Veckan som gick: Nyheter från Kina/Asien v. 50

Vill passa på att önska alla InBeijings läsare en GOD JUL och tacka för att antalet läsare vuxit fort under 2012.

Hoppas ni har tid att läsa denna nyhetssammanställning också på julafton, och att ni skickar vidare mailet till vänner och bekanta som är intresserade av Kina och Asien.

Internet blir allt mer ostabilt här i Kina, och det verkar som myndigheterna har beslutat sig för att på allvar få bort de programvaror (VPN) som möjliggör att tillgå sidor som är förbjudna här i Kina.

Själv har jag inte haft några problem, men flera vänner har behövt bytt tjänst eller helt enkelt inte kunnat läsa vissa nyheter från utlandet, och inte kunnat använda Youtube, Facebook eller Twitter. Även Apple ligger i fejd med myndigheterna om vilka appar som ska gå att ladda ner i Kina.

Håll ett öga på Twitter och Facebook för att inte missa kommande inlägg. Jag finns nu också återigen på Instagram under namnet ”InBeijing”.

Det går också bra att prenumerera på InBeijings alla nya artiklar till din mail, helt gratis, genom alternativet ”prenumeration” högst upp till höger på sidan.

VECKAN SOM GICK: NYHETER FRÅN KINA/ASIEN V. 50

EKONOMI & HANDEL

Tickets go on sale for high-speed rail link between Beijing and Guangzhou – Världens längsta sträcka snabbtåg, den 2 298 kilometer långa sträckan Peking-Guangzhou, öppnar 26 december. Restiden mellan de två megastäderna kommer kortas från ett dygn till åtta timmar. Alla är dock inte nöjda, särskilt då biljettpriserna sattes så pass högt att många kineser inte kommer ha råd att åka med tåget. Den billigaste biljetten går på drygt 900 kronor, och den dyraste över 3 000. South China Morning Post påpekar att det är billigare att flyga mellan städerna, vilket också bara tar 3,5 timmar.

UnionPay: Visa and MasterCard’s Tough Chinese Rival – Bloomberg uppmärksammar att det kinesiska UnionPay nu finns på nästan tre miljarder bankkort, och därmed är det största kortföretaget i världen, före Visa och MasterCard. UnionPay ägs tillsammans av 85 kinesiska banker, och har nära band till landets regering och centralbank. Enligt lag måste alla kinesiska bankomater använda sig av UnionPays elektroniska nätverksservice för uttag av landets valuta, vilket fått USA att klaga inför Världshandelsorganisationen. UnionPay har de senaste åren expanderat globalt, och finns nu i över 130 länder, bland annat Sverige.

13 Chinese Companies Going Global In 2013 – Forbes listar tretton kinesiska företag som beräknas växa fort i utlandet under 2013. Kinas utländska investeringar växte med över en fjärdedel under 2012, och uppgick under årets tio första månader till cirka 400 miljarder kronor. Listan inkluderar datorföretag som Lenovo, telekomföretag som Huawei samt tillverkare av anläggningsmaskiner och bilar. Hur många av de tretton största kinesiska globala företagen känner du igen?

Sinica: China versus the S.E.C. – I det tysta pågår nu en kamp mellan amerikanska och kinesiska myndigheter, som kan komma i att resultera i att de över 400 kinesiska företag som finns noterade vid USA:s börsindex kan komma att flytta hem till Kina eller Hongkong. Bråket handlar om insyn i företagens finanser och verksamhet. Amerikanska regulatorer anser att de kinesiska företagen inte ger ut relevanta dokument eller rent av förfalskar sitt ekonomiska statistik, medan kinesiska myndigheter menar att det skulle innebära röjning av ”statshemligheter” om man följde de regler som finns för att vara noterad på exempelvis Nasdaq. Sinica Podcast förklarar det hela närmare i ett avsnitt med två ekonomer som är insatta i fallet.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

First Female President Elected in South Korea – Likt Kina, USA och Japan så genomförde även Sydkorea nu i dagarna ett val ledarbyte. Med bara några procents marginal blev Park Geun-Hye vald till Koreas första kvinnliga president. Park, som är 60 år gammal, är dotter till Sydkoreas tidigare diktator Park Chung-Hee, och har även själv en väldigt konservativ agenda vad gäller bland annat vad gäller utrikespolitik mot Nordkorea och Kina. ABC News uppmärksammar hur Park Geun-Hye med 51,9 procent av rösterna stöddes främst av äldre väljare, medan den mer vänsterliberala kandidaten Moon Jae-In fick sina 47,9 procent främst från yngre väljare.

