Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 7

18 februari, 2013

Mycket har i veckan givetvis sagts och tyckts om Nordkoreas senaste provsprängning, som visar att landet kommer allt närmare ett kärnvapen.

Nedan kan ni läsa en rad artiklar med olika vinklar och förklaringar kring den problematiska relationen mellan Kina och Nordkorea.

Annars är den kinesiska nyårsledigheten nu över. Lördag och söndag har varit arbetsdagar här i Peking, eftersom man i Kina måste jobba in sin ledighet.

I går skrev InBeijing en artikel om nyårsfyrverkeriernas historia i Peking. Nedan kan du också läsa om bland annat tempelmässor och att resa i Kina under nyårshelgen.

Hjälp gärna InBeijing att öka läsarantalet genom att vidarebefordra detta nyhetsbrev till vänner och bekanta. Du kan också prenumerera kostnadsfritt på nyhetsbrevet och InBeijings andra inlägg genom att fylla i din mailadress i rutan uppe i sidans högra hörn.

Följ oss även på Twitter och Facebook för att inte missa några viktiga nyhetshändelser från Kina/Asien.

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 7

EKONOMI & HANDEL

China Eclipses U.S. as Biggest Trading Nation – Enligt offciell statistik från de båda länderna, passerade Kina 2012 USA och blev världens största handelsnation, räknat på värdet av de båda ländernas sammanlagda import och export. I Kina var detta värde 3,87 biljoner dollar, jämfört med 3,82 biljoner i USA. Det finns också en stor skillnad i handelsbalansen; USA är världens i särklass största importör av varor och tjänster, medan Kina är världens största importör.

Claims China is world’s No 1 trading economy are nonsense – Påståendet att Kina gått om USA som världens största handelsnation stämmer inte, menar en undersökande artikel från South China Morning Post. Anledningen är skattefusk, som gör att varor skickas fram och tillbaka över gränsen till Hongkong. Dessutom har olika metoder använts för att räkna ut handeln i de båda länderna, samtidigt som Kinas handel mer rör sig om om förädling än export av riktig tillverkning.

Province-sized hole in GDP figures from Beijing is likely to be hiding good news – Ny statistik visar en enorm skillnad (sex biljoner kronor) på Kinas officiella BNP, och det BNP som blir då man räknar ihop rapporterna från varje provins. Anledningen är att lokala politiker överdriver tillväxten för att bli befordrade. Det visar hur opålitlig kinesiska statistik är. Enligt South China Morning Post är detta dock goda nyheter, då siffrorna även kan betyda att hushållens konsumtion är större än vad man tidigare trott, eftersom det bara är statliga investeringar som överdrivs.

China New Year Retail Sales Growth Slows on Frugal Drive – Bloomberg påpekar att omsättningen i varor och tjänster under det kinesiska nyåret växer långsammare nu än på länge. Detta tillskrivs delvis den kampanj mot korruption och slöseri som Kinas nya ledare nyligen har sjösatt. Tillväxten av försäljning hos restauranger och butiker växte ”bara” med 14,7 procent 9-15 februari i år, jämfört med 16,2 procent under nyårsveckan i fjol.

Mainland restaurant takings plummet as party order cadres to tighten belts – Den ovan nämnda kampanjen mot korruption och slöseri har under nyårsveckan drabbat Kinas restauranger hårt. Omrking 60 procent av undersökta restauranger har fått avbokningar inför nyår, och vissa lyxrestauranger i Peking har förlorat 80 procent i sin försäljning jämfört med nyår i fjol. Att det är just lyxrestaurangerna som drabbas hårdas ses av South China Morning Post som ett bevis på att många dyra middagar som skulle betalats med skattemedel ställdes in.

Morgan Stanley’s Latest Alibaba Estimates Suggest It’s Worth $66 – 128 Billion – Världens största näthandelsföretag Alibaba är relativt okänt i väst. I veckan har dock Morgan Stanley gjort en rejäl värdering på företaget, med dess beräknade nettoinkomst som grund. Alibaba Group beräknas ha en nettoinkomst på nästan 15 miljarder kronor detta år och över 20 miljarder nästa år. Använder man samma P/E-tal som utgör Facebooks värde, så är Alibaba värt uppemot en biljon kronor.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

China, North Korea – close as lips and teeth – Omvärlden ska inte förlita sig på att Kina kommer vända Nordkorea ryggen, menar The Age, vars korrespondent ger en bakgrund till de båda ländernas relation. Kina och Nordkorea delar gemensam historia och gemensamma fiender, och har en allians ”av blod och stål”. Även om Kina ogillar Nordkoreas handlingar och aggressiva politik, så uppskattar intervjuade kinesiska akademiker att ”ingen ändring kommer ske” i relationen till Nordkorea även efter den senaste provsprängningen.

Some Chinese Are Souring on Being North Korea’s Best Friend – Även om Kinas politik gentemot Nordkorea inte förändras, så växer irritationen bland många kineser över att vara Nordkorea enda vän. NY Times intervjuar kineser som bor i närheten av den koreanska gränsen och oroar sig för strålning. Akademiker påpekar också att den allmänna opinionen är klart emot att politikerna fortsätter hålla Nordkorea om ryggen. Frustrationen är också stor på internet, där missnöje uttrycks Kinas lama reaktion efter den senaste provsprängningen.

Beijing’s North Korea Problem – The Diplomat sammanfattar den komplexa relationen mellan Kina och Nordkorea, som knappast blivit enklare efter Nordkoreas senare provsprängning. Man tvivlar på att Kina, trots ekonomisk hjälp i Nordkorea, alls kan påverka landets politiska beslut. Det påpekas även att Kina inte vet hur man ska hantera situationen. Även landets statliga media är förvirrad, och skriver ibland att Nordkorea ska straffas, och ibland att man förstår landets utsatta situation.

