Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 13

Denna vecka har Nordkorea ytterligare trappat upp nivån genom att skrota vapenstilleståndet med Sydkorea samt hota USA med kärnvapenkrig.

Nedan kan ni läsa Nordkoreas krigsförklaring översatt till engelska, samt ett par länkar som sammanfattar läget. De flesta bedömare är dock överens om att det främst handlar om retorik, och att ingen, minst av allt Nordkorea, vill se ett riktigt krig.

I övrigt har statlig kinesisk media trappat upp sina klagomål mot Apple, och det spekuleras i om myndigheterna driver en kampanj för att gynna inhemska telekomföretag och mobiltelefontillverkare.

Via veckans länkar kan ni även se hur antalet kinesiska myndighets-konton ökar på landets mikrobloggar, samt läsa hur den kinesiska censuren fungerar online, och hur ofattbart snabb den är.

InBeijings veckovisa nyhetsbrev är det enda i sitt slag på svenska; vidarebefordra det gärna till vänner och bekanta.

För att hålla er konstant uppdaterad om Kina och Asien, se till att följa InBeijing Twitter och Facebook.

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 13

EKONOMI & HANDEL

Why is China’s state-run media targeting Apple? Five theories – Under de senaste veckorna har Apple fått mycket kritik av statlig kinesisk media. De har beskyllts för att bryta mot Kinas konsumenträtt, och för att förvägra kinesiska kunder samma service och garanti som i USA. CNN Money listar fem tänkbara anledningar till att Apple hängs ut. Det kan vara så att Kina vill hämnas på hur kinesiska företag som Huawei och ZTE behandlats i USA, eller om att kinesiska myndigheter vill få sina inhemska elektronikföretag och mobiltillverkare att växa på Apples bekostnad.

China’s Leader Tries to Calm African Fears of His Country’s Economic Power – Under förra veckans vistelse i Afrika, lovade Kinas nya president Xi Jinping att fortsätta investera stora summor pengar i den afrikanska kontinentens utveckling. Han lovade bland annat att fullfölja det löfte som gavs i fjol, om att satsa drygt 120 miljarder kronor på att förbättra afrikansk infrastruktur, och att träna upp 30 000 afrikanska ”experter” i olika områden inom tre år, vilket inkluderar stipendium för 18 000 afrikaner att studera i Kina. New York Times menar dock att vissa afrikanska tjänstemän i dag är skeptiska till hjälpen från Kina.

The Limits of China’s Market Model – I en ny bok pekar författaren James McGregor ut begränsningarna med Kinas ekonomiska system, som han kallar ”auktoritär kapitalism”. Han menar att de kinesiska myndigheterna spelar en allt för stor roll i ekonomin, särskilt då subventioner för stora statliga företag hämmar innovationen och förstör förutsättningarna för entreprenörer inom många viktiga områden. New York Times intervjuar McGregor, som bland annat menar att amerikanska företag ”i det långa loppet” inte behöver oroa sig för att de ineffektiva kinesiska företagen kommer ta över globalt.

Everything You Need To Know About China’s Crackdown On Wealth Management Products – Kinas myndigheter har i veckan infört en rad restriktioner mot kapitalförvaltningsprodukter, som på kort tid blivit oerhört populära i Kina. Detta för att kinesiska investerare ofta saknar alternativ, och är beredda att acceptera den höga risk som dessa produkter innebär. Business Insider Australia förklarar med grafik hur Kinas kapitalförvaltningsprodukter fungerar, och varför de utgör ett hot mot ekonomin om de faller utom kontroll. Efter att nya restriktionerna tillkännagivits förr dock börsen i Shanghai med ett par procent.

Li Ka-Shing: HK property warning – Fastigheter i Hongkong har länge varit ett populärt investeringsalternativ för såväl lokalbor som rika kineser, britter och amerikaner. Men nu varnar fastighetsmagnaten Li Ka-shing, som är Asiens rikaste man, investerare för att hålla sig borta från Hongkongs bomarknad. Enligt Financial Times har priserna för privatbostäder i Hongkong stadens stigit med 120 procent sedan 2008. En ny uppsättning restriktioner har nyss införts för att kyla ner prisrallyt.

