Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 17

Under veckan har våldsamheter återigen blossat upp i Kinas västliga provins Xinjiang, där 21 personer mist livet i någon sorts gisslandrama vars detaljer fortfarande är grumliga. Klart är bara att det handlar om konflikt mellan muslimer och kinesisk polis.

Annars har veckan passerat utan några större händelser, utan mer uppföljningar eller fortsättning på ämnen som den nya fågelinfluensan, jordbävningen i centrala Kina, Apples kinesiska förfall, eller munhugg i dispyter om ö-grupper och tempelbesök.

InBeijings veckovisa nyhetsbrev är det enda i sitt slag på svenska; vidarebefordra det gärna till vänner och bekanta.

Se även till att följa InBeijing på Twitter och Facebook, för att hålla er konstant uppdaterade om Kina/Asien.

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 17

EKONOMI & HANDEL

China Is Getting Tougher On Foreign Business – China Law Blog uppmärksammar att kinesiska myndigheter de senaste åren har infört allt fler lagar och bestämmelser som försvårar utländska företags verksamhet i Kina. Exempel som Apple och Google är väl kända, och trenden kan ses genom en undersökning från amerikanska handelskammaren. Där svarade endast 28 procent av de tillfrågade medlemmarna att investeringsvillkoren i Kina förbättras, vilket är en nedgång från 43 procent i fjol. Dessutom uppgav 78 procent av de tillfrågade att de blivit hackade.

Global Banks Are ’Divorcing’ China – Den brittiska bankjätten HSBC är i färd med att sälja av sitt ägarskap i Bank of Shanghai. Nyligen har man sålt av sin del av den kinesiska försäkringsjätten Ping’an, vilket Forbes menar är en del av en trend att utländska banker nu har börjat göra sig av med tillgångar i Kina. För bara ett par år sedan skulle det varit otänkbart att sälja av denna slags tillgångar, men Forbes menar att försäljningar nu sker för att utsikten i många kinesiska företag (och särskilt banker) har börjat mörkna, samtidigt som de inte släpper några tillförlitliga bokslut.

Nikkei Top Performer This Week – Japans börsindex fortsatte stiga under föregående vecka, då Nikkei sammanlagt ökade med 4,3 procent. Nikkiei har stigit med över 60 procent sedan i november, då den nya regeringen med premiärminister Shinzo Abe i spetsen lanserade sin nya ekonomiska politik med stimulanser och en medveten sänkning av värdet på landets valuta, som givit exportberoende företag andrum. Yenen handlas nu nästan 100-1 till den amerikanska dollarn, vilket är nästan en femtedels skillnad från i slutet av fjolåret.

State Asset Regulator Sets 10% Profit Target for SOEs – Kinesiska myndigheter satte i veckan press på landets statliga jätteföretag, genom att deklarera en officiell målsättning på 10 procents vinst för det kommande året. Anledningen är enligt Caixin en svag rapport från de statliga jättarna för årets första kvartal, och inte heller under fjolåret nådde de statliga företagen upp till myndigheternas mål. I förra veckans nyhetsbrev skrev jag om att lönerna de facto övergår intäkterna för landets över 100 statliga företag, av vilka många har hundratusentals anställda och fortfarande monopol inom betydande verksamheter.

Beijing rents soar 82 percent in 5 years – Global Times citerar statlig kinesisk tv som genom en undersökning kommit fram till att hyrorna i Peking ökat med 82 procent under de senaste fem åren. Den genomsnittliga månadshyran för en lägenhet i huvudstaden är nu 3 660 yuan, vilket kan jämföras med 2 010 yuan år 2008. De tre största anledningarna som pekas ut är inflation, befolkningsökning och ett otillräckligt tillskott på nya bostäder. Enligt Centaline Property är ration av tillgång och efterfrågan på bostäder i Peking nu 1 mot 7,6.

