Publicerat: ”Kriget mot det fria ordet”

I veckans nummer av Computer Sweden finns en artikel av mig angående Kinas mikrobloggar.

Främst handlar det om ”kriget” som pågår på Kinas största mikroblogg Sina Weibo: Många kineser vet att de statsägda kinesiska medierna ofta förmedlar propaganda snarare än objektiva nyheter. Därför letar de nyheter på mikrobloggarna istället, och på det svarar myndigheterna med stränga kontroller och censur.

Myndigheterna har även skapat egna konton på Sina Weibo, samtidigt som man anställer kineser för att kommentera positivt om den rådande politiken, och på så vis väga upp den ofta negativa tonen på nätet.

Pratar i artikeln också med en kinesisk internetanvändare som använder Sina Weibo för att leta nyheter. Han berättar hur han skiljer på vad som är sant och falskt bland alla poster som innehåller rykten och propaganda.

Läs nedan, eller i fullskärm via Scribd.