Japan-EU agree to free trade talks; autos seen as flashpoint – Under veckan har Japans president Shinzo Abe och Europakommissionens ordförande Herman van Rompuy tagit de första stegen mot ett frihandelsavtal mellan Japan och EU. Det talas om ett omfattande avtal som ska inkludera de flesta industrier. Men stort motstånd kommer dock från Europas vacklande bilindustri, som enligt Asahi Shimbun fruktar konkurrens från japanska tillverkare om importskatten på bilar från Japan tas bort. Tillsammans står Japan och EU för en tredjedel av världsekonomin.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

Full war declaration statement from DPRK (via KCNA) – Reuters översätter Nordkoreas officiella krigsförklaring från förra veckan, där man deklarerar att vapenstilleståndet nu är över på koreahalvön, och att tiden har kommit för att ”göra upp med de amerikanska imperialisterna”. I uttalandet hyllas Kim Jong-uns förträfflighet som befälhavare, och man hotar vitt och brett med att använda sin kärnvapenarsenal i en ”final do-or-die battle”.

North Korea says it has entered a ‘state of war’ with South – Financial Times sammanfattar situationen kring Nordkoreas krigsförklaring, och intervjuar analytiker som påpekar att detta främst handlar om att landets nya diktator Kim Jong-un vill visa sig tuff. En taleskvinna från Vita huset menar dock att man i USA tar hoten på allvar, och i veckan flög två amerikanska bombplan av typen B-2, som kan laddas med kärnvapen, över Seoul som en varning mot Nordkorea. USA har dessutom flyttat flera bombplan från Japan till Sydkorea.

The Korean Crisis: Kim’s Dangerous Game – New Yorkers läsvärda korrespondent Evan Osnos påpekar att till och med ryssarna oroas över utvecklingen i Nordkorea. Han listar även de anledningar som fått landet att gå så långt i sin retorik; nya tuffa FN-sanktioner, nya militärövningar mellan USA och Sydkorea, samt FN:s återupprepade kritik mot landets mänskliga rättigheter, allt samtidigt som den nya unga diktatorn försöker stärka sin position i landet och vinna respekt i omvärlden. Även om Nordkorea vill undvika fullskaligt krig, menar Osnos att det är sannolikt med nya sammandrabbningar till havs, eller ytterligare provskjutningar och missiltest från Nordkoreas sida.

China’s first lady serenaded Tiananmen troops – I veckan dök ett gammalt fotografi upp på Kinas internet, föreställandes landets populära presidentfru Peng Liyuan, som sjunger för trupperna på Himmelska fridens torg i samband med massakern där 1989. Bilden kommer olägligt, då Peng den senaste tiden fått mycket uppskattning hos allmänheten och i medier för sin enkla men eleganta klädstil stil och framtoning. AP talar om bildens betydelse människorättsaktivister, men påpekar också att bilden knappast kommer spridas i Kina. De användare som postat bilden på sina mikrobloggar har genast fått hela sitt användarkonto raderat.

Scourge of family feuds blights China – I Kina står politiken över lagen, och politiken handlar främst och pengar och makt. Det skriver The Age, vars läsvärda korrespondent John Garnaut nystar i ett fall som gäller väpnad uppgörelse mellan olika familjer i Kinas politiska toppskick. Hu Dehua, son till bortgångna liberala politikerna Hu Yaobang, fick för ett tag sedan sina egendomar i Peking stormade hundratals beväpnade män, varpå han förlorade flera värdefulla fastigheter. The Age publicerar en kortare video över händelsen, och talar om en maffia-isering av kinesisk politik, särskilt som polisen vägrade ingripa till Hu Dehuas hjälp.

Xinjiang Court Sentences 20 For Separatism - I veckan dömdes 20 personer till fängelse i provinsen Xinjiang, för att enligt domstolen ha ”fått sina tankar förgiftade av religiös extremism”. Enligt China Digital Times tillhörde alla de 20 dömda minoritetsgruppen uigiurer, som är muslimer och ofta hamnar i konflikt med lokala myndigheter. De beskylldes för att sprida islamistisk propaganda, samtidigt som en talesman för World Uyghur Congress menar att allt de dömda har gjort är att lyssna på radiokanalen Radio Free Asia. Domarna kommer näran inpå de våldsamheter som i mars uppstod mellan muslimer och han-kineser i staden Korla, Xinjiang.

Burmese Security Forces Fire on Rioters – Upplopp och bråk i Burma mellan muslimer och buddister blir snabbt allt vanligare och våldsammare. För ett par veckor sedan miste minst 40 personer, främst muslimer, livet i en stad i centrala Burma, där också flera moskéer slogs sönder. Förra veckan fortsatte oroligheterna, och Radio Free Asia rapporterar hur burmesiska säkerhetsstyrkor för första gången öppnade eld mot upploppsmakare, och sköt minst fem buddister som var i färd med att slå sönder muslimska affärer och bostäder.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

Why I just got called out by North Korean state media – Nordkoreas statliga nyhetbyrå har också hunnit med att i veckan attackera Washington Post, för att agera som stormtrupper i den fientliga politik som USA:s myndigheter för mot landet. Anledningen är en artikel som Washington Post för en dryg vecka sedan skrev om nordkoreanska diplomater smugglar droger på myndigheternas uppmaning. Uppgifterna kommer från nordkoreaner som flytt till Sydkorea, och menar att droger inte bara är en växande inkomstkälla för Nordkorea, utan även skapar en allt större oreda inne i landet, där många invånare sägs använda billiga droger som verklighetsflykt. Nordkoreas statliga nyhetsbyrå förnekar alla uppgifter.

