Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 14

Veckans nyhetsbrev domineras av rubrikerna ”politik & internationella relationer” samt ”samhälle, kultur & hälsa”. Anledningarna är situationen i Korea, samt den fågelinfluensa som hittills har tagit livet av minst sex kineser.

Vad gäller Korea så kan ni nedan läsa urdrag från en handfull artiklar som berör olika aspekter av frågan. Vill ni ha min personliga åsikt, läs då denna kortare analys som jag skrev i veckans upplaga av Fokus.

Den nya fågelinfluensan, H7N9, verkar vara otäck på många sätt och vis. Den skiljer sig från tidigare virus främst genom att fåglarna som blir smittade inte verkar dö själva, så det är omöjligt att avgöra var den egentliga faran finns.

Riktigt illa blir situationen om viruset skulle ”anpassa sig” och spridas från människa till människa. Ännu finns tack och lov inga tecken på att så är fallet.

Värt att notera är även Economists specialrapport om Kinas internet som kom i helgens nummer. I nio informativa artiklar skriver magasinet om allt från näthandel och mirkobloggar, till cyberkrig och censur.

För att hålla er konstant uppdaterade om Kina och Asien, se till att följa InBeijing Twitter och Facebook.

InBeijings veckovisa nyhetsbrev är det enda i sitt slag på svenska; vidarebefordra det gärna till vänner och bekanta.

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 14

EKONOMI & HANDEL

China Local Debt May Top Estimates, Former Minister Says
Kinas tidigare finansminister Xiang Huaicheng gick i veckan ut och menade att Kinas lokala myndigheter har skulder till centralt håll på över 30 000 miljarder kronor, vilket är mer än dubbelt så mycket som hävdas från officiellt håll. Kinas tickande skuldbomb är enligt min mening en av de största hoten mot landets ekonomi. Mycket av pengarna har använts till infrastrukturprojekt eller skrytbyggen som knappast kommer generera nog med återkastning. Bloomberg uppmärksammar att man från centralt håll har infört flera regler för att begränsa utlåningen till lokala myndigheter, som dock har kringgått dessa genom minst 10 000 ”finansiella grenar” som skapats för att locka till sig lån.

Chinese Overtake Germans as Biggest-Spending Tourists – Kinesiska turister passerade i fjol sina amerikanska och tyska likar som de resenärer som spenderar mest pengar i utlandet. Under 2012 gjorde kineserna av med 102 miljarder dollar på sina semesterresor, jämfört med cirka 84 miljoner för turister från USA och Tyskland. Enligt Chosun Ilbo var det ökning för kineserna med hela 41 procent jämfört med 2011. Tack vare lättare visumkrav kunde 83 miljoner utlandsresor göras från Kina under fjolåret, jämfört med knappt 10 miljoner år 2000.

94% of Americans Cannot Name One Chinese Brand. Can you? – HD Trade Services citerar en undersökning som visar att bara sex procent av 1 500 tillfrågade amerikaner kan nämna namnet på ett kinesiskt varumärke. Detta trots att cirka 50 procent av alla konsumtionsvaror som säljs i Kina och USA produceras i Kina. Det mest kända kinesiska märket var Lenovo, som 2,53 procent av de tillfrågade amerikanerna kunde erinra sig. På femte plats kom Air China med 0,87 procent. Vad gäller japanska märken, så kunde 41 procent av de tillfrågade nämna minst ett.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

North Korea may be preparing new nuclear test – report – Under morgonen kom oroande rapporter från Sydkorea om att grannen i norr förbereder ytterligare ett kärnvapentest. Anledningen, skriver Reuters, är att man sett ökad aktivitet vid en anläggning som används för provsprängningar. Det ska handla om samma slags fordon och personal som samlades just innan landets förra kärnvapentest i februari i år. I artikeln uttrycker även amerikanska senatorn John McCain sin besvikelse över Kinas agerande, medan en sydkoreansk professor menat att Nordkorea redan slutat lyssna på Kina.

