Veckan som gick: Nyheter från Kina/Asien v. 45

En viktig nyhetsvecka har passerat i Kina, då stora delar av det högsta ledarskapet byttes ut. Det verkar som att 86-åriga Jiang Zemin drog det längsta strået i de interna förhandlingarna, då det sju man starka nya ständiga utskottet i politbyrån består av idel konservativa politiker.

Stor förlorare ser avgående president Hu Jintao ut att vara, tillsammans med alla som hoppats på politisk reform i Kina. Flertalet av veckans länkar handlar om reaktioner efter att de nya ledarna utsätts, samt utmaningar som de står inför.

För att inte missa kommande nyhetssammanställningar, prenumerera på InBeijing, eller håll ett öga på Twitter och Facebook.

Sammanställningen av föregående veckas nyheter kring Kina/Asien publiceras varje måndag morgon svensk tid. Den är gratis, och den enda i sitt slag på svenska. FW gärna till vänner och bekanta med Kina-intresse.

VECKAN SOM GICK: NYHETER FRÅN KINA/ASIEN V. 45

EKONOMI & HANDEL

Charting China’s Economy: 10 Years Under Hu – Under Hu Jintaos tio år som Kinas president BNP ökat med i snitt över 10 procent årligen. Man har passerat Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Japan och är nu världens andra största ekonomi. Men har tillväxten varit strukturerad och proportionerlig, och har den möjlighet att fortsätta? Med hjälp av utförlig grafik försöker Wall Street Journal utreda hur bra Kinas finanser egentligen har skötts de tio senaste åren, och vilket ekonomiskt arv den avgående administrationen nu lämnar över till den nya.

Chinese e-commerce: Pity the parcel people – I takt med Kinas internet har även e-handeln ökat, och gått från att vara obetydlig för ett knappt årtionde sedan, till att nu omsätta nästan 2 000 miljarder kronor årligen. Det största företaget Alibaba räknar i år med att sälja mer än Amazon och eBay tillsammans. Onlinehandeln beräknas dessutom fortsätta växa snabbt de kommande åren. Men den snabba utvecklingen innebär dock hänsynslöst priskrig, som gör att marginalerna blir allt mindre och sätter många företag i ekonomiska svårigheter.

Report: China ‘Affluent’ Population to Hit 280 Million by 2020 – Antalet kineser med en hushållsinkomst på 120 000 till sex miljoner kronor beräknas öka från dagens 120 miljoner, till 280 miljoner år 2020. Wall Street Journal menar att denna grupp då kommer stå för över en tredjedel av den inhemska konsumtionen. Undersökning gjordes av Boston Consulting Group, som intervjuat över 3 000 kineser.

China’s Stocks Fall, Dragging CSI 300 to 2009 Low; Sinopec Drops – Marknaden i Kina reagerade negativt på de nya konservativa ledarna, och indexet CSI 300 – som utgör de största företagen vid indexen i Shanghai och Shenzhen – föll innan helgen till sin lägsta nivå sedan 2009. Särskilt oroades man över att Wang Qishan, som är en reformvänlig ekonom, blev utsedd att ansvara för anti-korruptionsenheten, medan ekonomin ska skötas av mer konservativa politiker. Bland annat så backade statliga oljejätten Sinopec tillsammans med en rad företag i kol- och energibranschen, noterar Bloomberg.

Impending Bad Debt Headache Likely Bigger Than Expected – Kinas tillväxt har de senaste åren till stor del bestått av statliga banklån till företag inom sektorer som infrastruktur, bygg och export. Kritiker menar att många av dessa lån inte kommer kunna betalas tillbaka nu då ekonomin saktar ner, men Kinas myndigheter säger tvärtom att antalet ”dåliga lån” på senare år har minskat och utgör mindre än en procent av de totala utlåningarna. Då Wall Street Journal anonymt frågar bankpersonal, tror dock nästan hälften att andelen ”dåliga lån” istället är minst fem procent.

Urbanisation key to curing China imbalances-report – Kinas fortsatta urbanisering kommer innebära en nödvändig ökning av konsumtionen i Kina, skriver Reuters. En ny rapport från McKinsey spår att konsumtion kommer utgöra en större del av Kinas ekonomi än statliga utgifter och investeringar redan år 2025. Det är främst ”mindre” städer med befolkning på en dryg miljon som kommer stå för 40 procent av den ekonomiska tillväxten i det urbana Kinas fram till år 2030. Utvecklingen tros innebära att de kinesiska hushållens konsumtion kommer mer än tredubblats från 30 000 till över 90 000 kronor om året 2030.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

Xi Jinping takes helm of China amid reform calls – AP konstaterar att de som hoppats på politiska reformer i Kina förmodligen är besvikna över sammansättningen i politbyråns nya ständiga utskott. Man påpekar att de flesta av de sju är över 60 år gamla, och tillhör en konservativ falang som tros hållas samman av Jiang Zemin, president i Kina 1993-2003 och nu 86 år gammal. Förloraren i den interna maktkampen är nu avgående president Hu Jintao och partiets mer liberala politiker.