After Online Scandals, Officials Push Back – Det går nu en våg av oro bland kinesiska politiker och tjänstemän, sedan en rad kollegor den senaste tiden förlorat sina jobb efter att korruption och vanskötsel avslöjats på internet. Nu verkar många politiker vilja stoppa vad de kallar en hetsjakt, och statlig media menar bland annat att dessa avslöjanden har ”skadat internets positiva effekt som medium”. Lokala myndigheter i södra Kina har till och med börjat pixla ansiktena på avslöjade korrupta politiker för att ”hindra utpressningsförsök”, vilket samtidigt ju gör avslöjandena ganska meningslösa. Wall Street Journal uppmärksammar att det klumpiga svaret givetvis har gjort Kinas internetanvändare än mer upprörda.

Chen Guangcheng: ’When people overcome fear, change is inevitable’ – Den blinda advokaten Chen Guangcheng, som flydde Kina till USA under turbulenta omständigheter tidigare i år, menar att allt fler kineser ser hur illa kommunistpartiet styr landet, och att rädslan för dess metoder minskar i och med internet. Enligt The Guardian kommer Chen inte tystas ner av att hans brorson tidigare i december dömdes till tre års fängelse i vad som verkade vara hämnd för att Chen själv nu blivit en symbol för kampen mot Kinas brist på lag och ordning.

Japan’s Abe to send envoy to China to mend ties: Nikkei – Reuters citerar japansk media som snappat upp att landets nyvalda president Shinzo Abe så tidigt som nästa månad kommer skicka en delegation till Kina för att förbättra den ansträngda relationen länderna emellan. Abe kommer själv inte åka, men kommer skicka med ett brev som personligen ska lämnas över till Kinas ledare. Shinzo Abe är annars ofta känd som en ”hök” då det gäller relationerna till Kina, och lovade bland annat under sin valkampanj att vara tuff under territoriella konflikter med grannlandet.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

Tencent: WeChat App Set to Surpass 300 Million Users Next Month – Världens största messenger-app är kinesisk och heter WeChat, och förväntas passera 300 miljoner användare nu just kring nyår. Appen är i Kina mer känd som Weixin, vilket den hette innan namnbytet till WeChat då man lanserade sin globala version i april 2012. Tech in Asia påpekar att appen vuxit ännu fortare sedan dess; att gå från 100 till 200 miljoner användare tog sex månader, men nu har man gått från 200 till nästan 300 miljoner på fyra månader. Inte oväntat så är WeChat särskilt populär i länder som Taiwan och Singapore där kinesiska talas, men den växer även fort i USA och Mellanöstern.

State media reports indicate internet crackdown will continue, worsen – Den senaste tiden har myndigheterna trappat upp kriget mot det fria internet. Särskilt har man slagit ner mot så kallade Virtual Private Network (VPN), en programvara som kan användas för att gå runt censuren och få tillgång till internetsidor som är blockerade här i Kina. Detta är bara början, tror Shanghaiist, som sammanfattar en rad ledare och artiklar i kinesisk statlig media den senaste veckan, där det lovas fortsatt reglering av vad som kallas olagliga sidor och programvaror.

Apple adopted https in App Store. China threatens to censor apps. – Även Apple ligger i fejd med kinesiska myndigheter då det gäller censur och VPN. Det finns ju nämligen appar att ladda ner på App Store som gör det enklare att använda VPN, som censurerats bort av myndigheterna då sökningar görs från kinesiska ip-nummer. För att kringgå detta har Apple i veckan ändrat protokoll från HTTP till HTTPS, vilket innebär att myndigheterna inte kan komma åt iTunes och App Store, och VPN-apparna kan laddas ner även från Kina. Bloggen Greatfire.org påpekar att kinesiska myndigheter förmodligen redan upptäckt och med all säkerhet kommer försöka sätta stopp för detta. Risken finns att Kina kommer kräva att varje app som går att ladda ner i Kina först måste få en licens från landets myndigheter.

