Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 10

Denna vecka har de nationella politiska mötena fortsatt här i Peking, och bland annat har det beslutats att järnvägsministeriet ska avskaffas, tillsammans med det ministerium som tidigare skötte Kinas hatade ettbarnspolitik.

Antalet ministerium i Kina har bantats ordentligt de senaste åren – från 100 till 61 stycken år 1982, och vid detta års kongress ska de bantas ner till 25 stycken, för att ytterligare öka effektiviteten och minska byråkratin. Håll ögonen öppna på InBeijing i veckan för en längre och mer detaljerad artikel om vad detta betyder i realiteten.

För att följa med i nyhetsflödet från Kina, se till att gilla InBeijing på Facebook och följa oss på Twitter.

Vänligen sprid också detta email till vänner och bekanta med intresse av Kina, och missa aldrig en artikel från InBeijing genom att fylla i din mailadress under rubriken ”prenumeration” uppe i sidan högra hörn.

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 10

EKONOMI & HANDEL

China: rising wages will drive economic change under new leadership – Financial Times citerar en ny rapport som visar att Kinas löner kommer stiga kraftigt de närmaste åren, och rycka ifrån lönenivåer i länder som Indien, Vietnam och Indonesien. Anledningen är en snabbt växande ekonomi i kombination med en krympande arbetsstyrka, då 30 år av ettbarnspolitik har resulterat i skev demografi. Denna utveckling är givetvis negativ för kinesiska exportföretag som redan har små vinstmarginaler, men samtidigt positiv för omstrukturering av Kinas ekonomi, eftersom konsumenter kommer ha mer pengar att spendera och därmed bidra till en mer hållbar ekonomisk tillväxt.

China’s Auto Industry Eyes Subsidies For Electric, Hybrid Cars – Bland annat på grund av skitig luft planerar Kina att utöka de subventioner som redan finns vid köp av elbil. Antalet städer där subventionerna gäller ska utökas från 5 till 25, och Forbes uppmärksammar hur det höjs röster från bland annat Geelys vd Li Shifu om att dessa subventioner även ska innefatta bränslesnåla hybridbilar. I fjol satte Kina som mål att få ut en halv miljon el- och hybridbilar på landets gator innan 2015, men trots detta tillkom endast 12 791 sådana fordon under hela 2012. Det kan jämföras med 14,6 miljoner nya ”vanliga” bilar samma år.

Officials Stall on Property Tax ’Because Most Own Homes’ – Många experter är eniga om att en fastighetsskatt vore bästa åtgärden för att kontrollera priserna på Kinas bomarknad. Men Caixin rapporterar hur över 90 procent av landets politiker motsätter sig en sådan, eftersom nästan alla själva äger en eller flera fastigheter. En intervjuad ekonom vid China Academy of Social Sciences menar att myndigheterna redan förlorat sin trovärdighet då det gäller bomarknaden, och att direktiven om en eventuell skatt måste komma direkt från centralt håll, eftersom motståndet är ännu större bland lokala politiker, särskilt längs med Kinas rika östkust.

Till taxes do us part: Chinese divorce to skip property tax – Under helgen skiljde sig 53 par i bara ett enda distrikt i Shanghai, för att kunna undvika en ny vinstskatt på 20 procent vid försäljning av fastigheter. Reuters förklarar hur paren efter skilsmässan hoppas kunna dela upp sin fastighet och sälja den som enskilda individer och därmed utnyttja ett kryphål för att slippa vinskatten, och sedan gifta om sig igen då affären är avklarad. Liknande scener utspelade sig 2010 och 2011 då kineser skiljde sig för att kunna kringgå regler som begränsade antalet fastigheter ett par kunde äga.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

China media: Wen’s mixed legacy – BBC sammanfattar vad kinesisk media har att säga om avgående premiärminister Wen Jiabao, under veckan levererade sin årliga ”arbetsrapport” här i Peking. Och landets media har långt ifrån bara goda ord att säga om Wen. Visserligen ser resultatet angående Kinas utveckling under Wen Jiabaos tid vid makten bra ut i siffror, men den avgående premiärministern får också kritik för sina ”oavslutade reformer”, och de problem han nu lämnar till sin efterträdare i form av miljöförstöring, korruption och stora sociala skillnader gällande såväl inkomster som levnadsstandard.

What to Make of China’s Defense Spending Increase – Under veckans politiska möten bestämdes att Kinas försvarsbudget ska få ökat anslag med 10,7 procent. Det gör den sammanlagda kinesiska militärbudgeten till 115,7 miljarder dollar, vilket fortfarande bara är en bråkdel av den USA:s försvarsutgifter. Men bland annat The Diplomat menar att Kinas egentliga försvarsbudget förmodligen är mycket större än vad som anges, och att den kommer dubblas om den ökar i samma takt de närmaste tio åren, medan USA samtidigt skär i sin militärbudget.