Russia expects new Chinese leadership to deepen ties – Alla är dock inte missnöjda med Kinas konservativa politiker. Reuters rapporterar hur Ryssland tror på ökat politiskt och ekonomiskt samarbete med Kinas nya ledning. Ryska utrikesministeriets talesman säger sig vara ”övertygad att ländernas bilaterala relation nu kommer förbättras”.

Arms race explodes as neighbours try to counter China – Ekonomisk kris till trots, så spenderar sydostasiatiska länder allt mer pengar på sin militär. Regionens försvarsutgifter ökade med 13,5 procent i fjol, och kommer nästan att dubblas igen fram till 2016. Vietnams försvarsbudget ökade med hela 35 procent bara i år, och länder som Filippinerna och Kambodja köper på sig allt mer sofistikerade vapen till sjöss och i luften. The Age menar att orsaken är Kinas växande styrka och allt mer aggressiva utrikespolitik.

The State of the Navy – Samtidigt som även Kinas militär får en allt större budget och blir allt mer högljudd, så ifrågasätts ofta dess egentliga kompetens, särskilt då det gäller mer avancerade vapenslag. I veckans upplaga av Sinica Podcast diskuterar man därför den kinesiska flottans egentliga tillstånd och kapacitet.

The U.S.-China Reset – NY Times påpekar att det bara infaller vart tjugonde år att Kina och USA byter ledare samtidigt, och att man nu därför har möjlighet att genomföra en nödvändig förbättring av de bilaterala relationerna. I tysthet må de båda länderna erkänna att den ömsesidiga misstänksamheten är djup och omfattande, men också att båda länderna har att tjäna på att närma sig varandra. Metoder kan vara gemensamma regler om sjöfarten i sydkinesiska havet, och ett frisläppande av den tidigare nobelpristagaren Liu Xiaobo.

Japan to set course for December 16 election and seventh PM in six years – Det är nu en knapp månad kvar tills även Japan ska rösta fram en ny ledare, som kommer bli landets sjunde premiärminister på sex år. Efter att det mer oerfarna demokratiska partiet (DPJ) fått mycket kritik sedan valsegern för tre år sedan, tror bland annat Reuters att det mer konservativa liberaldemokratiska partiet (LDP) kan återta makten. Deras partiledare Shinzo Abe väntas i så fall föra en hårdare linje mot Kina i allehanda dispyter om ögrupper eller annat.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

Robots in demand in China as labour costs climb – Kinesiska arbetsgivare och tillverkare hotas av ökade lönekostnader och en mindre arbetsstyrka till följd av landets ettbarnspolitik. Enligt The Guardian kan robotar erbjuda en del av lösningen. Enligt analytiker kommer Kina om bara ett par år att köpa mest industrirobotar i världen. I bräschen går Apple-tillverkaren Foxconn som vill öka antalet robotar från 10 000 till en miljon. Det finns även ett ökande intresse för ”mänskliga robotar” som kan dra cykelkärror, spela pingis eller tända gästernas cigaretter.

Skype China Users Down 20% Over Past 2 Years, No MSN Merger Just Yet – Svenskuppfinningen Skype går inget vidare i Kina, och tappar konstant på ett ständigt växande marknad. På grund av inhemska konkurrenter och ett uteblivet samarbete med MSN, har tjänsten tappat närmare 20 procent av sina användare de senaste två åren enligt Tech in Asia. Kanske en läxa hur viktigt det är med lokal anpassning för att bli stor på internet i Kina?

Hu Jia explains why mobile apps make activism spooky – Den kända aktivisten Hu Jia berättar för South China Morning Post hur myndigheterna har stenkoll på hans Weixin; en i Kina populär app till mobiltelefoner där användarna kan skicka text- och röstmeddelanden till varandra. Flera gånger har polis och säkerhetspersonal i förtid befunnit sig på en plats dit Hu Jia för bara tio minuter sedan bestämt via Weixin att han ska möta någon, eller till och med väntat på den ”korrekta” tunnelbanestationen. Det bevisar enligt Hu Jia återigen att myndigheterna har full tillgång till appar och sociala medier som kommer från privata företag, i detta fall Tencent.

China top censor’s new leadership role raises fears – Utnämningen av Liu Yunshan till politbyråns ständiga kommitté sprider oro bland de som vill se mer frihet på internet och i media, menar South China Morning Post. Intervjuade aktivister och akademiker menar att Liu i själva verket var med och uppfann det system som censurerar Kinas internet, och att såväl mikrobloggar som tidningar nu har att se fram emot strängare regler. Liu, som är chef för Kinas propagandadepartement, var långt ifrån given i den nya kommittén, men kom med på bekostnad av mer liberala kandidater.

