Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 12

Under föregående vecka gav sig Xi Jinping ut på sitt första statsbesök som president, där han med pompa och ståt togs emot i Moskva. De båda länderna förväntas utöka sitt samarbete inom en rad områden, främst då vad gäller handel med olja och naturgas.

Besöket kan givetvis också ses som ett utrikespolitiskt ställningstagande, och försök att skapa en enad front mot USA och väst. I natt anlände Xi från Ryssland till Tanzania, och kommer sedan besöka Sydafrika och Kongo innan det bär av hem till Kina igen.

I övrigt skriver Economist en intressant rapport om Alibaba, världen största näthandelsföretag, som snart kan komma att listas på börsen. Företaget har stor tillväxtpotential i utlandet, men även i Kina inom sektorer som mikrolån och försäkring.

Förutom en bli en attraktiv aktie, kan Alibaba komma att förändra hela Kinas ekonomi, genom utlån till entreprenörer som ofta får nobben av Kinas statliga banker.

För att dagligen hålla dig uppdaterad om Kina och Asien, se till att följa InBeijing Twitter och Facebook.

Vänligen vidarebefordra även detta mail till vänner och bekanta med Kina-intresse.

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 12

EKONOMI & HANDEL

Alibaba: The world’s greatest bazaar – Världens största näthandelsföretag Alibaba är på väg att lista sig på börsen. I en specialrapport uppmärksammar Economist företagets stora potential vad gäller lönsamhet, och analytiker menar att det kommer bli något mycket större än Facebooks IPO. Alibaba har de senaste åren även börjat syssla med mikrolån, och har snart lånat ut över två miljarder dollar till kinesiska entreprenörer som vanligtvis har svårt att få lån vid landets statliga banker.

Where Chinese Consumers Are Spending Their Cash – Även Wall Street Journal uppmärksammar hur en allt större andel av kinesisk privatkonsumtion sker på internet. Enligt en rapport från McKinsey kommer försäljningen online öka från 190-210 miljarder dollar år 2012, till 420-650 miljarder dollar 2020. Jämfört med fysiska affärer är hushållsapparater 15 procent billigare att köpa online, och kläder 9,6 procent billigare.

Economists: China Mirrors U.S. on Eve of Financial Crisis – Analytiker vid Nomura menar att det finns slående likheter mellan Kina i dag, och USA just innan finanskrisen där. Det handlar om att fastighetspriserna har ökat för fort, och att man håller på att nå den fulla potentialen för sin ekonomiska tillväxt. Wall Street Journal citerar analytiker som menar att de flesta ekonomiska kraschar uppstår i länder som växer så fort att ledarskapet överskattar dess potential. Det sägs dock även att landets ekonomiska framtid kan räddas om de nya ledarna nu genast börjar agera angående skenande fastighetspriser och dåliga lån.

For China, Five Economic Reforms Needed For Powerhouse Status – Det är inte bara Nomura som ser svagheter i Kinas nuvarande tillväxtmodell. OECD kom i fredags med en rapport där fem punkter angeånde Kinas ekonomi listas, som OECD anser att Kina behöver reformera för att skapa hållbar ekonomisk tillväxt. Det handlar bland annat om reformer inom finanssektorn, och att satsa mer på grön energi och miljö. Forbes noterar att OECD dock spår Kinas tillväxt fortsatt hög: 8,5 procent i år, och 8,9 procent år 2014.

Shanghai car plate auction hits new high – I några av Kinas större städer har myndigheterna infört restriktioner för att begränsa antalet nya bilar. I Shanghai görs detta genom att auktionera ut ett visst antal registreringsplåtar varje månad. De är en enorm efterfrågan på dessa, och priserna stiger ständigt, vilket gör det svårare för mellanklassen att köpa bil. Enligt Eastday kostade en registreringsplåt i Shanghai under mars månad 91 898 yuan, alltså ungefär lika mycket i kronor. Och det är alltså bara för skylten, och inte för bilen.

Beijing’s limits to growth detailed – Peking har de senaste årtiondena växt enormt fort, vad gäller såväl befolkning som BNP. Statliga Global Times menar att det dock snart kan vara slut med denna tillväxt, främst eftersom det helt enkelt inte längre finns nog med vatten och land. Dessutom blir det allt svårare att få infrastruktur, utbildning och sjukvård att räcka till. Peking håller på att bli så stort att man snart växer samman med grannprovinsen Hebei och hamnstaden Tianjin. I regionen Peking-Tianjin-Hebei fanns 104 miljoner invånare år 2010. Om sju år beräknas siffran vara 120 miljoner.