North Korea Scraps Armistice After UN Vote, Drops Hotline – Nordkorea har under veckan klippt den direkta telfonlinje som går mellan Nord- och Sydkorea, och hotar dessutom att skrota det avtal om vapenstillestånd som råder mellan de båda länderna. Detta efter nya sanktioner från FN och en stundande stor militärövning som Sydkorea och USA planerar genomföra gemensamt. Nordkorea har under veckan även hotat USA med en kärnvapenattack i ”förberedande syfte”, och Bloomberg uppmärksammar hur diktatorn Kim Jong-un efter att ha inspekterat trupper vid fronten meddelar att landet är redo för ”fullt krig”.

Chinese National People’s Congress has 83 billionaires, report says – Kinas parlament torde vara det rikaste i hela världen, med inte mindre än 83 dollarmiljardärer. Washington Post gör en relevant jämförelse med att det inte finns en enda dollarmiljardär i vare sig den amerikanska senaten eller representanthuset. De 83 miljardärerna i Kinas parlament är i snitt goda för 3,35 miljarder dollar vardera, jämfört med 56,4 miljoner dollar för de 83 rikaste i USA ovan nämnda organ. Årslönen för arbetare i Kinas städer ligger på cirka 7 000 dollar.

Born Rich in China: Explaining the Disdain for ‘Fu’erdai’ – De kinesiska politikerna är också måna om att behålla rikedomarna inom sin egen familj. Tea Leaf Nation utvecklar här det vedertagna begreppet ”fu’er dai”, som betyder ”rik andra generation” och sticker i ögonen på många vanliga kineser. ”Fu’er dai”, beskrivs som avkommor från superstjärnor(?), politiker eller familjer med kontakter och starka band till kommunistpartiet.

China Rebukes Monastery at Heart of Fiery Protests – Klostret Kirti i prefekturen Aba i sydvästra Kina får en ny omgång kritik från myndigheterna. Abas borgmästare menar i ett officiellt uttalande att klostret samarbetar med Dalai Lama och andra exiltibetaner för att organisera självmord bland traktens lokala befolkning, bland annat genom att ge pengar och gåvor till offrens familjer. Time Magazine ser uttalandet som ett tecken på myndigheterna intensifierar bevakning och förtryck i området ytterligare. Sedan 2009 har över 100 personer har satt eld på sig själva i denna region.

China abolishes powerful Railways ministry in battle against corruption – Som en åtgärd för att minska antalet ministerier i Kina, beslutades det i veckan att landets tidigare så mäktiga järnvägsministerium ska avvecklas. Järnvägsministeriet var känt som ”en stat i staten”, med egen polisstyrka, egna domstolar och gränslös korruption då dess budget var större än militärens. De över två miljoner anställda kommer nu flyttas till andra myndigheter, och främst arbeta för transportministeriet. Beslutet signalerar också de nya ledarnas vilja att få bukt med korruptionen. Förre järnvägsministern Li Zhijun förskingrade miljarder kronor och hade dussintals älskarinnor.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

China to Merge Film, TV and Press Censors – Kina blir ytterligare ett ministerium mindre då den statliga radio, film och tv-myndigheten slås ihop med den allmänna myndigheten för press och publikationer. Enligt Variety kommer detta visserligen innebära en mindre komplicerad ansökningsprocess för de utländska filmbolag eller mediahus som vill komma in i Kina, men samtidigt pekar inget på att reglerna eller kraven för den sakens skull kommer lättas upp.

Less Than 14% of Chinese App Developers Make a Profit, Says China Mobile Executive – Under veckan politiska möten i Peking har företräfare för olika slags branscher kommit till tals, och särskilt orolig verkade ordförande för China Mobiles kontor i Guangzhou vara. Han berättade för pressen att bara 13,7 procent av landets app-tillverkare går med vinst. Det finns över en miljon kinesiska företag som tillverkar appar för mobiltelefoner, och enligt Tech in Asia anser ovan nämnda ordförande att en omfattande utredning måste till om industrin ska kunna utvecklas och växa på ett hållbart vis.

