Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 16

22 april, 2013

Som många säkert uppmärksammat har Kina återigen drabbats av en jordbävning i provinsen Sichuan, vid samma område där en jordbävning kostade omkring 70 000 kineser livet 2008.

Denna gång verkar förödelsen vara mindre, då knappt 200 människor hittills rapporterats döda, och över 11 000 skadade.

Jag har ett par gamla klasskamrater som rapporterar från området, och berättar att det dock även denna gång råder stort missnöje på plats över myndigheternas räddningsaktioner, eftersom vatten och förnödenheter ännu inte nått fram till många drabbade platser.

I övrigt har antalet insjuknade i fågelinfluensan H7N9 nu passerat 100. I den sparsamma kategorin ”goda nyheter” verkar situationen ha lugnat ned sig något på koreahalvön, även om en nedtrappning inte uppmärksammas lika mycket i media.

InBeijings veckovisa nyhetsbrev är det enda i sitt slag på svenska; vidarebefordra det gärna till vänner och bekanta.

Se även till att följa InBeijing på Twitter och Facebook, för att hålla er konstant uppdaterade om Kina/Asien.

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 16

EKONOMI & HANDEL

Forbes 2000 Biggest Companies: Two Chinese Banks Take Top Spots – Enligt Forbes nya lista över världens 2 000 största företag, är nu världens största företag den kinesiska banken ICBC (Industrial and Commercial Bank of China). General Electric och Exxon Mobil har knuffats ner till fjärde respektive femte plats, och en kinesisk bank, China Construction Bank, kniper andraplatsen. Av världens tio största företag är nu fyra kinesiska.

Reforming China’s big beasts – En serie artiklar i partitidningen Folkets dagblad har fått analytiker vid BoA-Merrill att tro att Kina planerar reformera sina statliga jätteföretag. De statliga jättarna har monopol inom områden som finans, energi och telekommunikation, vilket hämmar innovation och entreprenörskap inom viktiga industrier. Enligt diagram från Financial Times har de statliga företagens betydelse redan minskat betydligt de senaste 15 åren, och nu kan det även bli tal om att vissa av dessa kommer börslistas.

SOE Salaries Outstrip Profits – The Economic Observer visar ytterligare på de kinesiska statliga jätteföretagens inkompetens, genom att påpeka hur deras löneutbetalningar (5 100 miljarder kronor) i fjol var betydligt större än deras vinster (3 300 miljarder kronor). Totalt betalade landets 208 statliga företag ut en snittlön på 130 000 kronor till 3,86 miljoner anställda. Företagen hålls till stor del vid liv tack vare myndighetssubventioner.

Where the World’s Poorest People Live – I onsdags kom Världsbanken med nya siffror angående människor som lever i ”extrem fattigdom”, det vill säga på mindre än 1,25 dollar om dagen. Antalet extremt fattiga människor har minskat från 1,9 miljarder år 1999, till 1,2 miljarder år 2010, trots att befolkningen i utvecklingsländerna under samma tid ökat med 60 procent. Anledningen till de fina siffrorna är att Kina lyckats minska sin andel fattiga människor från 81 procent av befolkningen år 1981 till 12 procent av befolkningen i dag, visar grafik från Wall Street Journal.

Insight: China’s 2020 consumer is in a town you’ve never heard of – Enligt en analys från Reuters kommer Kinas konsumtionen de närmaste åren öka främst i städer i Kinas inland, platser som ofta är helt okända för utlänningar. I artikeln intervjuas en ung kvinna från staden Zhengzhou, provinsen Henan, som shoppar upp nästan hela sin månadslön på 3 000 kronor. Den unga generationen sägs ha ”ett västerländskt konsumtionsbeteende”, vilket dels beror på att de aldrig upplevt svält eller svårståenden likt sina föräldrar. Dessutom behöver invånarna i dessa städer inte lägga lika mycket pengar på boende som i Peking eller Shanghai.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

North Korea Tones Down Language, Giving Hope for Dialogue – New York Times uppmärksammar att retoriken från Nordkorea har tonats ner något den senaste veckan, vilket får experter och analytiker att tro att läget på koreahalvön nu har gått in i ”en mindre farlig fas”. Det sägs också att USA och Sydkorea tillika ändrat fokus, från att hålla militärövningar och flyga bombplan över koreanskt luftrum, till att erbjuda samtal. Att båda sidor nu trappar ner tyder i alla fall kortsiktigt på att den värsta krisen är över för denna gång.

