Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 11

18 mars, 2013

Kinas årliga parlamentssammanträde har nu nått sitt slut här i Peking. Som väntat har Xi Jinping och Li Keqiang röstats fram utsetts till president respektive premiärminister.

Det blir mycket politik-länkar denna vecka, och även en hel del teknik, då Kinas sociala medier fortsätter att växa i såväl storlek som inflytande.

Värt att påpeka är också de 12 000 grisar som nu dragit upp ur den flod som förser Shanghai med dricksvatten. Jag skrev en lång och utförlig artikel om detta på InBeijing tidigare i vecka.

Vill också passa på att tacka för bra respons vad gäller delningen av våra artiklar på sociala medier denna vecka. Vänligen fortsätt att sprida ordet om InBeijing på Twitter och Facebook, eller genom att vidarebefordra detta mail till vänner och bekanta med Kina-intresse.

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 11

EKONOMI & HANDEL

Changan’s big push overseas – Kinesiska biltillverkare blir allt skickligare, samtidigt som marknaden i Kina blir tuffare och ser ut att drabbas av en överproduktion. China Daily berättar därför hur många tillverkare i Kina tar sikte på utlandet. Chang’an Automobile kommer senare i år att släppa en mellanstor sedan som ska säljas i USA och Europa för under 200 000 kronor, och har som mål att 30 procent av intäkterna ska komma från utlandet år 2020.

Selling Frenzy In China As Gov’t Slams Housing Bubble With Tax Hike – För att komma till rätta med stigande fastighetspriser, planerar myndigheterna i Shanghai och Peking en vinstskatt på 20 procent vi försäljning av andrahands-lägenheter. Detta har fått folk att sälja av sina lägenheter fort, och andrahands-försäljningen i Shanghai ökade med 78 procent under de tio första dagarna i mars, och i Peking med hela 279 procent under mars månads första vecka. Forbes påpekar dock att Peking skulle införa denna skatt redan första mars, men att ingen hänt och ingen heller vet när den egentligen kommer börja gälla.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

The China Dream: new leadership pledges reform – I veckan avslutades Kinas parlament sina årliga möten, där Xi Jinping formellt valdes till president och Li Keqiang till premiärminister. Xi talade inför parlamentet om ”den kinesiska drömmen” och en ”stor renässans av den kinesiska nationen”, som ska nås bland annat genom att slå ner på korruption och hedonism. Li sade att ”hållbar ekonomisk tillväxt” nu kommer ges högsta prioritet, och inte ska ske på bekostnad av miljön. Det var första gången Li talade inför media under denna årliga presskonferens, påpekar Independent.

Chilling history lesson for ’no’ voter in Xi election – Under parlamentssammanträdet utsågs Xi Jinping till Kinas president genom ”omröstning”, där utgången på förhand kunde sägas vara klar i och med att Xi redan utsetts till partisekreterare för kommunistpartiet. 2 952 parlamentsledamöter röstade således för, men en röstade även emot Xi Jinping som president. South China Morning Post går tillbaka i tiden till 1949, där den enda politikern som röstade emot Mao Zedong som ny ledare gick ett fruktansvärt öde till mötes. Han dog i fängelse under Kulturrevolutionen 87 år gammal. Två av hans söner begick självmord, medan den tredje fängslades och torterades.

Who’s Who in China’s New Government Leadership Lineup – För en som skäms över sin dåliga koll på kinesiska politikers namn och positioner, publicerade Bloomberg i veckan en händig guide över Kinas nya regering. Här beskrivs Kinas nya fyra vice premiärministrar kort, och en bakgrund ges även till fem nya höga ministrar inom bland annat finans och handel. Här återfinns minst ett namn som förmodligen kommer ingå i den sju man starka Politbyråns ständiga utskott redan om fem år.

Even in 2013, Chinese politicians are still all dyeing their hair – Shanghaiist gör en intressant sammanställning av teorier om varför alla kinesiska politiker är så noga med att färga håret bläcksvart. Givetvis existerar denna företeelse även i andra länder, där ledare till åren komna inte vill ”visa sig gammal” genom ett grått hårsvall. Men en annan teori är att håret färgas svart på samtliga politiker för att Kinas kommunistparti ska utåt ska kunna visa upp en slags homogenitet och den enighet som partiet säger sig ha skapat. Att ledarna har likadan kostymer och samma hårfärg ger sken av att landets ve och väl inte hänger på någon enskild person, utan på hela partiet.