Censorship Alert! Academic Study Shows Sina Weibo’s Human Censors Are Pretty Darn Fast – Tech in Asia har fått tag på en rapport från University of New Mexico där en grupp forskare undersökte hur snabbt känsliga inlägg på Kinas största mikroblogg Sina Weibo raderas. Censuren är snabb; 30 procent av posterna som raderades ligger bara ute 5-30 minuter, och hela 90 procent av alla inlägg som tas bort görs så inom 24 timmar från att de först postats. På grund av den snabba hastigheten menar forskarna att det måste röra sig om ett extremt där både människor och maskiner används för att spåra och radera känsligt innehåll.

ENERGI & MILJÖ

Taiwan Faces Meltdown Over Nuclear Referendum – Taiwans fjärde kärnkraftverk började byggas 1999 och står nästan helt klart. Motståndet har dock alltid funnits där, och växt i och med en kombination av mindre olyckor under byggandet samt haveriet i Fukushima. I helgen gav sig tiotusentals taiwaneser ut för att protestera mot landets kärnkraft, och den nya regeringen överväger nu en folkomröstning angående det nya kärnkraftverkets vara eller icke vara. Enligt undersökningar leder nej-sidan med drygt 60 procent av rösterna, skriver Wall Street Journal.

Japan’s Economic Troubles Spur a Return to Nuclear – I Japan går utvecklingen åt andra hållet, då landets vacklande ekonomi kan innebära att upp till två tredjedelar av landets 50 kärnreaktorer kommer startas upp igen de närmaste åren. MIT Technology Review menar att anläggningar för naturgas skulle kosta betydligt mer än att fortsätta med kärnkraften, varför Japans nya president Shinzo Abe vill få igång fler reaktorer redan i år. Alla landets 50 reaktorer stängdes ner efter olyckan i Fukushima, och sedan dess har bara två stycken återstartats.

Chinese Anger Over Pollution Becomes Main Cause of Social Unrest – En före detta hög kinesisk politiker citeras i Bloomberg säga att det nu är miljöproblem, och inte dispyter om land, som är den största anledningen till missnöje bland den kinesiska allmänheten. Anledningen är ökad medvetenhet, som beror dels på att myndigheterna har börjat publicera mer korrekt data, men främst på att internet och mikrobloggar nu fungerar som en källa till information om hur skadlig Kinas miljöförstöring egentligen är, som tidigare inte fanns att tillgå.

In China, Water You Wouldn’t Dare Swim in, Let Alone Drink – En entreprenör i provinsen Zhejiang uppmärksammade i veckan vattenföroreningarna i sin hemstad Rui’an, genom att via mikrobloggen Sina Weibo erbjuda en lokal politiker 200 000 kronor för att simma i vattnet 20 minuter. Den lokala politikern vägrade. Entreprenörens syster dog tidigare i cancer, vilket kan vara relaterat till de fabriker som förorenat områdets vatten. FÖr bara några årtionden sedan så tvättade folk kläder och grönsaker i Rui’ans vattendrag. I dag är det så skitigt att det knappt syns.

Hong Kong’s pollution hits dangerous levels again – Vid sidan av Peking så har luften på senare år blivit sämre även i Hongkong. Under veckan uppmättes nivåer av PM2,5 så höga som 193, vilket är just under nivån ”severe” som infaller vid 200, och innebär en varning till allmänheten att vistas vid hårt trafikerade områden eller att ägna sig åt fysisk aktivitet utomhus. Veckans höga nivåer ska enligt South China Morning Post bero på utsläpp från bilar i kombination med svaga eller inga vindar.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Mainland Chinese women top the world in holding senior business roles, survey shows – Många kanske inte tänker på Kina som ett jämlikt land. Men en ny undersökning visar att Kina är världsledande då det gäller att ha kvinnor på beslutsfattande positioner inom näringslivet. I Kina är 51 procent av höga beslutsfattande chefer kvinnor, vilket kan jämföras med 20 procent i USA, 19 procent i Storbritannien eller futtiga 7 procent i Japan. South China Morning Post belyser att även då det kvinnor som andel av hela landets entreprenörer och egna företagare, så ligger Kina två i området Asia-Pacific efter Australien och Nya Zeeland.

Finding future demographic balance – Ytterligare ett steg i ledet för att minska antalet ministerier i Kina var att slå samman den nationella befolknings- och familjeplaneringskommissionen med landets hälsoministerium, och överlåta ansvar och kontroll av befolkningsutvecklingen till den nationella utvecklings- och reformkommissionen. I realiteten betyder detta att det så hatade befolknings- och familjeplaneringskommissionen inte längre finns och därmed inte kommer ansvara för forceringen av landets ettbarnspolitik. Bedömare ser även beslutet som ett tecken på att den avskydda ettbarnspoltiken kan komma att luckras upp.

Relaterat: SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, GP, SR, SvD