Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 6

Det nya året firades in i Kina natten mot söndagen; enligt Kinas urgamla kalender lämnade vi drakens år bakom oss till förmån för ormens år. InBeijings skribent Linus Magnusson förklarar mytologin bakom de olika djuren.

Nyår betyder viss nyhetstorka, men kinesiska myndigheter har under veckan hunnit med att arrestera 70 tibetaner som sägs ha uppmuntrat sina munkvänner att tända eld på sig själva, och även anklagat radiokanalen Voice of America för att hjälpa Dalai Lama att kommunicera med Kinas tibetaner genom hemliga koder.

Tillslag mot korrupta politiker och tjänstemän fortsätter alltjämt, och nyligen sparkades en polis i södra Kina som lyckats tillskansa sig 192 fastigheter och en utländsk nationalitet.

Hjälp gärna InBeijing att öka läsarantalet genom att vidarebefordra detta inlägg/mail till vänner och bekanta.

Följ oss även på Twitter och Facebook för att inte missa några viktiga nyhetshändelser från Kina/Asien.

Det går också bra att prenumerera på InBeijings alla nya artiklar till din mail, helt gratis, genom alternativet ”prenumeration” högst upp till höger på sidan.

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 6

EKONOMI & HANDEL

Local Exaggeration in GDP: 5.8Trl Higher than Central Data – Det är inte för intet som jag ofta påpekat här på InBeijing att kinesisk ekonomisk statistik oftast är felaktig. Den sammanlagda BNP-rapporteringen från provinserna var 2012 över sex biljoner kronor högre än de dryga 55 biljoner som landets statistikbyrå uppskattat BNP till. Gapet har vuxit stort de senaste 3-4 åren. Caijing uppmärksammar att det pågår en ”BNP-kamp” mellan den mer realistiska statistikbyrån, och lokala myndigheter som alltid vill överdriva sina siffror.

The Real Problem with Those Gini Numbers – InBeijing uppmärksammade för ett tag sedan att Kina för första gången på något årtionde släppte sin gini-koefficent, ett internationellt mått på klasskillnader och lönegap. Trots att siffran var olycksbådande hög, så påpekar Caixin att korruption och metodologi gör att den ändå inte går att lita på. Artikeln skrivs av en akademiker vars egna efterforskningar visar att 10 procent av de rikaste stadsborna 2008 hade tre gånger högre inkomst än vad den nationella statistikbyrån rapporterade.

China plan on wealth gap preserves much of state firms’ cash pile – I veckan har viss diskussion ägt rum om den nya plan som ska minska Kinas allt större klasskillnader. Reuters påpekar bland annat att ökningen till 20 procent av vinstutdelningen från Kinas mäktiga statliga företag som ska gå till aktieägare är enligt många analytiker är på tok för liten, då den vanligtvis ligger på 33 procent i utvecklingsländer, och 50-60 procent i USA. Dessutom kallas planen för hur nya utbetalningar ska bidra till att jämna ut skillnaderna i samhället som ”mycket vag”.

The Economic Impact of Cleaning Up Corruption – Nyligen skrev InBeijing om hur Kinas pågående anti-korruptions-kampanj får priset på lyxfastigheter att minska, då korrupta politiker och tjänstemän säljer av dessa i rädsla för att bli granskade. China Digital Times uppmärksammar att kampanjen även drabbar lyxrestauranger och exklusiva modemärken. Ett femstjärnigt hotell i Peking har nyligen tappat 10 miljoner kronor i inställda reservationer, och i Tianjin har catering- och serveringsindustrin minskat med nästan en tredjedel jämfört med i fjol.

