Veckan som gick: Nyheter från Kina/Asien v. 3

Har inte varit någon vidare helg för min del, med 39,9 graders feber under lördagen och ryggläge i nästan tre dagar.

Det är många som blir sjuka under vintern i Peking, och allt oftare skylls detta nu på stadens luftföroreningar, som ju är värst denna tid av året då koleldningen går för fullt.

Nyhetsmässigt har veckan inte bjudit på några kioskvältare, och denna veckas nyhetssammanställning domineras av ekonomiska rapporter från 2012, som ju ramlar in med allt jämnare mellanrum under mitten/slutet av januari.

Missa heller inte de otäcka bilderna på luftföroreningar från andra städer utanför Peking vilka drabbats till och med värre än huvudstaden. I Zhengzhou och Wuhan kan man verkligen tala om begränsad sikt.

Följ InBeijing på Twitter och Facebook för att inte missa kommande nyhetsuppdateringar.

Det går också bra att prenumerera på InBeijings alla nya artiklar till din mail, helt gratis, genom alternativet ”prenumeration” högst upp till höger på sidan.

VECKAN SOM GICK: NYHETER FRÅN KINA/ASIEN V. 3

EKONOMI & HANDEL

Pick-Up In China’s GDP Growth To 7.9% Lifts Shares In Hong Kong, Mainland – Kinas ekonomiska tillväxt skrevs till 7,9 procent för 2012 års sista kvartal. Det var över förväntningarna, och innebär att Kinas BNP 2012 totalt växte med 7,8 procent. Forbes påpekar att den positiva rapporten fick aktiemarknaderna att stiga i såväl Kina som Hongkong.

”Trixande” med Kina-siffror – Flertalet analytiker har uttryckt skepsis inför Kinas nya tillväxtsiffror. SvD Näringsliv citerar ett par av dessa, och påpekar att vissa ekonomer till och med tror att Kinas ekonomi egentligen krymper. En forskare menar att Kinas offentliga statistik blott är ett maktinstrument som är till för att stödja kommunistpartiet. Importstatistiken mellan Kina och Hongkong ser dessutom inte likadan ut beroende på vilken statistikbyrå man frågar.

China lets Gini out of the bottle; wide wealth gap – Kina har fått kritik för att man inte rapporterat sin gini-koefficent sedan 2000. Gini är ett internationellt mått på klasskillnad och inkomstfördelning, som går från 0 till 1, och där analytiker menar att ett värde över 0,4 innebär en ”fara för social oro”. Men i fredags sade Kinas nationella statistikbyrå att landets gini-koefficent under 2012 låg på 0,474 vilket är en liten minskning sedan året innan, och rekordhöga 0,491 år 2008. Reuters menar dock att siffran är högst osäker, och att en undersökning av ett amerikanskt universitet tillsammans med ett universitet i sydkinesiska staden Chengdu 2010 visade att Kinas egentliga gini-koefficent är 0,61.

Japan’s growth hurt by row with China: World Bank – Japans ekonomi upplevde en recession under sista halvåret 2012, vilket enligt Världsbanken delvis beror på landets försämrade relation med Kina. Värdet på japansk export till Kina sjönk mellan juni och november i fjol med hela 17 procent, vilket tros ha minskat Japans BNP-tillväxt med 3,5 procent under 2012 års tredje kvartal. Den tydliga nedgången i japansk export till Kina började i september, då bråket kring ö-gruppen Diaoyu/Senkaku tog fart på allvar.

Toyota, world’s top auto seller in 2012 – Den på senare år ofta krisdrabbade biltillverkaren Toyota tog, trots bråket med Kina, i fjol tillbaka förstaplatsen från General Motors gällande sålda bilar världen över. Tokyo Times återger nya siffror som visar att Toyota 2012 sålde 9,7 miljoner fordon, mot 9,29 miljoner för GM. Det är en ökning på årsbasis för Toyota med hela 22 procent, jämfört med blott 2,9 procent för GM. Bakifrån närmar sig Volkswagen, vars försäljning i fjol ökade med 11,2 procent och uppgick till 9,07 miljoner.