China Takes Aim at Foreign Car Makers – Volkswagen kommer återkalla 380 000 fordon i Kina, sedan det under veckan kommit rapport i media om att återvinningen av luft i dessa bilar skulle vara osäker. De egna test som Volkswagen har utfört visar inga farliga värden, och enligt analytiker handlar dessa mediarapporter snarare om att myndigheterna vill kritisera utländska biltillverkare, för att på detta vis ge konkurrensfördelar till de inhemska märkena. Enligt Fox News vill Kinas myndigheter öka de inhemska tillverkarnas del av marknaden från 30 procent i dag, till 40 procent redan år 2015.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

China’s Leader Argues for Cooperation With Russia – Under veckan har Xi Jinping företagit sig sift första utländska statsbesök som president, vilket gick till Ryssland. Han togs emot med pompa och ståt i Moskva, och samarbetet väntas öka inom områden som olja och gas, vilket Xi Jinping också i ett tal sade väl tjänar syftet med ”nationell återfödelse” för båda länderna. New York Times uttrycker dock oro över mänskliga rättigheter, då Xi Jinping också var noga med att säga att utomstående aktörer inte bör blanda i sig andra länders ”inre angelägenheter”, en slogan som ju även Putin verkar gå efter.

China and Japan Spar Over War Trials, More Than 6 Decades On – New York Times uppmärksammar att Japans nya premiärminister Shinzo Abe nyligen officiellt gick ut och kallade Tokyo-rättegångarna för ”a victor’s justice”. Vid dessa rättegångar dömdes 1947 dussintals japanska militärer och politiker till döden för brott under andra världskriget, vilket Abe nu alltså menar var felaktigt. Han har tidigare sagt att dessa krigsförbrytare ”inte är brottslingar enligt japansk lag”. Uttalandet skapar stor irritation i Kina och andra grannländer. New York Times menar att det är samma sak som om Angela Merkel skulle ifrågasätta huruvida Nürnberg-rättegångarna var rättvisa eller inte.

China Sees Spate of Defections from N.Korean Soldiers – Enligt Chosun Ilbo har antalet nordkorenaska soldater som defekterat över gränsen till Kina ökat den senaste tiden. En grupp om tolv beväpnade soldater som flytt till Kina fångades nyligen och skickades tillbaka till Nordkorea av kinesiska myndigheter. Tidigare denna månad flydde två andra soldater över gränsen efter att ha skjutit sin befälhavare. De allt fler avhoppen antas ha att göra med en allt större matbrist, som nu även drabbar Nordkoreas militär.

China punishes North Korea for nuclear tests – Även fast Kina fortfarande skickar tillbaka flyktingar till Nordkorea, så menar South China Morning Post att man på andra vis har börjat straffa sin granne för de provsprängningar som Kim Jong-uns regim genomförde utan kinesiskt godkännande. Det handlar bland annat om tuffare kontroller av fartyg, och inspektionsräder som gör det dyrare och krångligare för Nordkorea att samarbeta ekonomiskt med Kina. Syftet är enligt artikeln inte att helt förstöra handeln och samarbetet med Nordkorea, men att införa bestraffningsåtgärder som känns.

Foreign policy: Changing faces – I Kina har nu ett nytt team av ministrar och diplomater utsetts, som de kommande åren ska hantera landets ofta besvärliga relationer med omvärlden. Economist gör en utvärdering av den nya personalen, och menar att Xi Jinping kommer prioritera att förbättra relationerna med USA och Japan. Den nya utrikesministern Wang Yi var Kinas ambassadör i Tokyo 2004-2007, och är expert främst på regional politik. Man påpekar också att Xi Jinping kommer ha stort personligt inflytande i utrikespolitiken, eftersom få av de 25 politikerna i den nyutnämnda politbyrån har någon erfarenhet inom detta område.

UN envoy to Burma visits after violence kills dozens – Sedan starten av Burmas politiska reformer, har våldet mellan landets muslimer och buddister det senaste året ökat lavinartat. Nu i veckan har dussintals människor dödats och tiotusentals blivit hemlösa, efter stora drabbningar där främst de numerärt underlägsna muslimerna råkade illa ut. Polisen beskylldes för att stå och titta på då fem moskéer sattes i brand. CBC News talar med FN:s sändebud till Burma, som menar att det finns en stor vilja mellan de båda grupperna att samarbeta, men att det också finns en klick med våldsverkare som måste fångas och bestraffas.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

E-commerce in China: The Alibaba phenomenon – Ännu en artikel i veckans upplaga av Economist angående Kinas Alibaba, som är världens största näthandelsföretag. Otrolig statistik innefattar att försäljningen vid två av företagets plattformar i fjol översteg en biljon kronor, vilket är mer än Amazon och eBay tillsammans. Alibaba har också stor potential att expandera utomlands, särskilt i regioner som Sydostasien, Afrika och Latinamerika. Här har internetanvändarna liknande behov som de i Kina, och kinesiska företag inom sektorer som telekom och infrastruktur finns redan på plats.

South Korea says China hack link a ’mistake’ – I veckan drabbades Sydkorea av en hackingattack mot över 30 000 datorer, som riktade sig mot bland annat banker och mediaföretag. Till en början gick sydkoreanska myndigheter ut och sade att IP-adressen som attackerna gjordes från var kinesiska. Men sedan ångrade man sig, och sade att anklagelserna var ”ett misstag”, och att IP-adresserna i själva verket kommer någon annanstans ifrån. BBC påpekar att den naturliga misstanken är Nordkorea, som beskylldes för liknande attacker mot Sydkorea 2009 och 2011.

