roll som assistent då Iron Man plötsligt måste ta sig till Kina för en sjukhusoperation, skriver Kotaku.

ENERGI & MILJÖ

Plans to Harness Chinese River’s Power Threaten a Region – Kinas myndigheter planerar att bygga ett flertal dammprojekt längs med floden Nu i provinsen Yunnan. Enligt New York Times är detta en av Asiens vildaste och renaste floder, som tar sin början uppe på den tibetanska högplatån, och sedan faller ett par tusen kilometer innan den går ut i Andamansjön. De planerade dammprojekten skulle inte bara vara förödande för naturen och djurlivet i Yunnan, utan även hota försörjningen för miljontals bönder och fiskare i Thailand och Burma. Kinas omledning av olika floder har lett till oro i Indien, Ryssland, Kazakstan, Burma och Vietnam, skriver New York Times, och lägger till att Kina konsekvent vägrar skriva under ett avtal om vattendelning som FN utarbetat.

Anatomy of a Protest: Kunming citizens voice concern over chemical plant – I helgen gick 2 000 invånare ut på gatorna i Kunming för att protestera mot en kemisk fabrik som planeras byggas i staden till år 2018. Minst 200 poliser ska ha kallats ut på gatorna, och demonstrationerna ska ha pågått i tre timmar utan några våldsamheter eller arresteringar, skriver East by Southeast, vars skribent själv medverkade. Protesten ska ha anordnas främst via kinesiska mikrobloggen Sina Weibo. Liknande protester i bland annat Dalian och Xiamen har tidigare resulterat i att planerade kemiska fabriker lagts ner eller flyttats.

Unable to walk the walk, Chengdu residents talk the talk – Invånarna i Chengdu, i provinsen Sichuan, demonstrerade 2008 mot att en petrokemsik anläggning planerades just i utkanten av deras stad. Just denna protest fick inte gehör, och anläggningarna som kommer hantera 10 miljoner ton råolja om året är nu snart färdigbyggda. I veckan inföll femårsdagen för protesterna mot fabriken, och Chengdus polisvar på helspänn. Man utfärdade en varning via mikrobloggar om att polisen under femårsdagen skulle hålla ”stridsträning” i staden, och arbetsgivare och företag fick brev från myndigheterna om att sysselsätta de anställda för att hålla dem borta från gatorna. Informationsblad med varningar delades ut i bostadsområden, och man uppmuntrade även angiveri mot invånare som försökte trycka egna informationsblad eller på annat vis organisera sig. Protesterna uteblev därmed helt, även om frustrationen var stor på internet.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Peking- Förändringarnas stad – Nu ligger en teaser om min nya bok ”Peking – förändringarnas stad” uppe på förlaget Laurella & Wallins hemsida. Boken är resultatet av ett par års arbeten och dussintals intervjuer med allt från pensionärer till punkmusiker. Den kommer släppas i augusti/september, och kan redan nu förhandsbeställas på Adlibris.

China arrests 19 over Xinjiang deadly clashes – Efter våldsamheterna i Xinjiang i slutet av april, där 21 personer miste livet, har Kina tagit i med hårdhandskarna och under veckan arresterat minst 19 personer tillhörande den muslimska minoritetsgruppen uigurer. Enligt officiella uttalanden tillhör de 19 en terrorgrupp som skapades i september i fjol, som ”regelbundet ser på videos som uppmuntrar religiös extremism, och hänger sig åt olagliga böneceremonier”, skriver The Guardian. Uiguriska aktivister förnekar detta, och menar att våldsamheterna började efter att en kinesisk polis skjutit ihjäl en uigiur i dennes hem.

Over 900 arrested in China for meat-related crimes – I veckan offentliggjorde Kinas säkerhetsministerium att över 900 personer arresterats i en tre månader lång kampanj för ”kött-relaterade brott”. Det handlar återigen om Kinas bristande matsäkerhet, och de arresterade misstänks bland annat varit inblandade i att göra falskt nöt- och fläskkött av räv och råtta. Kött från döda eller sjuka djur ska också ha sålts, skriver Folkets dagblad, och lägger till att över 20 000 ton kött beslagtagits sedan slutet av januari.

Asia’s 50 Best Restaurants 2013 – I en årlig omröstning som sedan 2002 genomförs av William Reed Business Media i Storbritannien, utsågs Asiens 50 bästa restauranger i veckan. Tokyo tar de två översta platserna genom restaurangerna Narisawa och Nihonryuri Ryugin. Förutom Japan, så märks särskilt Hongkong och Singapore med flertalet utmärkelser på den exklusiva listan. Peking har ingen restaurang på listan, men Shanghai har fyra stycken.

Relaterat: Affvä, Affvä, SvD, DN, DN, SvD

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 771 andra, prenumerera du med.

Lyssna på Kinamedia: Nya kalla kriget

App Icon Apple Podcasts

Translate article