Volkswagen Sold More Cars in China than in Europe Last Year – En anledning till Volkswagens fina fjolår är att tyskarna lyckats bra i Kina. 2012 var nämligen första gången någonsin som VW sålde fler fordon i Kina än i Europa. Företagets försäljning i Kina ökade under fjolåret med hela 25 procent, jämfört med en minskning av försäljningen i Europa på 1,2 procent. Wall Street Journal påpekar samtidigt att bilförsäljningen i sin helhet ökade i Kina med 4,3 procent under 2012, och tros öka med 7 procent i år.

Hong Kong’s Real-Estate Boom Conjures a Scary Development – Trots sitt moderna yttre är Hongkong djupt vidskepligt. Men då bostadspriserna i Hongkong har dubblats på bara fyra år, kan allt fler nu tänka sig att bo i ”spökhus”, alltså hus där någon mördats eller dött en onaturlig död. Wall Street Journal intervjuar en av få mäklare som handlat med spökhus i över ett årtionde, och berättar om ökad konkurrens.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

Special Report: China’s military hawks take the offensive – Kinas militär har på senare tid visat upp en allt mer oroande och aggressiv retorik. I en lång artikel ger Reuters flera exempel på detta, bland annat då en hög officer på en internationell försvarskonferens i Australien hetsade mot Japan med andra världskrigets händelser som argument. En allt vanligare åsikt bland Kinas höga militärer tycks vara att USA ”bluffar” med sin hängivenhet i Stilla havet, och att Kina därför bör starta ett ”kort och effektivt” krig mot något av sina grannländer för att skrämma övriga länder till tystnad i de pågående gränskonflikterna.

In China, Widening Discontent Among the Communist Party Faithful – New York Times korrespondent Edward Wong sammanfattar hur de senaste veckornas händelser i Kina belyser ett allt större missnöje bland landets befolkning, särskilt den växande medelklassen. Man vill ha ren luft och yttrandefrihet, snarare än den ekonomiska tillväxt som de senaste årtiondenas utveckling varit baserad på. Dessa krav ses allt oftare på Kinas mikrobloggar och på senare tid även på gatorna, men Wong påpekar också att det hårdhänta svaret på exempelvis protesterna utanför Southern Weekly tidigare i januari bäddar för ökade spänningar.

Gen. Yang Baibing Dies at 93; Led Tiananmen Crackdown – I veckan dog Yang Baibing, hårdför general som bland annat är känd för att ha verkställt attackerna mot obeväpnade demonstranter på Himmelska fridens torg 1989. New York Times berättar också hur generalen, tillsammans med sin bror president Yang Shangkun, berövades på sina politiska poster 1993, efter att Deng Xiaoping förstått hur bröderna Yang tillsammans med flera militära ledare förberedde någon form av statskupp, som gick ut på att ta makten istället för Jiang Zemin få Deng väl dött. Hade de lyckats hade Kina kunnat se väldigt annorlunda ut i dag.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

China’s Internet population surges to 564 million, 75 percent on mobile – Under 2012 har antalet internetanvändare i Kina ökat med 51 miljoner, och uppgår nu till 564 miljoner. Ökningen var hela 18,1 procent gällande surfplattor och smartphones; 420 miljoner kineser har nu tillgång till internet via dessa gadgets. ZDNet påpekar också att antalet kineser som handlade online under fjolåret uppgick till 242 miljoner, och att landet beräknas ha 800 miljoner internetanvändare år 2015.

Chinese spin doctors urged to spread ’positive energy’ online – Kinas myndigheter är oroliga för den negativa ton som råder på landets mikrobloggar, och i Peking vill man nu påverka opinionen genom att låta stadens över två miljoner ”propagandaarbetare” börja blogga. Pekings propagandachef Lu Wei uppmanade i veckan till att ”studera och förstå mikrobloggar”, och sedan skapa egna konton för att ”guida opinionen” och ”rena” internet genom att ”slå ner på skadlig och vulgär information”. Enligt The Telegraph rör det sig om 60 000 anställda propagandatjänstemän och cirka två miljoner studenter och partimedlemmar som nu ska få Kinas internet att låta mer positivt.