Caution voiced over calls for South Korea’s nuclear armament – Efter Nordkoreas provsprängning har en debatt blossat upp i Sydkorea huruvida landet bör skaffa egna kärnvapen eller inte. Asiaone återger en del av debatten, och menar att presidenten fortfarande är emot idén, samtidigt som mer konservativa politiker och militären anser att kärnvapen är nödvändigt för att ”balansera militär styrka”. Bedömare menar att Sydkorea skulle kunna ta fram kärnvapen på ett halvår.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

foursquare.com in China – Bloggen Greatfire.org genomför med mellanrum test över vilka sidor och tjänster som är blockerade på Kinas internet. I veckan skapade man rubriker genom att upptäcka att Foursquare nu bara var ”50 procent blockerat” i Kina. Enligt ett nytt test i dag, 18 februari, så är Foursquare nu ”0 procent blockerat” här. Tjänsten har varit otillgänglig i Kina sedan 2011.

By 2016, China Will Have 423 Million E-Commerce Shoppers Spending $457 Billion [INFOGRAPHIC] – Tech in Asia gjorde i veckan grafik över ny statistik gällande Kinas näthandel. I fjol handlade över 220 miljoner kineser på internet, vilket är fler än i USA. Antalet beräknas öka till 423 miljoner år 2016. Kina spås innan det även gå om USA som det land i världen där näthandeln omsätter mest pengar.

China’s self-defeating war with information – Kina står som bekant inför ett stort dilemma vad gäller internet. Man försöker begränsa informationen där, samtidigt som man vill vara en ledande nation vad gäller utländska investeringar och innovation. Open Democracy utvecklar detta i en artikel i veckan, där man menar att censuren mer än någonting annat förstör Kinas konkurrenskraftighet som land i vår digitala tidsålder.

ENERGI & MILJÖ

Deng Fei Launches Weibo Campaign to Share Images of Water Pollution – Då hundatals miljoner kinesiser återvände till sin hemort i veckan, kom Deng Fei med en provocerande uppmaning: Ta ett kort på vattendraget i din stad, och posta på din mikroblogg. Deng Fei har omkring tre miljoner följare på sin kinesiska mikroblogg, vilket fick kampanjen att ta ordentlig fart. Tech in Asia postar några bilder som kommit in på förorenade och uttorkade floder. Protester har kommit från lokala politiker, som ju lever på ekonomisk tillväxt.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Spring Festival holiday sees 440 mln trips – 440 miljoner resort gjordes i Kina nyårsveckan 9-15 februari enligt nyhetsbyrån Xinhua. Även om merparten tog sig fram på vägarna, så ökade även antalet tågresenärer under denna tid till 34,68 miljoner, vilket är tre miljoner fler än i fjol. Mest resor via tåg gjordes under fredagen; hela 7,4 miljoner stycken. Landets järnvägsministerium har satt in 783 extra tåg för att hantera trycket.

The Long Way Home: Chinese New Year Travel Gets Worse – Time Magazine utvecklar siffror och problematik kring de resor som varje år äger rum under det kinesiska nyåret. Det handlar om 220 miljoner människor som varje år ska ta sig mellan arbetsplats och hemort under bara ett par veckors tid. Man hävdar också att problemet bara blir värre och värre för varje år, bland annat därför att Kinas nya snabbtåg är dyrare och tar färre passagerare än de gamla tåg som ersattes.

Dancing in Empty Beijing – Ian Johnson på New York Review of Books singlar mycket riktigt ut kinesiska nyåret som den härligaste tiden att vara i Peking. Nio miljoner invånare lämnar staden, som i och med detta befrias från trängsel och bilköer. Luften blir bättre, stämningen varmare. Han postar även några videos från Pekings urgamla tempelmässor, som de senaste åren blivit allt mer populära sedan gamla traditioner från kejsartiden inte längre ses som något fult och feodalt.

Real ale, prohibition cocktails among wealth of new Beijing drinking options – South China Morning Post håller Pekings allt fler och mer exklusiva dryckesmöjligheter som bevis för att staden har blivit mer global. En hotellmanager som intervjuas menar att Pekings yngre och allt rikare invånare nu dricker finare whiskey och drinkar än tidigare – ett bevis för att Peking har blivit en världsstad. Tidningen besöker även ett populärt mikrobryggeri som förser restauranger, hotell och ambassader med tolv sorters egenbryggd öl.

Pet owner sues clinic after dog dies during ’facelift’ to attract female mate – En av veckans mer udda nyheter kommer från Hongkong, där ägaren till en tibetansk mastiff lät hunden genomgå en plastikoperation för att göra den mer attraktiv inför kvinnliga hundar. Ingreppet syftade till att göra skinnet på hundens panna mer stramt. Operationen gick dock illa och hunen avled. Ägaren har nu stämt kliniken på nästan en miljon kronor.

Fuling, China: Return to River Town – Lång men läsvärd artikel från National Geographic om staden Fuling, som ligger på Yangtze i närheten av Chongqing. En amerikan som undervisade i engelska där 1996-1998 skrev en bok om staden. Men redan vid utgivningen 2001 var boken helt inaktuell, eftersom stadens förändringar var enorma. Nu åker författaren tillbaka till Fuling och häpnas över utveckling. Intressant feature från den del av Kina där utvecklingen de senaste årtiondena kanske gått som allra fortast.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.