Aso, Furuya pay visits to war-linked Yasukuni – Japans vice premiärminister Taro Aso besökte förra veckan det omstridda templet Yasakuni tillsammans med en annan minister ur landets nya regering. Yasakuni är ett minnesmärke över japanska soldater, bland annat krigsförbrytare från andra världskriget, vilket gör att bland annat Kina och Sydkorea upprörs varje gång Japans politiker hedrar dessa. Japan Times påpekar att tre ministrar ur den nya regeringen nu besökt Yasakuni, men att premiärminister Shinzo Abe själv har avstått att ta sig dit, utan i stället nöjt sig med att skicka traditionella dekorerade träpinnar som kallas masakaki.

China Slams US Human Rights Record – I en årlig rapport kritiserar Kina de mänskliga rättigheterna i USA. Kinas myndigheter menar bland annat att den amerikanska regeringen spionerar på sitt eget folk, systematiskt diskriminerar mot kvinnor och etniska minoriteter, samt att de har låtit våld med skjutvapen gå överstyr. Vidare menar Kina att demokratin i USA tagit skada av privatdonationer i samband med förra valet, och att landet överträder mänskliga rättigheter genom krig i Irak och Afghanistan. Enligt Voice of America släpper Kinas myndigheter en liknande rapport varje år, som svar på att USA kritiserar motsvarande förhållanden i Kina.

Xi Jinping urges party to ’toe mass line’ to win over public – I veckan klargjorde president Xi Jinping att en årslång kampanj från och med andra halvåret 2013 ska äga rum, för att städa upp i leden bland myndigheterna, i ett försök att föra dessa närmare folket. I klartext betyder det att bekämpa byråkrati, korruption och tomma löften. South China Morning Post citerar Xi Jinping som vid ett politbyråmöte i veckan ska ha sagt åt politiker att ”se sig i spegeln, lätta sin dress och ta ett bad för att behandla sina sjukdomar”. Vidare beskylldes ”somliga partikadrer” för maktmissbruk och moraliskt förfall.

Where to Find Political Reform in China – Även om Kinas centralregering ofta får kritik för sin ovilja mot reformer, så pågår de faktiskt gott om reformförsök och politiska experiment runt om i landet. Exempelvis pågår sedan 2009 ett försök att göra maktutövningen mer transparent, som började i tre kommuner, men nu utökats till 69 stycken. Det är bara ett av många exempel, och därför, menar Wall Street Journal, saknas det inte alls reformvilja i Kina. Det saknas bara klara direktiv från toppnivå, vilket också får följden att många lokala politiker som provar på reformer ofta hamnar under stor press från de som motsätter sig förändring.

Tibetan Students Jailed for Defending Language Rights – Den hårda linjen fortsätter i Tibet. Enligt Radio Free Asia dömdes åtta tibetanska studenter nyligen till fängelse i upp till fyra år, för att ha protesterat för rättigheten att få använda sitt av sitt eget språk. Protesterna, med tusentals deltagare, ska ha ägt rum i november i fjol, i samband med en ny lärobok som förkastar det tibetanska språket som ”irrelevant”. Under protesterna ska polis ha avfyrat varningsskott och misshandlar demonstranter, varav ett tjugotal togs till sjukhus.