Chinese media accused of ‘crying only for American kids’, ignoring domestic school rampage – Flera kinesiska internetanvändare rasar mot hur landets media hade långa uppslag och rapporter som sörjde offren vid skolattacken i USA för en dryg vecka sedan, medan man nästan inte skrev något alls om den attack som samma dag ägde rum i provinsen Henan, där en man högg ner 22 elever vid en skola med köttyxa. De lokala myndigheterna i Henan beskylls för att försöka tona ner och mörka dådet i Kina, och bara två dagar efteråt hade en tidning i Henan på sin förstasida en artikel som hyllade framstegen i provinsens utbildningssektor.

ENERGI & MILJÖ

The capital: Removal time: – Economist slår liv i det gamla ryktet att Kina snart måste flytta sin huvudstad, eftersom den drar till sig allt för mycket folk och blir allt sämre lämpad att bo i. Trots upprepade försök har man inte lyckats få bukt med problem som föroreningar och trafikstockning. Det största problemet sägs dock vara vattenförsörjningen. Det går alltid bygga mer hus och vägar, men att i ökentorra Peking förse en växande befolkning med allt mer vatten är nästintill omöjligt, vilket Economist visar med grafik. Ett annat stort hinder är givetvis att de byråkrater som bor i Peking knappast vill ge upp fördelarna de har i och med att de är mantalsskrivna här. Och de är som bekant byråkraterna som bestämmer.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Without Babies, Can Japan Survive? – NY Times besöker en japansk grundskola som i dag bara har 37 elever, jämfört med 1 250 stycken för fem årtionden sedan. Anledningen är Japans skeva demografi, som kan få landets befolkning att halveras i slutet av detta sekel. Den snabba urbaniseringen har inneburit att det i dag är dyrt och tidskrävande att ha barn, vilket gör att japanska kvinnor nu föder 1,39 barn i snitt, en av de lägsta siffrorna i världen. Denna artikel förklarar hur det har blivit så, och ger även förslag på hur problemet bör lösas.

Will Gulou Be Destroyed This Time? – Hutongerna är Pekings traditionella bostadsform, låga och symmetriska hus med en historia som sträcker sig tillbaka till Kublai Khans dagar på 1200-talet. Under de senaste årtiondenas utvecklingshets har dessa dock försvunnit till förmån för våningshus och vägar. UNESCO uppskattar att mer än 90 procent av alla hutonger som fanns 1980 i dag är borta. Och nu verkar det som att ett av de sista områdena med intakta hutonggator ska förstöras i början av nästa år. Upp till 500 innergårdar ska rivas kring Pekings Trumtorn, och det verkar som att invånare där redan börjat flytta ut. The Beijinger beskriver läget med den lilla information som finns, och länkar dessutom till en kinesisk nyhetsartikel i ämnet.

Billions for Beijing’s 798 – Förutom att riva hutongerna vid Trumtornet, har Pekings lokala myndigheter också lagt fram planer på att spendera över 50 miljarder kronor på en ”renovering” av det kända konstdistriktet 798. Man planerar riva gamla studios och fabriksbyggnader för att slå upp lyxhotell, servade lägenheter och en enorm fontän. Planen omfattar enligt Wall Street Journal över en miljon kvadratmeter och syftar till att göra området mer attraktivt för turister. Bland annat konstnären Ai Weiwei ifrågasätter projektet, och menar att det autentiska 798 nu riskerar att bli ett nytt nöjesdistrikt i stil med bar- och restauranggatorna vid området Sanlitun.

Factoids: Endangered Tongues in the People’s Republic – Allt fler av Kinas språk försvinner i takt med landets snabba utveckling. Bloggen Ethnic ChinaLit påpekar bland annat hur manchuiska i dag bara talas av ett hundratal personer, varav endast något dussin kan skriva och läsa det ordentligt. För bara något drygt sekel sedan var manchuriska det officiella språket vid Kinas hov, eftersom Qing-dynastien etablerades av manchuer. Nu finns det bara 11 miljoner manchuer kvar i Kina, och det språk som en gång pratades vid världens största hov kan snart vara bortglömt för alltid.

‘Gangnam style’ makes YouTube history with 1bn views – I dagarna passerade den uppmärksammade videon ”Gangnam Style” av sydkoreanska artisten PSY en miljard träffar på Youtube. Det är första gången någonsin som en video når ett tiosiffrigt antal tittare på Youtube – två är Justin Biebers video ”Baby” med 812 miljoner träffar.