Veckan som gick: Nyheter från Kina/Asien v. 47

Blir en lite senare nyhetsuppdatering än tänkt i dag, på grund av problem med VPN och dator – det färdiga inlägget togs bort helt först. Men så är livet som journalist i Kina.

En vecka med många intressanta isolerade företeelser i Kina med omnejd – som Nordkoreas nya raketplaner och fängelsedomen mot Chen Guangcheng – men inga större händelser som ledarbyten, reformer eller upptrappning av militära konflikter.

För att inte missa kommande nyhetssammanställningar, prenumerera på InBeijing, eller håll ett öga på Twitter och Facebook.

Sammanställningen av föregående veckas nyheter kring Kina/Asien publiceras varje måndag morgon svensk tid. Den är gratis, och den enda i sitt slag på svenska. FW gärna till vänner och bekanta med Kina-intresse.

VECKAN SOM GICK: NYHETER FRÅN KINA/ASIEN V. 47

EKONOMI & HANDEL

Starbucks Plays to Local Chinese Tastes – Starbucks planerar öka antalet butiker i Kina från 700 till 1 500 de kommande tre åren. Under samma tid ska de anställda öka från 12 000 till 30 000. Wall Street Journal påpekar hur kaffejätten gör helt rätt i att anpassa sina produkter till den lokala marknaden, då man kommer fortsätta med och utöka alternativ som ”red bean frappuccino” och ”green tea latte”. Försäljningen av kaffe ökade med 20 procent i Kina år 2011, jämfört med året innan.

Over 3 bln debit cards issued in China – Morning Whistle citerar kinesisk officiell statistik som gör gällande att landets banker nu utfärdat över tre miljarder bankkort, alltså i snitt nästan tre stycken per person oavsett ålder och inkomst. Av dessa är 318 miljoner kreditkort, en ökning med 18,8 procent jämfört med ett år sedan.

Alibaba Tops 1 Trillion Yuan in Transactions – Kinesiska internetföretaget Alibaba har under årets första elva månader passerat 1 000 miljarder kronor i transaktioner på sina e-handelssajter Taobao Mall och Tmall, skriver The Economic Observer. Alibabas Taobao är sedan några år tillbaka större än eBay även globalt, och företagets egna betaltjänst Alipay är nu världens största.

The Case of the Unchanging Unemployment Rate – Caixin uppmärksammar att den kinesiska arbetslöshetsstatistiken nu stått på 4,1 procent i över två år. Det är förvisso fullt möjligt att arbetslösheten i Kina är 4,1 procent, men knappast att den inte rör sig varken upp eller ner på två år. Detta, anser Caixin, gör att övrig myndighetsstatistik också framstår som opålitlig, och att man som företagare eller myndigheter inte kan fatta några beslut utefter denna siffra.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

North Korea plans long-range rocket launch – Nordkorea meddelade i helgen att man planerar skjuta upp en ”satellit i rymden” nu i mitten av december, som en del av sitt påstått fredliga rymdprogram. Misstankar finns dock att det i själva verket rör sig om missiler med räckvidd till USA som kan bestyckas med kärnladdningar. LA Times minns att Nordkorea gjort försök med liknande raketer 1998, 2009 och i april i år. Samtliga gånger har de misslyckats. Nu säger sig dock koreanerna ha lärt av sin misstag, och vill med all säkerhet göra ett lyckat test just i år, eftersom det är 100 år sedan landets grundare Kim Il-sung föddes.

Three-Year Prison Term for Nephew of Chinese Dissident Chen Guangcheng – I veckan dömdes Chen Kegui – brorson till den blinda människorättsadvokaten Chen Guangcheng – till tre år och tre månaders fängelse, för att ”med uppsåt” ha skadat tre av de män som brutit sig in i hand hus och var i färd med att misshandla hans familj. Varken Chens familj eller advokat fick närvara vid rättegången, och anmälan som Chen själv gjorde mot dessa män ignorerades helt. Time Magazine menar att fallet visar hur Kina har lång väg kvar att gå mot likhet inför lagen.

A Change Is Gonna Come – Foreign Policy intervjuar just Chen Guangcheng, som efter sin flykt från Kina nu ju lever i USA. Han berättar att det efter hans egen flykt råder en positiv stämning bland dissidenter och andra missgynnade i det kinesiska samhället, långt ifrån den hopplöshet som många kände för bara något år sedan. Chen går så långt att säga att sannolikheten för en revolution under 2013 är ”ganska stor”.

Young Sexy Model Convicted For Impersonating A Cop Online (Or Revealing An Uncomfortable Truth?) – I en annan tveksam dom under veckan fick en kinesisk kvinnlig modell ett års fängelse för att ha lagt upp bilder på sin mikroblogg där hon poserade sexigt i polisuniform. Till bilderna skrev hon en skämtsam text om hur jobbigt det var att gå på så många middagar med korrupta politiker och tjänstemän. Domen ska dock efter att ha uppmärksammats ändrats till villkorligt fängelse på grund av ”gott beteende”, skriver Beijing Cream.