Promise of visa-free EU travel prompts influx of Chinese to Cyprus – EU har gjort Cypern till en populär bomarknad för kineser. Guardian uppmärksammar att 600 fastigheter såldes till kineser mellan augusti och oktober i fjol, och att kinesiska byggföretag nu håller på att uppföra stora lägenhetskomplex på ön. Anledningen är att ett medborgarskap i EU-landet Cypern gör att yngre kineser kan resa fritt i Europa, samtidigt som det ger äldre kineser möjlighet att sätta sina barn i europeiska skolor.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

70 Arrested In China Over Tibetan Self-Immolations – Kina fortsätter sätta hårt mot hårt då antalet självmord ökar i Tibet. I veckan arresterades 70 tibetaner i provinsen Qinghai, som beskylls för att missleda munkar där att tända eld på sig själva. IB Times citerar myndighetspersoner som menar att exiltibetaner lovar respekt till dem som i Kina tar sitt liv för den tibetanska sakens skull, och intervjuar även Human Rights Watch som menar att Kina i och med handlingar likt dessa bara fulländar en tragedi.

VOA Denies Chinese Allegations on Tibetan Self-Immolations – Även radiokanalen Voice of America beskylls för att uppmuntra tibetaner att sätta eld på sig själva. China Daily och statliga tv-kanalen CCTV menar bland annat att Voice of America använder sig av en hemlig kod för att skicka meddelanden från Dalai Lama till tibetaner inne i Kina. Att radiokanalen har bevakat de tibetanska självmorden extra noga bidrar säkert till anklagelserna. I en artikel i veckan förnekar VOA givetvis all inblandning.

Corruption among top military officials kept under wraps in China – Korruption i Kinas militär bedöms av många värre än bland landets politiker och tjänstemän. Att bedöma detta försvåras av att all slags insyn från det civila samhället, och även till viss del från staten, saknas då militären inte tillhör staten, utan är till för att skydda kommunistpartiet. Därför, skriver Asahi Shimbun i veckan, har det varit helt tyst i media om det största korruptionsfallet någonsin som rullats upp med en hög militär i huvudrollen. Det innehåller en generallöjtnant i provinsen Henan, som ansvarat för affärer och avtal värda över 300 miljarder kronor.

HK activist jailed 9 months for desecrating Chinese flags – Shanghaiist skriver att en aktivist från Hongkong i veckan dömts till nio månaders fängelse för att under en protest ha vanärat den kinesiska flaggan. Aktivisten i fråga misströstar dock inte, utan säger sig ”vara stolt” över domen, som är hans tredje i ordningen av samma slag. Tidigare har han bränt upp Kinas flagga, samt klippt hål i en flagga och vevat med den. I samband med domen sade aktivisten att han kommer göra samma sak igen då han friges.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

South Korea leads world digital music consumption – Telecompaper uppmärksammar att det är Sydkorea som går i bräschen då det gäller övergång från musik i ”fysisk form” av cd-skivor, till ”digital form” i form av att köpa musiken på internet. Under 2012 såldes 56 procent av alla skivor i Sydkorea på internet, vilket gör att man placerar sig först av 21 undersökta länder, just före tvåan USA och trean Storbritannien. I botten återfinns Japan, där endast 13,7 procent av skivförsäljningen 2012 var digital.

ENERGI & MILJÖ

Worse Than Poisoned Water: Dwindling Water, in China’s North – NY Times rapporterar om en otäck upptäckt som ett katastrofteam i nordvästra Kina gjorde efter att ha sänts ut att undersöka en kemikalieläcka i en flod. Teamet uppskattar att områdets kol- och kemikalieindustrier 2015 kommer sluka en fjärdedel av det vatten som gula floden för in i provinsen Shanxi. Redan i dag är Kina ett av de tretton länder i världen där FN menar att ”extrem vattenbrist” råder. De senaste 40 åren har 13 procent av landets sjöar försvunnit, och hälften av alla städer saknar nu tillgång till rent dricksvatten.

Beijing ranks ninth among China’s top 10 polluted cities – Kinas miljöministerium släppte i veckan en lista över vilka städer som drabbats värst av landets luftföroreningar under januari månad. Trots att Peking fått så mycket uppmärksamhet för sin dåliga luft, så ligger man bara åtta på listan, som South China Morning Post återger i sin helhet. Det är istället grannprovinsen Hebei som är hem åt Kinas sex skitigaste städer. Allra smutsigast är luften i Xingtai, följt av provinshuvudstaden Shijiazhuang.

