Publicerat: Mo Yan, lojal partimedlem eller regimkritiker?

Inget har väl missat det rabalder och den debatt som uppstod efter att kinesiska författaren – och tillika kommunistpartimedlemmen – Mo Yan blev utsedd till årets nobelpristagare i litteratur.

Många kritiker menade att det var en skymf att en författare ”lojal mot regimen” fick priset, särskilt som han samtidigt inte vill uttala sig om den tidigare nobelpristagaren och landsmannen Liu Xiaobo som nu sitter i fängelse.

De som stödde utmärkelsen menade å sin sida att nobelpriset i litteratur inte behöver vara politiskt, eller till och med att Mo Yan i sina böcker ”indirekt” kritiserar Kinas politiska system inom ramarna för vad han kan och törs göra.

Själv är jag lite kluven inför det hela, särskilt som jag inte ens läst något som Mo Yan skrivit.

Så istället för min uppfattning är det säkert mer intressant att läsa den artikel i ämnet jag skrivit för det aktuella numret av Ping (före detta DIK-forum), som bland annat innehåller en intervju med Mo Yans svenska översättare Anna Gustafsson Chen.

Läs den nedan, eller i fullskärm via Scribd.