Veckan som gick: Nyheter från Kina/Asien v. 2

Efter två veckors avbrott är InBeijings veckovisa nyhetsuppdateringar nu tillbaka igen. Förra veckans kinanyheter dominerades främst av två händelser.

Dels de protester som följde på den strejk vilken startade efter att en ledarartikel på tidningen Southern Weekly ändrats av chefen för Guangdongs propagandabyrå.

Protesterna syntes på internet, i andra kinesiska tidningar och nyhetsportaler, samt på gatan utanför Southern Weeklys kontor, där hundratals demonstranter ropade efter yttrandefrihet och demokrati.

Ordningen är nu återställd efter att en kompromiss ska ha nåtts mellan journalisterna och myndigheterna, men händelseförloppet torde vara en varning för Kina nya ledare om hur missnöjet ligger och puttrar.

De senaste dagarna har uppmärksamheten vänts mot en annan katastrof, nämligen Pekings rekord i luftföroreningar.

Sedan i fredags har huvudstaden legat insvept i ett moln av smuts. AQI – ett värde för att mäta farliga partiklar i luften – har överstigit 900.

Världshälsoorganisationen varnar för att luften är skadlig redan då värdet överstiger 50. Att hålla samma värde under 12 är ett delmål för frisk luft i Stockholm.

Håll ett öga på Twitter och Facebook för att inte missa kommande nyhetsuppdateringar från InBeijing.

Det går också bra att prenumerera på InBeijings alla nya artiklar till din mail, helt gratis, genom alternativet ”prenumeration” högst upp till höger på sidan.

VECKAN SOM GICK: NYHETER FRÅN KINA/ASIEN V. 2

EKONOMI & HANDEL

China 2013 Auto Sales May Accelerate This Year to Top 20 Million – Den dåliga luften och trafikstockningar till trots, så väntas bilförsäljningen i Kina öka med 7 procent i år, för att uppgå till 20,65 miljoner fordon. Bloomberg påpekar att antalet privatfordon i slutet av 2011 uppgick till 62,4 miljoner, en sjufaldig ökning sedan 2003. Antalet kan komma att överstiga 200 miljoner år 2020.

Japanese sushi chain pays record $1.76 million for tuna – Återigen har rekord för världens dyraste tonfisk satts på världens största fiskmarknad Tsukiji i Tokyo. Den 222 kilo tunga tonfisken kostade drygt 10 miljoner kronor och beräknas räcka till 10 000 bitar sushi. Tokyo Times påpekar att japanerna äter mest fisk per person i hela världen med 56,7 kilo om året.

Media Markt set to quit China – Tyska elektronikjätten Media Markt, som ju tagit Sverige och stora delar av Europa med storm, har inte lyckats något vidare i Kina. Då man öppnade sin första butik här för ett par år sedan, var målsättningen att ha 100 butiker i Kina vid mitten av detta årtionde. Financial Times påpekar att även BestBuy, en amerikansk återförsäljare av elektronik, fick dra sig tillbaka från Kina för snart två år sedan, då man inte lyckades bli lönsamma. Återigen ett exempel på hur viktigt det är med lokalanpassning i Kina.

Chinese Safety Concern Empties Distant Shelves – Kinesers misstro mot inhemska mjölkprodukter fortsätter. NY Times skriver om hur mjölkpulver köps av kinesiska turister i Australien, i den utsträckning att lagren inte räcker till och hyllorna gapar tomma. Samma fenomen ska också gå att se på Nya Zeeland, och visar vilken enorm marknad det finns för säkra mjölkprodukter i ett Kina som de senaste åren plågats av upprepade skandaler med förgiftad mjölk.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

N. Korea tells China it is planning nuclear test this week: report – Nordkoreanska tjänstemän ska ha underättat politiker i Kina att landet avser genomföra ett kärnvapentest 13-20 januari, skriver The Australian som citerar sydkoreanska tjänstemän i en av landets tidningar. Nordkorea har även tidigare genomfört kärnvapentest nära inpå raketuppskjutningar, och landets sköt ju som bekant upp en raket i slutet a fjolåret.

China sends fighters to counter Japanese aircraft – Retoriken och handlingarna kring konflikten om ö-gruppen Diaoyu/Senkaku mellan Kina och Japan blir ständigt aggressivare. Enligt nyhetsbyrån Xinhua har Kina nu skickat två stridsflygplan dit, för att ”övervaka” de japanska flygplan som börjat verka i området. Båda sidorna fortsätter beskylla varandra för att trappa upp situationen. Xinhua beskyller de japanska planen för att störa kinesiska ”rutinflygningar” kring öarna.

China publishes new maps; S China Sea islands highlighted – Kina har också passat på att inkludera över 100 nya öar i Sydkinesiska sjön på de nya officiella kartor som Sinomaps Press håller på att trycka upp. Kartorna kommer släppas i slutet av januari, skriver China Daily. Enligt Sinomaps Press vd syftar de nya kartorna bland annat till att ”öka allmänhetens medvetande om nationens gränser” och ”manifestera en politisk diplomatisk ståndpunkt”.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

Why Southern Weekly said “No” – China Media Project reder ut varför journalisterna på Southern Weekly ansåg att måttet var rågat då lokala censurmyndigheter gick och kapade tidningens årliga nyhetsledarartikel. Konflikten om innehållet ledde till raseri på internet och stora protester utanför Southern Weeklys kontor i sydkinesiska staden Guangzhou, där demonstranter som ropade efter yttrandefrihet och demokrati bars iväg av polisen. Paralleller har dragits till upptakten av protesterna vid Himmelska fridens torg 1989. China Media Project har skrivit flera insiktsfulla och detaljerade artiklar om händelseförloppet kring Southern Weekly de senaste dagarna.