The nomenklatura: Vertical meets horizontal – Såhär efter ledarbytet förklarar Economist med enkel text och utförlig grafik vem som egentligen har makten i Kinas politiska system. Till skillnad från många demokratier har exempelvis finansministern, försvarsministern eller utrikesministern väldigt lite makt. Istället är politbyrån, den medlemmar av militärkommissionen och till och med vd:ar vid statliga företag betydligt mer inflytelserika.

New China passport stokes diplomatic ire – I veckan kom starka diplomatiska reaktioner från Vietnam, Filippinerna, Taiwan och Indien sedan man upptäckt att kartan i Kinas nya pass inkluderar en rad omtvistade gränsområden som kinesisk mark. Indien stämplar numera kinesiska pass med en stämpel i form av en indisk karta, och Vietnam stämplar inte passen alls, utan utfärdar visum separat på ett papper som häftas ihop med passet.

Japan Is Flexing Its Military Muscle to Counter a Rising China – NY Times skriver om japanska initiativ för att bemöta det växande kinesiska militära hotet. Japan har på senare år inte bara utökat storlek och befogenheter för sin egen militär och flotta, utan även hjälpt till att utbilda andra länders militära personal, och kan snart också komma att sälja avancerade u-båtar till länder som Vietnam och Indonesien.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

Smartphone internet revolution shaking up China – Den snabba ökningen av mobilt internet i Kina ger myndigheterna anledning att vara nervösa, menar Modern Tokyo Times. De kommande åren beräknas hundratals miljoner smartphones säljas i Kina, många av dem på landsbygden där befolkningen ofta har stor anledning till missnöje. Dessa invånare får i och med allt billigare smartphones möjlighet såväl att läsa kritiska nyheter som att organisera sig till protester och dylikt.

Chinese firm Huawei spends tens of thousands lobbying British politicians – Telegraph avslöjar hur Ericssons kinesiska konkurrent Huawei har spenderat över en miljon kronor på resor och donationer till politiska företrädare och partier i Storbritannien. Huawei har ofta bemötts med skepsis i bland annat USA och Australien, och inför London-OS nekade brittiska myndigheter till att låta företaget bygga ut stadens mobilnät, trots ett erbjudande långt billigare än konkurrenterna. Nära band till Kinas myndigheter och militär ligger bakom misstankarna, som knappast blivit mindre i och med detta.

Porsche Vs. Bicycle in Modern-Day Tortoise and Hare – Bloomberg spelar in en rolig video där man testar hur man snabbast kommer från punkt A till punkt B i Pekings rusningstrafik – med cykel eller Porsche?

ENERGI & MILJÖ

China Said to Fuel Illegal Trade in Timber – En uppmärksammad rapport från i veckan visar hur Kina driver på den olagliga skövling och handel med timmer som hotar världens skogar. Enligt NY Times beror det på de allt rikare kinesernas efterfrågan av snygga möbler och högkvalitativa golv, samt företagens samvetslösa jakt på profit, då man skövlar skog för export från länder som Indonesien, Burma och Mozambique.

China’s emissions expected to rise until 2030, despite ambitious green policies – The Guardian citerar flera analytiker enligt vilka Kinas utsläpp av växthusgaser kommer öka fram till år 2030. Landet ser helt enkelt BNP-tillväxten som för viktig för att kunna minska utsläppen, alla fina ord och politiska satsningar till trots. En uppskattning gör gällande att Kinas utsläpp ökade med 171 procent åren 2000-2011, och med 10 procent bara under 2011. Den riskerar fortsätta tills Kinas BNP per capita kommer upp till 20 000 dollar om året – i dag ligger siffran på endast 5 000 dollar om året.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Chinese thugs knocked out by amateur Kung Fu fans – Ett byggföretag som ville köra iväg en familj från deras hem i provinsen Hebei, visste föga om att far och son var luttrade utövare av kung fu. Då ett gäng inhyrda tuffingar attackerade mamman i familjen, svarade pappan och sonen med att slå sju av dem medvetslösa, varpå resten flydde, berättar pappan för Telegraph. Mamman filmade också efterspelet, en video som nu setts på internet av miljontals kineser.

Chinese man sentenced to death for holding women in sex dungeon – I september i fjol uppdagades en hemsk historia där en man i provinsen Henan under två år höll sex kvinnor som sexslavar i en håla under sitt hus. Kvinnorna tvingades prostituera sig och göra porrfilmer, samt även mörda och på stället begrava två av sina medfångar. Härvan kunde avslöjas för sedan en av kvinnorna lyckats fly. Mannen, som är gift och har en ung son, dömdes i veckan till döden skriver bland annat CNN.

China will be the world’s biggest film market by 2020 – För ett par år sedan gick Kina om Japan och blev världens andra största marknad för biofilm. Guardian citerar här en ny rapport som menar att Kina även kommer passera USA innan år 2020, då det under de närmaste fem åren kommer byggas 25 000 nya kinesiska biosalonger. Många utländska filmproducenter har börjat anpassa sig efter detta, vilket exempelvis kan ses i aktuella Red Dawn, där de kinesiska skurkarna ersatts av nordkoreaner.