Cancer in China influenced by pollution, poverty – China Daily uppmärksammar hur Kinas hälsoministeriums nyhetstidning menar att cancer i Kina hör ihop med föroreningar, fattigdom och ett otillräckligt sjukförsäkringssystem. Artikeln publicerades i samband med världsdagen för cancer, och påpekar att kinesiska kvinnor i regel får bröstcancer tio år tidigare än kvinnor i väst, samtidigt som de även söker vård tio år senare. Cancer står för 13 procent av alla dödsfall i Kina, och varje år diagnostiseras över tre miljoner kineser med någon form av cancer.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Policeman owning 192 houses sacked – Skrev i förra veckans nyhetsbrev om ”syster hus”, som på olaglig väg införskaffat över 40 fastigheter i Peking. Förra veckan avslöjades dock en polisman i södra provinsen Guangdong som slår hennes bedrifter med råge; han förlorade sitt jobb efter att det uppdagats att han ägde inte mindre än 192 fastigheter. Han ska även ha lyckats skaffa sig dubbla nationaliteter genom kontakter i ett byggföretag.

Asian astrologers warn of stormy Year of Snake – Kina gick ju in i ormens år i veckan, vilket enligt många astrologer potentiellt innehåller stora faror och katastrofer. France 24 citerar spåmän som varnar om att konflikten Kina-Japan kan komma att eskalera, och att världens börsmarknader kan krascha. Ormens år har tidigare bjudit på olyckor; 2001 utfördes terroristattackerna mot Twin Towers med globalt kaos som följd, och 1989 ägde massakern på Himmelska fridens torg rum.

Toddler Death Shines Light on China’s One-Child Enforcers – Kinas ofta grymma ettbarnspolitik har i veckan dragit till sig ny kritik efter att en tretton månader gammal bebis dog sedan denne blivit överkörd av tjänstemän i provinsen Zhejiang. Bebisen tillhörde ett par som just fått sitt tredje barn, och därmed avkrävdes på böter om över 30 000 kronor. Då paret knuffades in i en bil tappade pappan bebisen, som hamnade under bilens hjul varpå föraren trampade på gasen. Fallet har spridits på landets mikrobloggar, och enligt Wall Street Journal har föraren och en tjänsteman arresterats och befinner sig under utredning.

Bokförlag slutar trycka böcker i Kina – På senare år har många svenska bokförlag av kostnadsskäl flyttat produktionen av böcker till Kina. Nu kan det dock vara slut på detta, rapporterar Sveriges Radio, eftersom flera förlag har märkt att innehållet i många fall ändras innan boken kommer ut från det kinesiska tryckeriet. Förlaget Natur & Kultur, som bland annat ger ut läroböcker, kommer nu flytta tillbaka tryckningen till Europa, sedan delar av en bok angående Tibet fått en politisk vinkling som passat kinesiska myndigheter innan den skeppats tillbaka till hemmamarknaden.

Two cases shine spotlight on China domestic violence – I veckan har två rättsfall satt fokus på kvinnomisshandel, som här i Kina är något mycket vanligt. Det första rör en känd entreprenör som slagit sin fru under flera års tid, och nu dömdes till ett enligt många allt för lågt skadestånd i en domstol i Peking. I det andra fallet dömdes en kvinna i Sichuan till döden för att ha mördat sin make, som i flera år utsatt henne för den vidrigaste tortyr. Hon fick inte tillåtelse att skiljas av myndigheterna, som istället sade åt henne att ”slappna av” och ”härda ut”. Båda fallen har väckts stor uppmärksamhet på internet, och vid domstolen i Peking fanns även demonstranter som med banderoller stödde utsatta kvinnors situation.

In Hong Kong, Rich People Live In Mountain Mansions And Poor People Live In Cages – I veckan uppmärksammade Business Insider baksidorna med Hongkongs stora inkomstklyftor. Medan stadens rika bor i fina villor med havsutsikt, är de fattiga förvisade till små burar som kostar cirka 1 000 kronor i månaden. Man besöker här ett ”cage home” med tolv burar i ett rum, som är vardera 1,5 kvadratmeter stora. Omkring 100 000 personer i Hongkong tros bo under liknande förhållanden, då köerna till allmänna bostäder är flera år långa.

Relaterat: SR, SR, SvD, SvD, SvD