ENERGI & MILJÖ

China’s Poison Air Is Becoming Its Leading Export – Kinas luftföroreningar skapar inte bara stor oro bland landets egna befolkning, utan även i Japan, Sydkorea, Taiwan och Hongkong. Denna artikel från Bloomberg tar sin utgångspunkt i ett flygplan som inte kan lyfta i Tokyo, eftersom ett moln av sand och föroreningar tagit sig till hela vägen från Kina över till Japan. Hur Kina gör upp med sin miljöförstöring kommer påverka det politiska klimatet och tillväxten i hela regionen Asia-Pacific, menar en författare som här intervjuas.

As Pollution Worsens in China, Solutions Succumb to Infighting – Ingen har väl missat den senaste tidens miljöskandaler i Kina, med livsfarlig luft och allt skitigare vatten. Däremot är inte många medvetna om den kamp som enligt New York Times pågår bakom kulisserna i den kinesiska politiken och näringslivet, över hur hårt man bör handskas med denna miljöförstöring. Det finns nämligen stora statliga företag och andra mäktiga ekonomiska intressen som inte vill se hårdare tag mot utsläpp vid kolkraftverk, eller standardisering vad gäller halten av svavel i bensin.

China’s Toxic Water – I veckan var the ”World Water Day”, vilket har fått flera organisationer och medier att uppmärksamma hur Kinas vatten både är otillräckligt och förorenat. Atlantic publicerar 17 bilder från ”cancerbyar” i södra Kina, där invånare på grund av skitigt vatten blivit sjuka i bland annat cancer. De otäcka bilderna kommer från prisbelönta kinesiska fotografer via Greenpeace.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

China’s new first lady Peng Liyuan an instant internet hit – Under Xi Jinpings statsbesök i Ryssland, överöstes hans fru med beröm och kärleksförklaringar från Kinas internetanvändare. Tidigare har mikrobloggarna svämmat över med negativa uttalanden om hur ful, falsk och omänsklig den förre presidenten Hu Jintaos fru framstod som. Xis fru, som heter Peng Liyuan, var dock känd som sångerska i Kina innan hon blev presidentfru. Efter hennes framträdande i Ryssland har näthandelssidan Taobao sålt fler skor, jackor och väskor som liknar de Peng Liyuan hade på sig då hon klev av planet i Moskva.

Why the One-Child Policy Has Become Irrelevant – På senare tid har det upptstått en stor debatt i Kina om ettbarnspolitikens vara eller inte vara. Atlantic påpekar dock att ettbarnspolitiken på många ställen i Kina redan är irrelevant, eftersom många familjer inte har några problem att betala de böter och extra avgifter som ett andra barn innebär. Många kineser flyttar också runt i olika städer, vilket gör det svårt för myndigheterna att hålla koll på det exakta antalet barn. ”De flesta av mina vänner har två barn, förutom de som har tre barn”, säger en intervjuad migrantarbetare i artikeln.

Beijing Favors The Fake Over the Authentic in Architecture – En skribent som bor i området kring det uråldriga Trumtornet här i Peking, skriver för Los Angeles Times om hur månghundraåriga gator och bostäder i hennes närhet nu rivs, för att ge plats åt shoppingcentrum och parkeringsplatser. Jag bor själv i området och bevittnar den sorgliga utvecklingen där autentiska byggnader rivs och ersätts med kopior anpassade för turism och profit. Pekings gamla bostäder kallas ”hutonger”, och enligt UNESCO finns bara drygt 10 procent av stadens ursprungliga hutonger kvar i dag.

Beckham’s China tour raises skepticism – I veckan har David Beckham varit på besök i Kina, som ny ambassadör för landets högsta fotbollsliga. Han har bland annat talat vid ett universitet i Peking, och spelat fotboll med ett gäng ungar i Wuhan. Vad gäller tidigare skandaler med korruption och uppgjorda matcher i Kinas fotboll, har Beckham inte velat kommentera detta med motiveringen ”jag är ingen politiker”. Enligt China.org.cn är många kineser skeptiska till Beckhams plötsliga engagemang för kinesisk fotboll, och menar att det rör sig om en dyr PR-kupp utan egentlig substans eller långvarig effekt.

Hong Kong Lights Keep Residents Up at Night – Med sin berömda skyline är Hongkong en av världens mest upplysta städer, vilket enligt en ny rapport från University of Hong Kong påverkar invånarnas sömn negativt. Wall Street Journal tar även reda på tidigare undersökningar där stadens invånare visserligen medger att där finns ”light pollution”, men även anser att alla neonljus är bra för turismen, samt att dessa motverkar brott efter mörkrets inbrott.

From war babies to billionaires: Vietnam’s wealthiest women – The Guardians reporter åker till Vietnam för att träffa tre av landets rikaste kvinnor. I Vietnam äger kvinnliga entreprenörer 25 procent av landets privata företag. Detta beror bland annat på att tre miljoner vietnameser dog under vietnamkriget, vilket resulterade i ett stort antal änkor och föräldralösa flickor. Dessa fick lära sig att försörja sig på egen hand, och har nu gått från att vara krigsbarn till att bli miljardärer.

Relaterat: SvD, SvD, SR, SvD, GP, DN, SvD