BREAKING: NORTH KOREA LAUNCHES SHORT-RANGE MISSILES ON EAST COAST – Nordkoreas retorik och handlingar har spårat ut så pass att det knappast längre blir någon uppståndelse då landet avfyrar missiler. Det var precis vad som hände i veckan, då landet återigen sköt iväg två taktiska missiler vid sin östkust, som ett svar på den militärövning som USA och Sydkorea nu företar sig i området. Nknews.org skriver att det handlar om mindre missiler med en räckvidd 120-140 kilometer, som främst kan användas för att slå ut byggnader och andra taktiska mål, men också i teorin kan bestyckas med mindre kärnvapenladdningar.

What Japanese history lessons leave out – Ofta hörs att konflikten Kina-Japan har historiska grunder, då japanerna inte har bett tillräckligt noga om ursäkt för vad som skedde under andra världskriget. Men hur noga kan egentligen dagens japaner sin historia? En japanska som vuxit upp med landets utbildningssystem skriver en artikel i BBC, där hon berättar att landet bara har 105 timmar historia i grundskolan, och att denna undervisas kronologiskt så att man ofta ”inte hinner med” modern historia. Artikelförfattaren förstod det komplex i situationen först efter att hon flyttat till Australien.

Khmer Rouge’s Ieng Sary Dies During Genocide Trial – I veckan dog Ieng Sary, som arresterades 2007 misstänkt för folkmord men vars rättegång ännu inte har hunnit avslutas. Han var med och grundade de röda khmererna, och kom att bli en av dess ledande figurer då minst 1,7 miljoner människor miste livet i Kambodja 1975-79. Rättegången har hållits med hjälp av FN, och flera gånger beskyllts för att gått segt och långsamt, då många av de röda khmerer som nu åtalas redan hunnit blivit gamla och sjuka. Ieng Sary dog 87 år gammal, utan någon dom mot sig trots obestridliga bevis för vidriga övergrepp.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

Challenged in China – I veckan kom Committee to Protect Journalists ut med en särskild rapport om media i Kina. Där visas att fler bloggare och journalister än någonsin nu sitter i fängelse för saker de skrivit, och att en växande andel av dessa tillhör etniska minoriteter som tibetaner eller uigurer. Det påpekas också hur kinesiska medier vill expandera utomlands, och hur det för med sig censur och kontroll även till andra länder. Ett litet hopp understryks dock i och med internet och mikrobloggar, som blivit en alternativ källa till nyheter som inte publiceras i statlig media.

Sky News reporter Mark Stone arrested in China during live report – Hot och osäkerhet i Kina mot journalister underströks återigen i veckan då Sky News reporter blev arresterad mitt under pågående nyhetssändning vid Himmelska fridens torg. Enligt myndigheterna berodde arresteringen på att journalisten inte hade sitt pass, men på news.com.au visas en video enligt vilken reportern blev arresterad just ögonblicket efter att han nämnt den massaker som skedde på Himmelska fridens torg 1989.

Check Out the Numbers on China’s Top 10 Social Media Sites (Infographic) – Tech in Asia publicerar utförlig grafik över Kinas största sociala nätverkstjänster, samt lite övrig fakta kring hur sociala medier används i Kina. Störst av alla är Qzone, som med sina 720 miljoner användare närmar sig Facebook. De två mikrobloggarna Sina Weibo och Tencent Weibo har 500 respektive 507 miljoner registrerade användare, vilket är i samma storleksordning som Twitter.

All Eyes Are on WeChat, Including the Chinese Government’s – En lång artikel från Motherboard som utförligt beskriver den nya kinesiska Whatsapp-liknande tjänsten Wechat (tidigare Weixin), som gått från 0 till 300 miljoner användare på två år. Som rubriken antyder så skriver man här även om problem med censur och övervakning från myndigheternas håll, vilket även drabbar användare utanför Kina. Icke desto mindre satsar Wechat på att expandera utomlands, och finns nu på åtta olika språk.

How Many People Really Use Sina Weibo? – Av alla kinesiska sociala medier är Sina Weibo i särklass mest omskriven i såväl inhemsk som utländsk media. Här äger nämligen merparten av alla politiska diskussioner rum, och antalet registrerade användare har vuxit fort de senaste året och uppgår i dag till 500 miljoner. Men Wall Street Journal påpekat att endast en bråkdel av dessa faktiskt använder sitt konto. Enligt en ny rapport har över hälften av alla konton inte skrivit ett enda inlägg.