China’s Dream World – Enligt Minxin Pei vid Project Syndicate, är det dags för Xi Jinping och den nya administrationen att leverera. Pei menar att alla politiker, i såväl demokratier som diktaturer, tenderar att lova högt, och att Xi Jinping inte är något undantag med sitt prat om ”den kinesiska drömmen”. För att göra allmänheten nöjd behöver Xi definiera den kinesiska drömmen, och sedan uppfylla de viktiga delarna. Pei menar att Xi visserligen är populär hos många kineser, men att hans ”smekmånad” kan bli kort om hans administration visar sig lika oförmögen till handling som den förra.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

Apple Ordered to Remove Obscene Content From China Store – I tidigare nyhetsbrev har jag skivit om hur Apples vd Tim Cook nyligen gått ut med en officiell ursäkt till kinesiska kunder, sedan landets statliga media anklagat företaget för att diskriminera mot dessa. Nu verkar det som att myndigheterna fått blodad tand, då de i veckan även lagt fram krav på att Apple ska ta bort ”obskyrt material” från sin App Store. Det innebär att fejden mellan Apple och Kina år långt ifrån över, även om Bloomberg påpekar att Apple bara var ett av 198 aktörer som beordrades censurera sitt innehåll online i en rapport förra veckan.

Chinese journalists banned from quoting foreign media – I veckan gick den myndighet som kontrollerar media, tv och film här i Kina ut med ett direktiv till landets journalister, som från och med nu förbjuds citera utländsk media i sin rapportering. Detta för att ”stärka enigheten och hindra spridningen av falsk information”. Enligt The Telegraph uppmanades landets redaktörer i samma veva att uppehålla principer om ”stabilitet” och ”positiv publicitet”. En intervjuad analytiker ifrågasätter dock förbudets effektivitet, eftersom många kineser i dag får sina nyheter via internet och mikrobloggar.

What’s Behind China’s Growing Legions of Online Readers – Konsumtionen av e-böcker och läsning online ökar lavinartat i Kina, samtidigt som läsningen av ”vanliga” böcker rasar. Anledningen har knappast endast med priser att göra, eftersom böcker är något väldigt billigt här i Kina, även med lokala mått mätt. Tea Leaf Nation påpekar i stället att denna utveckling har att göra med kontroll och censur. På internet kan läsare ladda ner och sprida böcker som inte får tryckas och säljas i en bokhandel i Kina, där många böcker gränsar till propaganda, och utländska verk ofta korrigeras i samband med översättning och utgivning.

China’s Internet speed averages 3.14 MBps: survey – En ny undersökning visar att 3,14 megabyte per sekund är den genomsnittliga hastigheten på en internetuppkoppling i Kina. Snabbast är Shanghai med 4,7 mbps, följt av Jiangsu, Fujian, Tianjin och Peking. 20 av Kinas 34 områden och regioner som undersökningen delades upp i har en långsammare hastighet än genomsnittet, främst i landets västra och nordöstra delar. Uppkopplingen är som allra snabbast klockan 04-06, och långsammast 20-21. I slutet av januari använde sig över 177 miljoner kineser av bredband, och över 245 miljoner var mobilt uppkopplade med 3G.

ENERGI & MILJÖ

China’s toxic harvest: A ”cancer village” rises in protest – Marketplace publicerade i veckan en artikel från en av Kinas ”cancerbyar”, där utbredningen av cancer är onormalt hög vilket förmodligen har att göra med föroreningar och miljöförstöring. I denna by, med namnet Liuchong, har böndernas grödor vissnat och inte ens grisarna vill äta de få vattenmeloner som kan skördas. Invånarna i Liuchong har fått nog, och nu gått ihop för att protestera för en bättre miljö. Det har resulterat i att två bybor arresterats, och rättegången mot dem som skulle hållits 9 april har skjutits upp till slutet av månaden.