Coping with North Korea: Korean Roulette – Economist kom i helgen med en rad artiklar om situationen i Korea, bland annat denna ledare som föreslår hårdare tag mot den nordkoreanska regimen. Man menar att regimen under den nya, unga diktatorn Kim Jong-un i själva verket är ännu mer oberäknelig och otäck än vad som var fallet under hans faders tid vid makten. Economist menar att man måste försöka påverka regimens fall inifrån, bland annat genom att finansiera radiostationer och ta minsta chans att utbilda nordkoreaner som vistas i utlandet. Kina får sig en känga, bland annat för att vägra stänga bankkonton i Shanghai som tillhör Kim Jong-un och dennes bekantskapskrets.

Former top U.S. official: China getting fed up with North Korea – Kina har börjat tröttnat på Nordkorea, menar Kurt Campbell, som är amerikanska utrikesdepartementets högsta tjänsteman i Asien. Som källa ger han Kinas beteende i FN, samt privata konversationer med kinesiska politiker och företagare. Detta kan leda till att Kina omvärderar sin Korea-politik, vilket skulle ändra förutsättningarna och maktbalansen i hela norra Asien. Foreign Policy påpekat också att Kina nyligen vägrade skicka en diplomatisk delegation till Pyongyang som nordkoreanerna önskat.

US seeks to ease tensions with North Korea by postponing missile test – USA har skjutit upp ett missiltest som skulle ha ägt rum i Kalifornien denna vecka. Testet ska istället genomföras nästa månad, vilket enligt den amerikanska militären är ”det enda logiska och ansvarsfulla tillvägagångssättet” för att inte ytterligare öka spänningarna med Nordkorea. The Guardian påpekar att beslutet kommer samtidigt som man kan bekräfta att två nordkoreanska missiler flyttats till landets östkust, där de kan komma att avfyras den 15 april, vilket är 101-års-dagen för Nordkoreas grundare Kim Il-sungs födelsedag.

Japan Shifts From Pacifism as Anxiety in Region Rises – Den säkerhetspolitiska situationen i norra Asien har fått Japan att gå ifrån den pacifistiska konstitution som infördes efter andra världskriget. 1954 skapades landets ”försvarsstyrkor”, och det beslutades att dess militär inte tillåts ”agera offensivt”. Landets nya, konservativa premiärminister Shinzo Abe har höjt Japans militärbudget för första gången på 11 år, skriver Infoseek China. Abes prat om ”en modigare och starkare militärmakt” röner också större uppskattning bland allmänheten än tidigare. I februari deltog japanska soldater i en stor militärövning tillsammans med USA, där man ”förgjorde fiender” med skarp ammunition.

Xi promises peaceful, prosperous China helping neighbors – Under pågående Boao-mötet på den kinesiska ön Hainan, bedyrade Kinas nya president Xi Jinping att landets utveckling kommer vara fortsatt fredlig och bidra till ekonomisk tillväxt inte bara i Kina utan även i hela regionen. Xi menade att Kinas inkomstnivåer 2020 kommer vara det dubbla jämfört med 2010, vilket kommer bidra till grannländernas ekonomi. Om fem år menar presidenten att Kinas import kommer uppgå till 10 000 miljarder kronor, samtidigt som landets privata konsumtion och utländska investeringar kommer öka betydligt.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

Chinese Hacking Is Made in the U.S.A. – Den senaste tiden har USA uttryckt stor oro ökad aktivitet bland kinesiska hackers, som stjäl allt från myndighetshemligheter till privata småföretags patent. Bloomberg skrev i veckan en artikel om ironin i att kinesisk hacking hade varit omöjligt utan att amerikanska företag sålt elektronik till Kina, och kinesiska dataingenjörer fått utbildning i USA. För något årtionde sedan trodde man från amerikanskt håll att det nästan uteslutande skulle vara positivt att sprida billig teknik och kunskap till omvärlden. Man hade fel.

