Kina passerar USA i näthandel, och handel via mobiltelefon

20 mars, 2013

Här kommer en artikel för er som är intresserade av internet, näthandel och kundbeteende i Kina jämfört med väst. Torde vara särskilt relevant för er som säljer eller vill sälja något på den kinesiska marknaden.

Kinas näthandel har de senaste åren ökat lavinartat. Säljvolymen business-to-commerce på internet har ökat från 55 miljarder dollar 2011, till en prognos på 284 miljarder dollar nästa år. Antalet kunder som handlar online i Kina räknas uppgå till 322 miljoner nästa år, jämfört med 178 miljoner år 2011.

Senast år 2015 kommer omsättningen av Kinas näthandel för första gången passera den i USA. Redan i dag är betaltjänsten Alipay och marknadsplatsen Taobao större än amerikanska Paypal och eBay.

Ännu snabbare går tillväxten för handel online via mobil och surfplatta, vars omsättning ökat hela 30 gånger mellan åren 2010-2013, och redan nästa år kommer att passera USA. I dag har över en miljard kineser mobilabonnemang, och andelen som skaffar smartphone och 3G-uppkoppling ökar snabbt.

Nedan infogar jag två ”infographics” om näthandel samt handel online med mobiltelefon. Med innovativ grafik visas en rad otroliga siffror av dessa aktiviteter i Kina.

Några intressanta punkter att tänka på innan ni ger er in i grafiken:

* 90 procent av Kinas handel conusmer-to-consumer sker via Taobao, och 40 procent av business-to-consumer via Tmall. Båda plattformarna ägs av föetaget Alibaba.

* Alibaba har 22 000 anställda, vilket är dubbelt så många som Handelsbanken.

* Under de första 11 månaderna 2012 översteg handeln på Taobao en biljon yuan (ungefär lika mycket i kronor) vilket var mer är Amazon och eBay tillsammans.

* Fler kineser surfar i dag mobilt (388 miljoner), än med dator (380 miljoner). Detta för att många helt enkelt inte har råd eller kunskap nog för köpa och använda en dator, och ser en billig smartphone som ett alternativ.

INFOGRAPHIC 1 – NÄTHANDEL I KINA:

Infographic1f

INFOGRAPHIC 2 – HANDEL ONLINE MED MOBIL OCH SURFPLATTA I KINA:

kina internet handel

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.