In China, the License Plates Can Cost More Than the Car – Shanghai är en av fyra kinesiska städer som i dagsläget försöker minska antalet nya bilar genom att begränsa antalet registreringsskyltar man ger ut varje månad. Detta har drabbat utländska tillverkare extra hårt, menar Bloomberg, eftersom 9 av 10 bilar som säljs i det statusmedvetna Shanghai är av utländska märken. En registreringsplåt kostar nu cirka 90 000 kronor på de auktioner som hålls varje månad, vilket är dyrare än priset för många lokala bilmodeller.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

Doubts over China government claims on Xinjiang attack – I veckan skedde de blodigaste våldsamheterna sedan 2009 i Kinas muslimtäta provins Xinjiang. Enligt officiella rapporter dog 21 personer sedan terrorister som var i färd med att planera terroristdåd tagits på bar gärning. Merparten av de döda ska ha varit poliser, som lurats in ett rum där de bränts till döds. BBC skickade dock en reporter till platsen, som genom intervjuer fick en annan historia berättad för sig. Det ska istället ha handlat om en religiös familj som länge irriterat myndigheterna genom att inte raka av sig sin skägg eller kasta sina slöjor. Flera av familjemedlemmarna ska ha skjutits till döds på avstånd av polisen.

Paper Tiger – Med Kinas allt mer offensiva utrikespolitik, och Nordkoreas allt mer oberäkneliga utspel, kan man tycka att den militära beredskapen i regionen bör vara på topp. Foreign Policy uppmärksammar dock att försvarsutgifterna i östra och sydöstra Asien i år är på de lägsta nivåerna på 25 år, och att det i själva verket bara är Kina som har utökat sin del av BNP som går till militären. 1988 spenderade områdets 25 stater 3,5 procent av BNP på militären, medan motsvarande siffra i år är 2 procent. Vietnam har mellan dessa år minskat sina försvarsutgifter från 7,1 till 2,4 procent, och Taiwan från 5,3 till 2,3 procent. Eftersom dessa länder inte verkar frukta Kina, bör vi i väst inte heller göra det, menar artikelförfattaren.

China media: Francois Hollande visit – Frankrikes president Francois Hollande var i veckan på besök i Kina, där han lyckades teckna 18 affärsavtal, bland annat gällande kärnkraft och en order av 60 flygplan från Airbus. BBC sammanfattar vad som i samband med statsbesöket skrevs i kinesisk media. Där talas om franska och kinesiska ledare tillsammans verkar för ”en multipolär värld”, men noterar även att det länderna emellan finns stora skillnader om allt från mänskliga rättigheter till situationen i Syrien. Kinas media uttrycker också sitt hopp om att Hollande inte ska ägna sig åt ”dubbelspel”, genom att först sträva efter samarbete med Kina, och sedan träffa Dalai Lama, något som nyligen tvingade Storbritanniens premiärminister David Cameron att ställa in sin planerade resa till Kina.

Being a Chinese government official is one of the worst jobs in the world – Att jobba för kinesiska myndigheter innebär inte längre samma fördelar som det en gång brukade göra. Dyra banketter och bilar med särskilda registreringsplåtar blir allt mer sällsynta, påpekar Quartz, som också menar att på grund av mikrobloggar så har dagens politiker och tjänstemän stor anledning att oroa sig för allt från förskingring till beteende. De senaste åren har ett allt större antal politiker åkt dit för korruption, vilket i värsta fall innebär dödsstraff, i bästa fall att man får tillgångar beslagtagna och karriären förstörd för alltid.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

Apple Losing Its China Luster? – Enligt nya försäljningssiffror från årets första kvartal, har Apple ökat sina intäkter i Kina med bara 8-11 procent, vilket kan jämföras med en ökning på 67 procent från kvartalet innan. Forbes spekulerar i om de nya klena siffrorna är ett tecken på att Apples smekmånad är över i Kina. Företaget har den senaste tiden lidit av negativa rapporter om allt från arbetsförhållanden till garantivillkor, och måste nu kämpa för att återvinna sin ”coolhetsfaktor” bland alndets konsumenter.

