Helgkrönika: Ingen ”rule of law” i det nya Kina

2 december, 2012

Det måste varit hemskt för Chen Kegui att se sin fru och son få spö av 20 män som brutit sig in i familjens hus mitt i natten. Chen var i alla fall desperat nog för att gripa en kökskniv och jaga männen på flykt.

Anledningen till inbrottet? Bara dagarna innan hade Chens farbror – den blinda advokaten Chen Guangcheng – flytt från sin husarrest.

Ursinniga poliser och lokala politiker var helt enkelt ute efter hämnd, och brorsonens familj kom i skottgluggen.

Men då rättegången hölls nu i veckan var det Chen Kegui själv som var förövaren. Han dömdes till tre år och tre månaders fängelse för att ”med uppsåt ha skadat” tre män i den liga som gav sig på hans familj.

Chen har redan hållits av polisen i ett halvår, och ”rättegången” startade med bara några timmars notis, utan att vare sig media eller Chens egen familj eller advokat fick medverka.

Anmälan som Chen själv gjort mot männen som bröt sig in i hans hus – eller mot de män som plågat hans farbror advokaten under 18 månaders olaglig husarrest – ignorerades helt.

Då Chen nu åker in i fängelse tar han med sig hoppet om att landets nya ledare respekterar lag, ordning och mänskliga rättigheter. Visserligen har ledarna i Peking inte utfärdat domen, men de har givetvis hört talas om det hela och har makt att ändra på den om de så vill.

I Kinas är domstolarna inte fristående, utan tillhör kommunistpartiet, som också ger ut licenser till landets advokater. Systemet innebär att de med makt och ett bra nätverk kan manipulera lagen, vilket får allvarliga följder i det kinesiska samhället.

Minns själv en scen från i somras, då en svinfull kille med en fin bil slog på sin flickvän utanför en bar. Han snubblade sedan och låg kvar framför ingången till den fullsatta uteserveringen, och hävdade att vakten hade slagit honom.

Efter att mannen legat där en timme kom polisen. Med de kunde inget göra, eftersom flickvännen var tyst och ingen vid baren (inklusive mig själv) vågade säga vad som egentligen skett.

Då killen hade en dyr bil fanns ju nämligen risken att han också hade kontakter – och ingen vill ju bli en ofrivillig Chen Kegui.

Detta leder till att många uppgörelser i Kina löses med våld, hot eller orättvisa förlikningar där den som är starkast får mest.

Man drar sig för att blanda in polisen, och många upplever istället en total avsaknad av rättsligt skydd och således även förtroende till myndigheterna och landets politiska system.

Om de flera hundra politikerna som denna månad blivit befordrade till ledande platser inom landets administration menar allvar med sin uttalade vilja om ”rule of law” i Kina, har man ett utmärkt tillfälle att nu visa det genom att dra tillbaka domen mot Chen Kegui och kanske även frige den fängslade nobelpristagaren Liu Xiaobo.

Men istället verkar den kinesiska rättsstaten göra vad den kan för att ytterligare reducera sitt eget förtroende.

Denna morgon fanns i min feed nämligen nyheten om hur en kinesisk modell dömdes till ett års fängelse för att ha laddat upp sexiga bilder på sig själv i en polisuniform och på sin mikroblogg ironiserat över dyra middagar med tjänstemän.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.