Publicerat: ”Intervju med Frank Dikötter”

Bjuder här på lite helgläsning i form av en intervju jag gjorde i fjol med historikern och författaren Frank Dikötter, som publicerades i magasinet Axess i höstas.

Dikötter är författaren bakom ”Maos stora svält”, en av de första böckerna som på ett trovärdigt vis behandlar svältkatastrofen Det stora språnget (1958-62), och menar där att så många som 45 miljoner kineser under dessa år dog till följd av svält och våld.

Boken bygger på åratal av efterforskningar i arkiv över hela Kina, och belönades 2011 med Samuel Johnson Prize.

Intervjun med Dikötter är utan tvekan en av de mest intressanta jag gjort. Vi talade länge, och hans erfarenheter och intelligens är mycket inspirerande för alla med intresse för Kina.

I artikeln nedan, som ni även kan läsa i större version via Scribd, berättar Dikötter om hur han fick tillgång till gamla arkiv i olika kinesiska provinser, och passar även på att ge Jan Myrdal en känga genom att kalla denne för ”den värsta jävla katastrof som någonsin skett”.