Apple to Double Retail Outlets in China as Growth Slows – För att ta tillbaka initiativet på den kinesiska marknaden, sade Apples vd Tim Cook att företaget avser dubbla antalet butiker i Kina under de närmaste två åren. I dagsläget har man bara elva butiker, vilket kan tyckas lite med tanke på att Kina är Apples andra största marknad, med intäkter på hundratals miljarder kronor om året. Apple har dock misslyckats med sin tidigare plan att ha 25 butiker i Kina till år 2012.

China urges dialogue on charging for music downloads – Kinesiska myndigheter har börjat uppmärksamma de uteblivna intäkterna för landets musiker, och uppmanade i veckan till dialog mellan artister och internetsidor där musik laddas ner. Kinesiska musiker får sällan betalt då deras produkter laddas ner, och enligt ZDNet har myndigheter tidigare till och med hjälpt internetsidor på traven för att kunna erbjuda snabb och högkvalitativ musik att ladda ner.

China Takes Down Two Major Movie Piracy Websites, Makes Arrests – Det ska även bli svårare att ladda ner filmer i Kina, då Tech in Asia påpekar att kinesiska myndigheter nu i veckan stängt två av landets största sidor som erbjuder piratversioner av utländska och inhemska filmer. Minst åtta personer ansvariga för dessa sidor ska även ha arresterats. Den största sidan, Silu HD, har över 140 miljoner registrerade användare.

ENERGI & MILJÖ

China earthquake points to future risk sites – Ya’an, som nyligen upplevde en stor jordbävning med hundratals dödsoffer som följd, ligger i ett känsligt område, och kommer även i framtiden att drabbas av liknande katastrofer, menar geologer som intervjuas av Nature, vilka också hävdar att denna jordbävning inte var någon överraskning. Genom avancerade seismologiska instrument kan forskare se hur de plattor som orsakar skalven rör sig och utgör hot om nya katastrofer.

Scientist Says Pollution From China Is Killing a Japanese Island’s Trees – Japanska forskare har till sin förskräckelse märkt hur en uråldrig skog i landets södra delar har börjat dö. Enligt undersökningar beror det luftburna partiklar, som misstänks komma från det kinesiska fastlandet. En intervjuad forskare säger till New York Times att skogen ligger i ett läge som gör att vindarna från Kina blåser direkt dit.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Fears in Hong Kong and Guangdong as H7N9 virus hits Hunan – Under veckan fick insjuknade en äldre kvinna i den södra provinsen Hunan med H7N9, vilket har fått de folktäta regionerna i provinsen Guangdong och Hongkong att förbereda sig på det värsta. Enligt South China Morning Post har flera marknader med levande djur redan stängts i området. Sammanlagt har nu 121 personer smittats med viruset, varav 23 har avlidit.

Shanghai tourism: bird flu worries – Den årliga majledigheten i Kina börjar denna måndag, och enligt Finanacial Times har Shanghai sett en dramatisk minskning i antalet turister, jämfört med samma ledighet förra året. Orsaken tros vara fågelinfluensan, som drabbat Shanghai med omnejd hårdare än någon annan region i Kina.

WHO says new bird strain is ”one of most lethal” flu viruses – Oroande rapport från Reuters, där Världshälsoorganisationen menar att H7N9 är ett av de dödligaste influensavirus som hittills påträffats.

Health-care reform: Feeling your pain – I skuggan av H7N9, skriver Economist om hur den kinesiska sjukvårdsreformen som rullats ut de senaste åren inte alls har fungerat som det varit tänkt. På grund av krav på lönsamhet och bra statistik, tar sjukhusen inte gärna emot personer med svårare sjukdomar, utan hanterar hellre en konstant flöde av flera patienter med lättare åkommor. Det har resulterat i att flera patienter med stora vårdbehov har kastats ut från sjukhusen efter ett par veckor om deras tillstånd inte förbättrats. Det är givetvis oroande för framtida fall av den nya fågelinfluensan.

Japanese Whisky – Det är nu japansk whiskey som tar hem priser vid internationella tävlingar som de skotska tillverkarna tidigare prenumererade på. Wall Street Journal dyker in i den japanska whisky-historien, och talar med en antal tillverkare och whiskykännare som berömmer Japans råvaror, nogranhet och de metoder som får världen att bli allt mer nyfiken på japansk whisky.