ENERGI & MILJÖ

Beijing to unveil new rules against pollution – Efter all uppståndelse kring de senaste veckornas luftföroreningar i Peking, ska det nu införas en uppsättning nya regler för att komma till rätta med situationen. Enligt Al-jazeera innefattar dessa att minska kolförbrukningen, stänga en rad fabriker och begränsa biltrafiken under de dagar då luften är som allra värst. Det största utmaningen kommer dock bli att efterfölja de nya lagarna, då de bestämmelser som finns redan i dag ofta ignoreras.

Airpocalypse in China: Beijing is not the worst – All uppståndelse till trots, så är huvudstadens luft långt ifrån värst i Kina. Offbeat China påpekar att under samma lördag som föroreningarna nådde rekordnivåer här i Peking, så var det samtidigt minst tio städer i Kina där luften var skitigare. Bilderna från bland annat Wuhan och Zhengzhou ser riktigt, riktigt otäcka ut.

Pollution threatens Hong Kong’s competitiveness – Hongkongs luft är visserligen bättre än Pekings, men ändå skitig nog för att skrämma bort utlänningar. BBC tar återigen upp problemet, och citerar en undersökning som visar att en tredjedel av stadens företag har svårt att hyra kompetent personal från utlandet på grund av luftföroreningarna. Myndigheterna tar detta på allvar, och har bland annat just spenderat 8 miljarder kronor på att fasa ut gamla, smutsiga dieselfordon.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

As Chinese Debate the Need for Political Reform, an Outspoken Blogger Is Attacked – Före detta journalisten och nu författaren Li Changping besökte nyligen tre kinesiska städer för att signera sin nya bok ”Everybody in the World Knows”. Frispråkiga Li har upprört nationalister, och i Peking fick han under boksigneringen en käftsmäll och en kniv kastad efter sig. Knivmannen släpptes dock omgående, och polisen frihetsberövade istället Li och förbjöd honom att prata med media. Time påpekar hur denna behandling rimmar illa med nya presidenten Xi Jinpings prat om reformer.

Cellphones allowed into North Korea! – Enligt Young Pioneers Tours – som nyligen guidat en resegrupp till Nordkorea – är det tillåtet att som turist ta med sig moiltelefon in i landet. Detta ska vara ett steg i ledet från myndigheterna att öka inkomsterna från turismen. Man har nyligen även infört daglig tågtrafik mellan huvudstaden Pyongyang och den kinesiska gränsstaden Dandong, samt utökat antalet flygavgångar mellan Nordkorea och Kina till fem i veckan.

[Culture Bureau]: Kaiser Kuo – Kaiser Kuo kom till Kina i egenskap av barn till utländska diplomater i mitten av 1980-talet, och blev tack vare sitt musikintresse involverad i den tidiga kinesiska scenen för livemusik. I en lång intervju med Smart Beijing berättar Kaiser om hur det var då man inte kunde få tag på en kasettbandspelare i Peking, och att det för drygt 20 år sedan nästan helt saknades utländsk musik i Kina. Även om hur droger kom att bli en tidig företeelse bland livebanden i Peking, och hur säkerhetstjänsten svarade på detta.

Hailing in Vain: Beijing’s Taxicab Crisis – China Digital Times sammanfattar genom en rad artiklar varför det är så svårt att få tag på taxi i Peking. Antalet registrerade taxibilar har under det senaste årtiondet begränsats till 66 600, medan stadens befolkning under samma tid vuxit från 13,8 till 20 miljoner. Än värre så har taxan inte ökat de senaste åren, medan bensinen blivit allt dyrare och trafikstockningarna allvarligare. Därför är det helt enkelt ofta inte lönsamt att köra bilen under rusningstid. Trafiken, och med den även taxametern, går för sakta. Många förare parkerar bilen då kunderna behöver den som mest. Dock ökar antalet svart-taxis, som dessutom tjänar mer än de lagliga taxibilarna.