Muckraking Under Attack in Hong Kong, Reporters Say – Möjligheten att tillgå information om ledningar bland företag i hongkong har varit viktigt för medias avslöjanden om korruption bland kinesiska politiker, som i fallen med Wen Jiabaos och Xi Jinpings familjer i fjol. Nu kan dessa uppgifter komma att skyddas för att ”värna om privata angelägenheter”, skriver Wall Street Journal. Lagförslagets intention sägs vara att behålla ett bra företagsklimat, men enligt kritiker handlar det helt enkelt att skydda de rika, samtidigt som det försvårar grävande journalistik och undergräver pressfriheten.

Huawei challenges Apple, Samsung with biggest smartphone – Under veckan presenterade kinesiska telekombolaget Huawei två stycken smartphones med ambitionen att konkurrera med Apple och Samsung. Modellen Ascend Mate har en skärm på 6,1 tum, vilket är större än alla Iphones och Samsung Galaxy. Ascend D2 däremot har en något mindre skärm, men ”mer imponerande prestanda än Iphone 5 och Samsung Galaxy S3”, skriver Morning Whistle.

If Tencent wants WeChat to go global, it has to stop international censorship – Pando Daily påpekar ett problem med kinesiska sociala mediers försök att etablera sig i utlandet. Det handlar om censur, och i artikeln visar hur den snabbt expanderade chattklienten WeChat (Weixin) förbjuder sina användare att skicka ord som ”Falun gong” och ”Southern Weekly” (skrivet på kinesiska). Kommer utländska användare acceptera att deras konversationer bevakas och begränsas av kinesiska myndigheter?

ENERGI & MILJÖ

Breathing in Beijing: Coping With China’s Smog – De senaste dagarnas föroreningar här i Peking beskrivs av International Herald Tribunes korrespondent Didi Kirsten Tatlow. Hur hon spenderade helgen med att gå och handla luftrenare iförd andningsmask, och ge sina barn utegångsförbud. Bild som illustrerar hur illa föroreningarna ser ut, och förklarande siffror om mätvärden och förbränning av kol.

Chinese, US Air Quality Index not the same – Statliga kinesiska tidningen Global Times, känd för sin nationalistiska och pro-kommunistiska jargong, försöker här förklara varför mätningarna av luftföroreningar ger olika resultat hos Pekings myndigheter och vid amerikanska ambassaden i staden. Samtidigt citerar man rapporter från Världsbanken som menar att 750 000 kineser dör i förtid varje år på grund av dåligt luft. Även partitidningen Folkets Dagblad har varnat för föroreningarna i sin kinesiska upplaga. Det är ett skifte i tonläge, då man från kinesisk sida nu börjar diskutera allvaret av problemet, snarare än att mörka det.

Beijing tap water getting worse: expert – Förutom dålig luft, bör Pekingborna nu också börja oroa sig om att kvalitén på stadens dricksvatten försämrats kraftigt de senaste åren. Andelen nitrit per liter kranvatten har ökat 2 milligram per liter för sex år sedan, till 9 milligram per liter i dag, skriver China Daily. Hälsa är sannerligen en klassfråga – i artikeln rekommenderas ”de som har råd” att undvika kranvatten och istället dricka vatten på flaska.

Chemical spill poisons drinking water – Ytterligare en miljöskandal har rullats upp i Kina i veckan, då invånarna i staden Handan, provinsen Hebei, varnades för kemisk förgiftning av dricksvattnet efter en läcka från en industri vid floden Zhouzhang. UPI påpekar att läckan ägde rum flera dagar innan den blev känd, vilket innebär att Handans invånare ovetande kan ha druckit livsfarligt vatten med cancerframkallande ämnen i fem dagar. De tjänstemän som ansvarade för att försöka mörka förgiftning ska ha ”bett om ursäkt”.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Hong Kong Muslim leader calls for more mosques – Ordförande för Federation of Muslim Association in Hong Kong menar att staden med sina fem moskéer inte erbjuder nog med plats för bön för den allt större muslimska befolkningen. I Hongkong finns i dag upp till en kvarts miljon muslimer, skriver ABNA, även om bara 20 000 av dessa är hongkongeser. Det officiella antalet muslimer i Kina är 20 miljoner, men vissa muslimska grupper sätter siffran till 65-100 miljoner.

Jackie Chan calls US ’most corrupt’ country in the world – Actionhjälten Jackie Chan fick många att höja ögonbrynen då han i veckan menade att USA är världens mest korrupta land. Hans argument är att finanskrisen startade där, skriver France 24, och citerar även Chan säga att Kina gör stora framgångar då det gäller att bekämpa korruptionen. Chan, som föddes i Hongkong av kinesiska flyktingar, fick i december i fjol kritik för att vilja begränsa demonstrationsrätten i Hongkong.

The man who made friends with Mao – Financial Times publicerade i veckan en fascinerande intervju med Sidney Rittenberg, en amerikan som bodde i Kina under 35 år innan 1980 och blev nära vän med Mao Zedong. Rittenberg deltog i den kinesiska revolutionen, men hamnade i fängelse två gånger, bland annat i 10 år under Kulturrevolutionen. I dag är Rittenberg 93 år och sedan 80-talet bosatt i Kina. Han erkänner att han på senare år sett vansinnet med Mao Zedongs politik och kallar honom dessutom för ”ett monster”.

Relaterat: SR, SR