China’s internet: A giant cage – Liksom med teknik och hackers, så har inte heller spridningen av internet i Kina hittills medfört de positiva aspekter som många trodde för något årtionde sedan. I sin specialrapport om internet i Kina, påpekar Economist att myndigheterna inte bara har lyckats med att undvika storskalig aktivism på nätet, utan även förvandlat internet till ett verktyg att utnyttja till sin egen fördel. Man tar upp en rad fängelsedomar som kommit från aktivism på internet, men påpekar även att det finns en underliggande risk eller möjlighet att internet växer så pass fort att myndigheterna inte kommer kunna kontroller det.

WeChat War Escalates, Becomes Showdown Between Government and Internet Users – Debatten huruvida Tencent ska tvingas införa en avgift på sin tjänst WeChat intensifierades ytterligare i veckan. De tre statligt ägda telekombolagen har förlorat stora pengar i uteblivna sms-intäkter, på grund av Tencents populära tjänst där man via internetuppkoppling kan skicka meddelanden gratis. Tea Leaf Nation menar att fallet WeChat utvecklats till en kamp mellan Kinas internetanvändare, som ju vill ha kvar gratistjänsten, och de impopulära korrupta statliga företagen. Internetportalen Netease gjorde i veckan ett starkt ställningstagande, genom en artikel där man menade att detta avgör om Kina har en marknadsekonomi eller maffiaekonomi, samt huruvida ”den kinesiska drömmen” i själva verket just bara är en dröm.

Apple accused of kowtowing to China as it follows recent apology by banning app for ‘illegal’ content – Denna vecka har Apple bett om ursäkt till kinesiska myndigheter, efter att man beskyllts för att behandla kinesiska kunder sämre än de i USA. Kina verkar dock inte nöja sig med ursäkten, utan vill nu också kunna kontrollera innehållet i Apples App Store. Tidigare har Apple vägrat hörsammat dessa krav, men The Next Web uppmärksammar hur bland annat e-böcker med information om Tibet plockats bort från App Store i Kina under veckan, eftersom de ”bryter mot kinesisk lag”. Ser vi nu början på en App Store med kinesiska förtecken?

ENERGI & MILJÖ

City investigates high cancer stats – Rökning och luftföroreningar har gjort att cancer nu är den vanligaste dödsorsaken av alla i Peking. Utbredningen av cancer har nästan fördubblats 2001-2010, och uppgår nu till 302 cancerfall på 100 000 personer. Statliga Global Times berättar nu hur Pekings myndigheter ska utreda risker och orsaker noggrant, genom att fram till juni i år undersöka 50 000 personer i åldern 40-74 runt om i stadens nio olika distrikt. Åsikterna går i dag isär om till vilken grad föroreningarna bidrar till cancer. Lungcancer är hursomhelst den i särklass vanligaste sortens cancer i Peking.

Fishery resources in Yangtze River exhausted – Föroreningar, dammbyggen och överfiske har gjort att beståndet av fisk i Asiens längsta flod Yangtze kraftigt sjunkit under de senaste åren. China.org.cn menar att många av de 1 100 olika fiskarter som ursprungligen fanns i Yangtze inte setts till på flera år. Årligen dumpas över 30 miljarder ton avfallsvatten rätt ner i floden. De många vattenledningsprojekten – bland annat världens största damm Three Gorges – har ändrat vattnets nivåer och temperatur på ett vis som gör det svårare för fisken att föröka sig. Mycket av fisken som fångas i dag är 2-6 månader gammal. Det varnas för katastrofala följder om 5-8 år.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

H7N9 Bird Flu Cases Reach 21 In China; Death Total Unchanged At Six – De senaste siffrorna denna morgon angående utbredningen av det nya fågelviruset H7N9 visar att 21 personer insjuknat varav sex har avlidit. Enligt Forbes har alla fall uppstått i östra Kina, varav tio stycken i Shanghai. Oroligheterna har fått börsindex i Hongkong och Shanghai att sjunka, och marknader med levande fåglar har stängts i flera städer över hela östra Kina.

