Kinas nya presidentfru och massakern på Himmelska fridens torg 1989

Kinas nya president Xi Jinping har en fru vid namn Peng Liyuan (彭丽媛), som länge varit en känd sångerska och artist.

Hon har flera gånger uppträtt vid den populära nyårsgalan på kinesisk tv, och fått flera priser för sina framträdanden, redan innan hennes man nådde den politiska toppen.

Peng är en av Kinas mest berömda sångerskor, och det brukar sägas på skämt att hon var mer känd än Xi Jinping ända tills denne blev president.

Under Xi Jinpings stadsbesök i Ryssland förr veckan, fick Peng Liyuan beröm från såväl media som internetanvändare för sin rena och eleganta stil. Kopior av den kappa hon hade på sig sålde som smör på kinesiska näthandelssidan Taobao.

Peng är även ”hälsoambassadör” för Förenta Nationerna, och jämförs nu av många med Michelle Obama, som ”modern, extrovert och fashionabel”.

Därmed är hon en rak motsats till de två tidigare kinesiska presidenternas fruar, som båda höll sig borta från strålkastarljuset. Landets internetanvändare sade sig ofta skämmas för avgående presidenten Hu Jintaos fru, som har beskrivits med attribut allt från ”omänsklig” till ”ful”.

Men i går dök något störande upp även om Peng Liyuan på Kinas mikroblogg Sina Weibo.

En användare vid namn @HKfighter lade upp en kopia av ett magasin i Hongkong, som publicerat en bild på vad som sägs vara en ung Peng Liyuan, sjunga för soldater på Himmelska fridens torg 1989. Till bilden skriver användaren:

@HKfighter: After the Tiananmen Massacre, Peng Liyuan sang to comfort the soldiers. Open Magazine published this photo. [Then] for the 82nd anniversary of the founding of the Chinese Communist Party [in 2003], she sang the theme song for a commemorative film, declaring “fight for power, rule the country,” the heartfelt thoughts of the Party elders.

Peng har länge haft band till militären, är rektor vid dess konstfakultet, och har i dag den civila graden generalmajor. Om bilden är riktig skulle det innebära ett stort slag mot det nya presidentparets image.

Samtidigt är det givetvis svårt att verifiera bildens autencitet, men ni kan bedöma själva här nedan.

Se här en länk till Foreign Policy som också publicerar bilden, och påpekar att användarkontot @HKfighter genast raderades från Sina Weibo efter sin post.

Peng-LiyuanKinas presidentfru i dag..

peng liyuan xi jinping..och en bild från Himmelska fridens torg 1989 som sägs föreställa henne.