As Cancer Rates Rise in China, Trust Remains Low – Även New York Times uppmärksammar hur Kinas miljöförstöring har lett till att antalet cancerfall ökar fort i landet. Enligt en ny rapport är antalet dödsoffer i cancer nu långt fler i Kina än i USA, trots att utbredningen av cancer är högre i USA. Detta tros hänga ihop med att den kinesiska allmänheten ännu inte litar på landets doktorer eller sjukvårdssystem, och därför inte söker hjälp innan det är för sent. Samtidigt beskylls sjukhusen för att inte vilja ta in döende patienter, utan av ekonomiska och ryktesmässiga skäl hellre ge vård till patienter utan svårare komplikationer.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

China earthquake: experience could not save those too slow or too small – The Guardian skriver om hur blockerade vägar och trasig infrastruktur försvårar räddningsarbetet för de många saknade och skadade efter helgens jordbävning i Sichuan. Över 100 000 personer uppges ha blivit hemlösa, och regn väntas i området de kommande dagarna, vilket ytterligare försvårar aktioner och hjälpsändningar. Tusentals militärer hjälper till att rensa upp i området, och premiärminister Li Keqiang har flugits in för att ”vägleda räddningsarbetet”.

Devastation and Frustration in Aftermath of Quake – Inget förklarar en jordbävnings förödelse bättre än bilder. New York Times har fotografer på plats, och här kan ett dussintals bilder med tillhörande bildtexter ses. Människor som har förlorat sitt hus och sina få ägodelar har i detta fattiga område en lång väg att gå tillbaka mot en rutinmässig vardag. Räkna med att kritiken mot myndigheterna kommer öka under veckan, i takt med att katastrofens omfattning blir tydligare.

China confirms 102 H7N9 cases, 20 deaths – Under söndagen bekräftades sex nya fall av fåegelinfluensan H7N9 i östra Kina. Enligt China Daily uppgår det totala antalet smittade nu till 102, och antalet dödsfall till 20. Av de insjuknade som fått vård har tolv personer blivit friska nog att kunna återvända hem. Samtliga fall sägs vara isolerade, och det finns ännu inga tecken på att viruset smittar från människa till människa.

No poultry contact in some Chinese bird flu cases: WHO – Reuters uppmärksammar dock oroande att flera av de kineser som insjuknat i H7N9 inte har haft någon kontakt med levande djur. Intervjuade experter spekulerar i om dessa patienter kan ha smittats via luft och damm i närheten av djurmarknader, eller av andra djur utanför marknaderna. En talesman för Världshälsoorganisationen utesluter inte att smittan kan komma från andra människor. Två fall som misstänkts ha smittats från människa till människa sägs nu vara under utredning.

China says aims to banish superstition, promote knowledge – Kinas myndigheter är tydligt oroade över olika religioners framfart i landet, och i veckan utfärdade landets högsta myndighet för religiösa frågor ett direktiv om att motverka vidskepelse och i stället uppmuntra kunskap. Enligt Reuters har Kina varit nervösa över religiös extremism sedan Falun gongs framfart under 80- och 90-talet, och pratar därför om religion som något som ”missleder massorna”. Reuters skriver att av Kinas omkring 100 miljoner religiösa personer, är omkring hälften kristna eller muslimer, och den andra hälften buddister eller taoister.

Sex fångar avrättade i Taiwan – Just innan helgen avrättades sex dödsdömda fångar i Taiwan. Avrättningarna har dragit till sig kritik från Amnesty, som ifrågasätter landets uttalade ambition att överge dödsstraffet. Dödsstraff har varit en känslig fråga i Taiwan sedan 1997, skriver InBeijings Linus Magnusson, då det kom fram att en man som avrättades hade erkänt sina brott under tortyr. Man slutade sedan tillfälligt med avrättningar, men sedan landet återigen började använda sig av dödsstraff 2010 har 21 dödsdomar verkställts i Taiwan.

Relaterat: SvD, GP, AffVä, DN, SR, GP, SvD, SvD, SvD, SR, SvD, SR

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.