New Bird Flu Seen Having Some Markers of Airborne Killer – Bloomberg talar med en nederländsk doktor som uttrycker större oro för H7N9, än för tidigare sorters fågelvirus. Anledningen är att detta virus visar på mutationer som kan få det att bli luftburet, snarare än att endast smitta vid kontakt med djur. Dessutom så verkar detta virus inte få själva fåglarna att visa några sjukdomssymptom, vilket gör det betydligt svårare att kontrollera än den tidigare sortens fågelvirus, eftersom man helt enkelt inte vet vilka djur som är smittade. H7N9 väcker ännu många frågetecken, men tester har börjat göras angående smittorisker och eventuellt vaccin.

China Escalates Its Response to Outbreak of Avian Flu – Som svar på fågelinfluensan har Kina hittills slaktat över 20 000 djur, stängt flera marknader, skickat virusexperter till kycklingfarmer och utfört omfattande tester på människor som på grund av kontakt med fåglar anses vara i riskzonen. Det, menar New York Times, är en betydligt bättre behandling av riskerna än då man för snart tio år sedan mörkade utbrottet av SARS, som sedan ledde till nästan 800 dödsfall världen över. En talesman från WHO menar att kinesiska myndigheters agerande ”har varit utmärkt”.

Beijing needs to give world full picture of bird flu outbreak – South China Morning Post uttrycker i en åsiktskrönika mer oro för kinesiska myndigheters sätt att hantera fågelinfluensans utbrott på. Man påpekar att det faktiskt tog över tre veckor för myndigheterna att tillkännage de första dödsfallen från viruset, som inträffade 4 och 10 mars. I början av mars sammanträdde nämligen Kinas parlament i Peking, och fokus i media låg på det ledarbyte där Xi Jinping officiellt övertog presidentposten. Man menar att fördröjningen inte är helt olikt det som skedde vid SARS-utbrottet i början av 2000-talet, och uttrycker hopp om att informationen nu efter parlamentssammanträdet avslutats kommer bli tillgänglig fortare.

’I was so brainwashed in North Korea death camp I betrayed my family’: Survivor’s shocking story – En gripande historia från Mirror om en nordkoreansk flykting som lyckades ta sig ut från ett av landets många fångläger. Han föddes där, och blev så verklighetsfrånvänd att han anmälde sin mor för flyktförsök varpå hon och även brodern avrättades. Själv fick han flera gånger utstå tortyr, innan han till slut lyckades fly och utklädd som soldat ta sig över gränsen till Kina. Flyktingen åker nu världen runt för att föreläsa om situationen i Nordkorea samt dess omänskliga fångläger där omkring 200 000 personer tros sitta.

China’s biggest problem is its lack of ‘soft power’ – I en hård krönika sätter Kansas City ord på ett av Kinas största problem; dess brist på ”softpower”. Trots att Kina spenderat otaliga miljarder på att marknadsföra sin kulturella sektor, har man inte lyckats göra sin världsbild populär i många andra länder. Det påpekas hur nästan alla Kinas grannländer, inklusive Vietnam, närmar sig USA av rädsla för Kinas politik. På listan av Kinas allierade finns Kuba, Sudan, Zimbabwe, Nordkorea och Iran. Man försöker även närma sig Serbien som en vän i Europa. Artikeln menar också att fusk och falsk information får omvärlden att se med skepsis på allt från Kinas media till kinesiska studenters betyg och ansökningar.

Relaterat: SvD, SvD, SvD, SR, SR, SR, SvD, GP, DN, SR, DN, SvD, SvD, Affvä, GP, SvD