With China’s Hottest Social Network in Danger, Netizens Cry: Hands Off! – Det är inte bara utländska företag som Apple som drabbas av kinesiska myndigheters vrede. Nyligen rapporterade statlig tv om hur Kinas ministerium för industri och IT har uppmanat internetföretaget Tencent att införa en avgift på sin service, som i dag innebär att dess 300 miljoner användare kan skicka gratis text- och röstmeddelanden till varandra. En anledning tros vara att de statliga telekomföretagen går miste om stora intäkter från sms. Tea Leaf Nation citerar en rad upprörda internetanvändare, som bland annat ser den statliga inblandningen som ett bevis på att myndigheterna är ute efter att tjäna pengar snarare än att underlätta människors liv.

The astonishing speed of Chinese censorship – BBC utvärderar en studie angeånde mekanismerna kring censur på Kinas mikroblogg Sina Weibo, genomförd av två västerländska dataingenjörer, som följde 3 500 konton på mikrobloggen under en månads tid. Vad man främst kom fram till var att censuren agerade väldigt snabbt; majoriteten av alla inlägg som censureras tas bort redan inom en timme, och 90 procent inom 24 timmar. Man kom även fram till att vissa användare råkar ut för särskild bevakning med större risk att få sina inlägg borttagna, och att vissa nyckelord verkar finnas som automatiskt gör att en post undersöks mer noggrant. Om en post är extra känslig raderas den helt, inklusive kommentarer och ”re-tweets”.

Number of Government Weibo Accounts Soars – Samtidigt som censuren vid Kinas mikrobloggar bara blir allt strängare, så noterar China Digital Times att antalet konton som myndigheterna registrerar på mikrobloggarna samtidigt ökar. Under fjolåret öppnades 176 700 officiella myndighetskonton vid landets mikrobloggarn, vilket innebär en ökning med 249,5 procent på bara ett år. Konton skapas för att sprida information samt förbättra imagen hos lokala myndigheter, polisen, domstolar, rådgivande församlingar och kommittéer av olika slag.

China E-Commerce Rises 64.7% In 2012 – Enligt nya siffror förra veckan från Internet Society of China, steg näthandeln i Kina under fjolåret med 64,7 procent, för att uppgå till över 200 miljarder dollar. Tillväxten tros öka ytterligare under de kommande åren, då Kina förväntas passera USA som det land i världen med störst internethandel. Forbes noterar att flera kinesiska näthandelsföretag ändå har fått se sina aktier falla kraftigt det senaste året.

ENERGI & MILJÖ

Air Pollution, Birth Defects, and the Risk in China (and Beyond) – Bloomberg kommer med en skrämmande sammanfattning av rapporter angående hur Kinas miljöproblem drabbar hälsan hos nyfödda barn runtom i landet. Av tre olika undersökningar sticker en ut som extra otäck, där ett klart samband dras mellan föroreningar i kolprovinsen Shanxi, och den höga utbredning av hjärn- eller nervskador som där finns bland spädbarn. Ytterligare en undersökning visar sambandet mellan ett kolkraftverk i staden Chongqing, och utvecklingssvårigheter vad gäller bland annat motorik bland småbarn i området.

1.1 trillion yuan in economic losses from pollution in 2010, China report says – Ännu en skrämmande rapport visar hur kostnaderna för Kinas miljöförstöring under 2010 översteg en biljon kronor, och då har man ändå inte räknat med konsekvenser som dödsfall och hälsoproblem. Utgifterna har mer dubblats sedan 2004, då man med samma kriterier räknade ut en kostnad på mindre än en halv biljon kronor för miljöproblemen. South China Morning Post påpekar att kostnaderna för miljöförstöring under 2010 därmed ökade snabbare än BNP, och skulle utgöra omkring 3,5 procent av hela Kinas ekonomi om man räknade med skador på exempelvis skogar och vårmarker.

