Publicerat: Kinesiska hackers slår mot utländska företag och myndigheter

2 februari, 2013

I veckan rapporterades att kinesiska hackers har attackerat den amerikanska tidningen New York Times, bland annat genom försök att bryta sig in på de anställdas mailkonton.

Attackerna har pågått under minst fyra månader, vilket då sammanfaller med den rapport som tidningen skrev om korruption bland familj och vänner till Kinas premiärminister Wen Jiabao. Hackarna tros ha letat efter uppgiftslämnare i journalisternas mailkorgar.

New York Times är dock knappast unika med att ha angripits av kinesiska hackers. Just efter att tidningen gått ut med nyheten, kom liknande rapporter kommit från bland annat Wall Street Journal och Washington Post.

I fallet med Washington Post har attackerna pågått sedan 2011, och vid Wall Street Journal är det främst reportrar som jobbar om Kina som drabbats.

Även Bloomberg attackerades av kinesiska hackers under fjolåret, då man skrev en artikel om misstänkt korruption i den nya presidenten Xi Jinpings familj.

Det är med andra ord ganska bra timing att min artikel om kinesiska hackers publiceras i det aktuella numret av Computer Sweden, dock med mer fokus på det hot som de utgör mot västerländska myndigheter och privatföretag.

Det pågår nämligen i tysthet ett cyberkrig som kostar USA och Storbritannien hundratals miljarder kronor varje år i säkerhetsåtgärder och förlorad data.

Då det gäller attacker mot utländska myndigheter är kinesiska hackers intresserade av teknik och information. Än värre kan det vara för småföretag, som ofta förlorar patent och får sina hemsidor sönderhackade.

Detta utgör i realiteten ett hot mot exempelvis hela USA:s ekonomi, där 85-90 procent av den digitala infrastrukturen utgörs av privata aktörer, och 60 procent av de småföretag som hackas går bankrutt.

Vill man förstöra en kapitalistisk ekonomi räcker det ju bra med att slå mot de företag som utgör tillväxten. Även fanns ledtrådarna angående Kinas inblandning i attackerna är ganska klara, så förnekar kinesiska myndigheter alla anklagelser.

Ämnet är komplext att skriva om på grund av dess hemlighetsfulla natur. Men ni kan läsa mer i artikeln här nedan, eller i en större version via Scribd.

I artikeln intervjuar jag också Michael Anti, kinesisk journalist och bloggare, som talar om vad man som privatperson och företag kan göra för att skydda sig mot kinesiska hackers.

Relaterat: Ny Teknik, SvD, GP, SR, SvD

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.