Defector says China gives Assad regime bugging technology – Turkiska tidningen Today’s Zaman talar med en avhoppad säkerhetspolis från den syriska regimen, som menar att Syrien och diktatorn Bashar al-Assad köper stora delar av den tekniska utrustning som behövs för avlyssning och övervakning från Kina. Han menat att Assad inte skulle bli långvarig vid makten utan stöd från Kina, Ryssland och Iran.

ENERGI & MILJÖ

‘Blowing in the Wind?’: China’s Energy Future – Behovet av förnybar energi ökar i Kina, särskilt som man nyligen ökade sitt försprång till USA som världens största utsläppare av växthusgaser. Således görs stora satsningar på vindkraft, som Kina redan är världens största tillverkare av. Den installerade kapaciteten av vindkraft i Kina ökade en tredjedel till 62,36 GW vid 2011 års slut. Målet är att nå över 400 GW till år 2030, och stå för 8,4 procent av Kinas elproduktion istället för futtiga 1,5 procent i dag, skriver The Diplomat.

Apocalypse Mao – Foreign Policy uppmärksammar hur föroreningar och miljöförstöring utgör en av de absolut största framtida utmaningarna för Kinas nya ledare. Bekymren innefattar att Kina släpper ut mest koldioxid i världen, och att en tiondel av landets jordbruksmark är förgiftad av tungmetaller. Cirka 80 procent av landets energi kommer från smutsig koleldning, och 240 miljoner människor saknar säker tillgång till dricksvatten. Kopplat till detta är eländen som översvämningar, torka, snöstorm och cancerepidemier.

Water: The next challenge for China’s new leaders? – Kina har 20 procent av jordens befolkning, men bara 7 procent av världens sötvatten. De senaste årens snabba industriella utveckling har därför satt press på landets vattenreserver, och bristen börjar bli akut i landets folktäta delar och på den rika östkusten. Washington Post förklarar närmare med hjälp av en karta.

Communist Party Congress: inside the Chinese village ’shrouded in the shadow of cancer’ – I veckan åkte Telegraphs reportrar ut till en by sex mil utanför Peking, där det rapporterats ovanligt många fall av cancer. Detta tros bero på utsläppen från en kemisk fabrik i närheten, som enligt byborna gör vattnet svart och luften stinkande. Våldsamheter bröt ut då lokala polismän och civilklädd säkerhetspersonal slog av en reporters glasögon och trampade sönder dem. Journalisterna fick sedan radera filmer och foton innan de eskorterades tillbaka till Peking. Cancer är i dag den vanligaste dödsorsaken av alla i Kina, och många fall tros bero på farliga utsläpp.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Is China failing its young people on sexual health? – De 161 miljoner kineser som är 15-24 år gamla har extremt dåliga kunskaper om sex och samlevnad. The Guardian skriver att bara några få procent kan svara rätt på frågor som om man kan bli gravid första gången man har sex, eller om en ”person som ser frisk ut” kan ha aids. Även fast sexualundervisning nu är obligatorisk vid Kinas skolor så äger den ofta inte rum, på grund av tidsbrist och skamkänslor.

Chinese people’s bad manners in public – Att kinesiska turister är högljudda och tar plats är knappast någon hemlighet. Till och med statliga China Daily frågar sig i veckan vad detta slags beteende egentligen beror på. Kina har ju trots allt 5 000 år av kulturell historia, menar tidningen. Intressant nog hävdar man även att Kulturrevolutionen påverkade kinesernas moral negativt, och att den snabba materialismen nu ger upphov till stress. Beteendet beror på sociala omständigheter och krav då man vistas bland folk – då kineserna är ensamma vet de att föra sig bättre, säger experter som tidningen talar med.

Study reveals sharp increase in mental disorders in Taiwan – Taiwanesiska Want China Times rapporterar att mentala åkommor och psykiska sjukdomar har mer än dubblats på ön de senaste 20 åren. Av över 9 000 personer i en rapport som just publicerats i The Lancet, sades 23,8 procent lida av främst om depression eller ångest och social oro. Riskfaktorer var att vara kvinna, vara gift, vara arbetslös eller ha en låg utbildningsnivå. Det fastslås i rapporten att ”Taiwans ekonomiska mirakel har delvis skett på bekostnad av befolkningens mentala hälsa”.

China uncovers luxury bag fakery, arrests 73 – Kinesisk och amerikansk polis har hjälpts åt för att arrestera 73 personer i en härva som inkluderar tillverkning och export av väskor av märken som Louis Vuitton, Hermes och Coach, skriver nyhetsbyrån Xinhua. Vid tillslaget fann man över 20 000 falska väskor, men sammanlagt tros ligan ha sålt över 960 000 väskor.