Taobao Report: Mobile Shopping Is Catching on Quickly in China – Handeln med mobil på Taobao och Tmall ökade under fjolåret med hela 600 procent, enligt en artikel från Alibaba, företaget som driver dessa två enorma näthandelssajter. Antalet unika kunder som slutförde ett köp på dessa sidor med hjälp av WAP uppgick i fjol till 57 miljoner. Ändå är mobil handel i Kina ännu bara i en tidig fas, och stod endast för 6,87 procent av det totala transaktionsvärdet på Taobao under fjolåret.

Why China Can’t Make Its Own Mobile OS – Trots Kinas dominans inom användning av såväl mobiler som datorer, så har landet ännu inte lyckats utveckla något populärt operativsystem. Det är fortfarande Windows, OS X, Android och iOS som gäller, trots att politiker och industriprofiler ofta uttryckt missnöje över detta. Tech in Asia översätter en artikel av en kinesisk teknikjournalist och författare, som listar några anledningar till varför Kina inte kan skapa något motsvarande operativsystem. Det handlar om brist på talang, R&D och ett dugligt ”ekosystem”.

ENERGI & MILJÖ

Number of pigs plucked from Shanghai river reaches 12,000 – Under veckan har ett växande antal döda grisar plockats upp ur Huangpu-floden, som förser Shanghai med dricksvatten. De tros komma från en stad uppströms, där grisfarmare slängt sjuka eller döda grisar i floden för att undvika de allt hårdare kontrollerna från myndigheter då det gäller djurens hälsa. Även om myndigheter och media menar att de döda grisarna inte alls påverkar kvalitén på Shanghais dricksvatten, så sprider sig oron bland invånarna, som återigen är missnöjda med att det inte är någon som tar ansvar för skandaler inom miljö- och livsmedelsområdet. Enligt CBC har antalet döda grisar nu växt till 12 000.

China Environment Ministry Not Breathing Easy – Wall Street Journals reporter tyckte sig under parlamentssammanträdet i veckan se hur nervösa Kinas myndigheter är över landets miljöproblem. Kinas vice miljöminister läste upp ett ”hårt redigerat” tal, och bjöd endast in journalister från statlig media att ställa frågor. En av dessa började prata om hur Maldiverna hotas av stigande vattennivåer, och huruvida Kina som stormakt kan göra något för att bygga en ”ekologisk civilisation”. Ministerns svar var flyktigt och osammanhängande.

Chinese netizens slam British newspaper’s ’cultural intervention’ over chopsticks article – Det ökade intresset för miljö i Kina, kan ses genom att landets internetanvändre upprördes över rapporten från en brittisk tidning om Kinas årliga förbrukning av 80 miljarder par ätpinnar. Många kinesiska bloggare vill nu se ett förbud mot ätpinnar av engångsmodell, och istället se fler ätpinnar av metall, som är vanliga i Sydkorea. South China Morning Post påpekar dock att några bloggare även ser artikeln som att britterna ”lägger sig i kinesisk kultur”.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Hong Kong’s seized ivory stockpile an elephant-sized headache – Den växande efterfrågan på elfenben bekymrar många miljö- och djurvänner. Ingenstans är den olagliga handeln lika tydlig som i Hongkong, där myndigheterna bara de senaste sex månaderna har beslagtagit sex ton elfenben, till ett värde av nästan 40 miljoner kronor. Enligt CNN har den illegala handeln med elfenben fördubblats sedan 2007, och antalet elefanter som olagligt dödas i detta syfte har stigit nästan lika snabbt.

The Deeply Odd Lives of Chinese Bureaucrats – Under veckan har ett par bokfestivaler ägt rum i Peking, och författare har föreläst vid olika venyer runt om i staden. Värd att uppmärksammas är Wang Xiaofang, som skrivit den uppmärksammade boken ”The Civil Servant’s Notebook”, om korruption bland kinesiska politiker och tjänstemän. Wang har själv varit politiker, men hoppade av för att ”inte bli andligt förorenad”. Han har med egna ögon sett lägenheter fyllda till bredden med pengar, och kvinnor som gjort plastikoperationer för att kunna ligga sin väg till toppen.

In Taipei, Life in the Slow Lane – Intressant artikel från Taipei, som enligt Wall Street Journal väljer en annan väg än Hongkong, Peking eller Seoul. I Taiwan är det inte skyskrapor eller Rolex-klockor som gäller, utan ett lugnt tempo och gröna parker, ett resultat av en målmedveten satsning sedan slutet av 1990-talet på att ”förbättra livskvalitén” för sina invånare. I centrala Taipei kan invånare ses strosa runt med vänner eller en hund i en sju hektar stor park, som artikelförfattaren menar hade fått ge vika för kontor eller shoppingcentrum i många andra asiatiska storstäder.

Relaterat: SvD, SvD, AffVä, SvD, SR

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.