China’s Massive Water Problem – I veckan släpptes även Kinas första ”nationella vattenrapport” någonsin, vilket innebar ännu mer dåliga nyheter för miljön. China Digital Times sammanfattar att 44 procent av norra Kinas grundvatten är förorenat, 80 procent av landets vattendrag har otillräcklig kontroll mot översvämningar, samt att antalet sjöar eller floder med en yta på över 100 kvadratkilometer har halverats sedan 1990-talet. Röster höjs också för att omvärlden måste påverka Kina att hushålla med sina vattenresurser, annars riskerar Kinas ekonomiska och politiska stabilitet att hotas.

Chinese car and oil industries argue over air pollution costs – Allt medan föroreningen av Kinas land, vatten och luft pågår, så understryker China Dialogue hur olika särintressen i Kina bråkar om vem som bör ta det ekonomiska ansvaret för landets miljöproblem. Allra tydligast gäller detta kvalitén på det bränsle som tankas i Kinas nu fler än 100 miljoner bilar, och som innehåller många gånger fler högre nivåer av svavel än exempelvis i USA. Oljebolagen vill givetvis inte betala för att förbättra bränslet, och de höjda bensinpriser som krävs för att myndigheterna skulle stå för notan, riskerar framkalla missnöje hos allmänheten.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

2 in China first known deaths from H7N9 bird flu – Två män i Shanghai-området har nyligen dött av en mindre vanlig typ av fågelinfluensa, och är därmed de två första människorna som dör av detta virus. Myndigheterna är ovetande om hur de två männen smittats, men säger att det inte finns några bevis för att viruset överförts från andra människor, vilket i så fall skulle innebära en stor risk för epidemi. AP skriver att ytterligare en man i provinsen Anhui insjuknat allvarligt av samma slags virus, och att Världshälsoorganisationen följer fallen med största noggrannhet.

Can China Deliver The China Dream(s)? – De senaste veckorna har det i media pratats mycket om ”den kinesiska drömmen”, sedan Kinas nya president Xi Jinping sade sig vilja förverkliga denna. Uttrycket är något luddigt, och The New Yorkers korrespondent Evan Osnos tar sin grannes vardagsbekymmer som utgångspunkt då han påpekar att ordet ”dröm” bör användas i plural snarare än singular. Detta för att Kina ser så annorlunda ut på olika platser, och utvecklingen går så pass fort, att nästan alla kineser i dag har olika drömmar och målsättningar. Xi Jinpings största utmaning ligger därför snarare i att tillgodose alla vitt skilda behov.

China’s ”black clinics” flourish as government debates health reform – Detaljerna för Kinas efterlängtade sjukvårdsreform har ännu inte mejslats ut, och misslyckandet med att reformera det illa omtyckta systemet med mantalsskrivning (hukou) gör att många migrantarbetare och studenter inte har rätt att tillgå subventionerad sjukvård i de städer där de för tillfället bor. Reuters skriver om de ”svarta kliniker” som nu fyller dessa tomrum. Små mottagningar utan licens är i dag många fattiga kinesers största hopp för medicinsk hjälp. Bara under 2010 stängdes över 1 000 ”svarta kliniker” ner i Pekings, men många av dem öppnar igen bara ett par dagar senare i nya lokaler.

Henan farmers on potentially toxic wheat: “They are all sold to you. We don’t eat them.” – Matsäkerhet är ett ständigt orosmoment i Kina, vilket inte minst de senaste veckornas döda grisar och ankor i olika vattendrag visat på. Offbeat China skrev dessutom i veckan om ett otäckt inslag på statlig tv, där det visas hur jordbrukare i ett samhälle i provinsen Henan använder smutsigt avfallsvatten från ett pappersbruk för att vattna sina vetefält. Skrattandes säger bönderna till kameran att de aldrig skulle äta denna vete själva, utan bara säljer den vidare till marknader och andra återförsäljare.

In the beginning was the ideogram – Economist berättar hur Kina på bara några årtionden gått från att vara ett land där all utländsk religion förtrycks å det grövsta, till att i dag producera mest biblar i hela världen. Det finns nu uppskattningar om antalet kristna kineser som sträcker sig från 67 till över 80 miljoner, och det finns långt ifrån nog med biblar till alla dessa. Dessutom innebär de billiga förhållandena i Kinas tryckeriindustri att många biblar också nu trycks här för export.

Japanese whisky gets warm welcome in Britain – Japansk whisky har på senare år vunnit många internationella priser, och exporten till Europa har ökat från 1 800 till 15 000 lådor om året mellan 2006 och 2012. Särskilt stort har intresset varit i Storbritannien, vars invånare ju är relativt kräsna då det gäller whisky. Enligt Japan Times hör whiskyns expansion ihop med att det japanska köket på senare år blivit allt mer populärt utanför Asien.

Relaterat: SR, DN, DN, GP, SR, DN, SvD, SR, SvD, DN, GP, SvD